En Sıcak Konular

BAŞBAĞLAR'IN ACISI HALA DİNMEDİ

4 Temmuz 2009 16:39 tsi
BAŞBAĞLAR'IN ACISI HALA DİNMEDİ Bundan 16 yıl önce, Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde gözü dönmüş canilerin giriştiği katliamda şehit olan 33 kişi için, yarın (5 Temmuz Pazar günü) İstanbul'da anma töreni düzenlenecek.

Başbağlar adalet bekliyor

Bundan 16 yıl önce, Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde gözü dönmüş canilerin giriştiği katliamda şehit olan 33 kişi için, yarın (5 Temmuz Pazar günü) İstanbul'da anma töreni düzenlenecek. Başbağlar Şehitlerini Anma Töreni ile ilgili bilgi veren Başbağlar Köyü Dernek Başkanı Mehmet Aydın, "Acımız ilk günkü gibi taze. Yüreğimizin soğuması için adalet bekliyoruz. Buradaki adaletten umudu kessek bile İlahi Adalet, canilerin yakasını bırakmayacaktır" dedi.

Başkan Aydın, Pazar günü Fatih Karagümrük'teki Feza Düğün Salonu'nda Hatim Duası ve Anma programı gerçekleştirileceğini belirterek vatandaşları Hatim duasına katılmaya davet etti. Vefa Stadı karşısındaki program saat 12.00'de başlayacak. Öteyandan, aynı gün Erzincan'ın Kemaliye İlçesi Başbağlar Köyü'nde de bir anma programı düzenlenecek. Kemaliye Kaymakamı Yasin Özcan'ın himayesinde gerçekleştirilecek programda, Saat 10.30'da Başbağlar Köyünde Anma töreni düzenlenecek ve ardından yemek ikramı yapılacak. Daha sonra da şehitlik ziyaret edilecek.

Olayın geçmişi

5 Temmuz 1993 günündeki Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyü, tarihinin en acı gününü yaşadı.

5 Temmuz 1993 saat 20.00 Hocanın okuduğu ezan sesi bir anda kesiliyor. Köyde bir panik yaşanıyor ve ezan sesi yerini bir anda acıya ve bağırışlara bırakıyor. Köyün etrafında ve meydanında yüz civarında gözü dönmüş cani. Suçsuz, günahsız insanları öldürmeye niyet etmiş bir grup eşkiya. Hoca, "Bırakın ezanımı tamamlayayım!" dese de dinletemiyor. Yaka paça sürükleniyor. Namaz için camide toplanan erkeklerin içinde olmayan köy halkı da tek tek bulunup getiriliyor. Caniler köy halkını isim isim biliyor. Erkekler köyün dışına çıkarılıyor. Caniler, çevresini sardıkları köy erkeklerine makinalı tüfeklerle kurşun yağdırıyorlar... Can çekişenlere daha yakından ateş ediliyor. Bir kısmı ise; lav silahları ile köyün bütün evlerini ateşe veriyorlar. Yanan evlerde bulunan hastaların ve ahırlardaki hayvan-ların diri diri yanmasını seyrediyorlar. Kolluk kuvvetleri ise ancak 14 saat sonra geliyorlar Başbağlar'a... Köyün yakılması ve köydeki tüm erkeklerin kurşuna dizilerek öldürülmeleri, ülkemizdeki çeşitli kültürel farklılıkları olan insanları birbirine düşürmek için ortaya konulmuş senaryodan başka bir şey değildir. Ancak sağduyu galip gelmiş ve hesap tutmamıştır.

Katliamın üzerinden yıllar geçmesine rağmen faillerin hala bulunamamış olması ve yetkililerin kahreden sessizlikleri Başbağlarlıların yüreğinde ikinci bir yaranın oluşmasına sebep oldu.

Dava mahşere kaldı

Katliamı gerçekleştirdikleri kendi ifadeleri ile sabit olan 16 kişi adalet önüne çıkarıldı. Katliamı nasıl yaptıklarını güvenlik kuvvetlerine anlatan iki itirafçı, mahkemede ifadelerinin işkence zoruyla alındığını öne sürdü. Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi, sanıkları serbest bıraktığını açıkladı.

Erzincan'dan İzmir'e

Dönemin valisi merhum Recep Yazıcıoğlu, bu 16 kişinin ifadesinin doktor nezaretinde alındığını ve herhangi bir baskının asla söz konusu olmadığını söyledi. Dava daha sonra Erzincan'a 1250 km. uzaklıktaki İzmir'e alındı. Serbest bırakılan sanıklar hakkında arama kararı çıkmasına rağmen herhangi bir sonuç alınamadı. 22 Eylül 1997 günü İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi, katliamı sadece iki kişinin işlediği sonucuna vararak bu iki kişiyi mahkûm etti. Diğer sanıklar hakkındaki arama kararları kaldırıldı.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/basbaglar-adalet-bekliyor-131432.htm



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,413 µs