En Sıcak Konular

İNSAFINIZ KURUSUN!

2 Temmuz 2009 23:06 tsi
İNSAFINIZ KURUSUN! Asgari ücretlilerin bir çift ayakkabı alabilmesi için yaklaşık 42 saat çalışması gerekiyor. Asgari ücretli kira ödese başka bir şeye parası kalmıyor.

Asgari ücretle yaşamak çok zor 
 
Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, asgari ücretlilerin bir çift ayakkabı alabilmesi için yaklaşık 42 saat çalışması gerekiyor. Asgari ücretli kira ödese başka bir şeye parası kalmıyor.
 
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, yılın ikinci yarısı için yeniden düzenlenen asgari ücretin alım gücüne yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında, asgari geçim indirimi dahil net 546 TL olan asgari ücretle Türkiye İstatistik Kurumu madde fiyatları üzerinden hangi ürünler için kaç saat çalışılması gerektiği hesaplandı.

Çalış, sadece kira öde

Araştırmaya göre, asgari ücretlinin, 463 TL’lik ortalama kira giderini karşılamak için ayda 191 saat çalışması gerekiyor. Bu süre günlük 45, haftalık 225 saatlik çalışma süresinin yüzde 85’ine karşılık geliyor. Asgari ücretlinin 1 kilogram pirinç için 2 saat, bebek maması için 21 saat ter akıtması gerekiyor. Sabah kahvaltısında yenilecek sucuk için çalışılması gereken süre 11 saati buluyor. 1 kilo kirazın bedeli ise 3 saat çalışmaya denk geliyor. Bir buzdolabı için çalışılması gereken süre, başka herhangi bir harcama yapmaksızın 400 saate ulaşıyor.

Bir çift ayakkabı için 42 saat 

Erkek ayakkabısı için 42, kadın ayakkabısı için 30, çocuk ayakkabısı için 17 saat çalışması gereken asgari ücretli, 1 kilogram beyaz peynir için 4, kaşar peynir için 6, ayçiçek yağı için 2 saatlik çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Asgari ücretli, 16 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında 1 çift çorap alabiliyor.

Asgari ücretlinin ev düzmesi imkansız

Asgari ücretli bir kişinin ev eşyası almak için de yoğun bir çalışma yapması gerekiyor. Araştırmaya göre, asgari ücretlinin bir masa bir sandalye almak için başka hiçbir şey almaksızın 26 saat yani yaklaşık 3 iş günü çalışması gerekiyor. Bunun yanında kanepe için 188 saat, yastık için 4,5 saat, yorgan için 26 saat çalışma yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu süre çamaşır makinesi için 351 saate, ütü için 33 saate ulaşıyor. Asgari ücretli bir kişinin sinemaya gitmesinin bedeli ise 4 saat saatlik çalışmaya karşılık geliyor. 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9005311&tarih=2009-07-02



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs