En Sıcak Konular

HAHAMBAŞI'NIN ''KADINLAR ASKERE ALINMAMALI'' SÖZÜ İSRAİL'İ KARIŞTIRDI

3 Temmuz 2009 16:12 tsi
HAHAMBAŞI'NIN ''KADINLAR ASKERE ALINMAMALI'' SÖZÜ İSRAİL'İ KARIŞTIRDI Kadınların da aynen erkekler gibi zorunlu askerlik yaptığı ülkede ilk kez hem de bir din adamının ağzından "Kadınlar askere alınmamalı" sözleri duyuldu.

Kadın askerler İsrail'i karıştırdı....

İsrail Ordusun'da görevli Hahambaşı Avihay Ronski yaptığı  açıklamasıyla İsrail'i karıştırdı.

Kadınların da aynen erkekler gibi zorunlu askerlik yaptığı ülkede ilk kez hem de bir din adamının ağzından "Kadınlar askere alınmamalı" sözleri duyuldu. Ama bu sözlere tepki büyük oldu.

İsrail Ordusun'da görevli Hahambaşı Avihay Ronski, "kadınların orduda görev almamaları gerektiğini" söyledi. Hahambaşının sözleri, İsrail parlamentosunun bazı milletvekillerini kızdırırken, İsrail Genelkurmay Başkanından hahamı görevinden alması istendi.

Haaretz gazetesi, hahambaşının bu sözleri, iki hafta kadar önce bir konferansta, aşırı dindar toplumun üyesi kadın askerlere hitaben söylediğini yazdı. İsrail'in aşırı dindar toplumunun erkek ve kadın üyeleri, daha çok gönüllülük esasına dayalı olarak orduya başvuruyor. Kadınlar ise orduda görev almaktan çok, kamu hizmetlerinde görev almayı tercih ediyor.

Ortodokslar aynı fikirde

Askeri hahambaşı Ronski'nin konferansta, "Kişisel olarak kadınların orduda hizmet etmemeleri fikrinde olduğunu" belirttiği ve hahamlık müessesesinin de kadınların askeri hizmet vermelerini emreden bir kararının bulunmadığını ifade ettiği kaydedildi.

Birçok ortodoks hahamın Ronski ile aynı fikri paylaşırken, bazılarının ise üniforma altında böyle söylememesi gerektiğini savunduğu belirtiliyor. Eleştirenler, özellikle kendileri için zor bir seçim yaparak orduya yazılmış, dindar toplumun üyesi kadınlar karşısında böyle konuşmanın hoş olmadığını ifade ediyor.

"Görevden Alınmalı"

Ancak İsrail parlamentosunun bazı üyeleri de görüşlerinden dolayı, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'den hahambaşını görevinden uzaklaştırmasını istedi.

İşçi Partili milletvekillerinden Ophir Pines-Paz, "Bunlar hahamın yaptığı ölçüyü aşan ilk değerlendirmeleri değil... Hahambaşı kırmızı çizgileri aşıyor ve bunu yapmasına izin vermemeliyiz" dedi.

Kadima'nın hoşuna gitmedi

Aşırı sağcı Kadima milletvekillerinden Orit Zuaretz de hahambaşının değerlendirmelerini "ilkel ve cehalet örneği" olarak niteledi. Kadima milletvekili, personelinin çoğu kadın olan İsrail ordusu gibi bir kurumda bu tür insanlara yer olmadığını ifade etti. Zuaretz de askeri hahambaşının görevinden alınmasını istedi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/kadin-askerler-israil-i-karistirdi-131388.htm



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,580 µs