En Sıcak Konular

HAYAT KURTARAN ÖNERİLER

2 Temmuz 2009 22:00 tsi
HAYAT KURTARAN ÖNERİLER Acil Servis Uzmanı Dr. Serkan Şener, yaz aylarında 14 yaş altı ölümlerin çoğunun boğulma, bisiklet ve araç çarpması sonucu olduğunu söyledi.

Hayat kurtaran öneriler  

Acil Servis Uzmanı Dr. Serkan Şener, yaz aylarında 14 yaş altı ölümlerin çoğunun boğulma, bisiklet ve araç çarpması sonucu olduğunu söyledi. İşte hayat kurtaran öneriler 

Acil Servis Uzmanı Dr. Serkan Şener, yaz aylarında 14 yaş altı çocukların ölüm sebepleri hakkında açıklamalarda bulundu. 14 yaş altındaki kazalarda hastaneye başvuru ve ölümlerin yarısının mayıs ve ağustos ayları arasında meydana geldiğini ifade eden Şener, “Bu rakam temmuz ayında en yüksek düzeye ulaşır. Yaz aylarında en sık görülen kazalar sırasıyla boğulma, bisiklet kazaları ve araç çarpmalarıdır. En önemli sebep çocukların yaz tatiline çıkmış olmaları ve erişkinlerin onları yakından takip edemiyor olmalarından kaynaklanmaktadır. Çocuklarımız yeterince sorumlu olsalar bile 9 yaşına kadar erişkinler tarafından kazalar açısından yakından izlenmeliler. Her şeyden önce mümkünse cankurtaran ve sahil güvenlik olan alanlarda denize girilmeli. Deniz kirliliğinin olmadığı bölgeler kullanılmalı.

Çocuklarınız yüzerken onları asla yalnız bırakmayın ve her an için gözünüzün önünde bulundurun. Çocuğun boğulması için bir dakika bile yeterlidir. Bisiklet kazalarını önlemenin en iyi yöntemi eğitimdir. Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımı teşvik edilmeli ve mutlaka çocuklarınıza kask, dirseklik ve dizlik giydirilmelidir. Araba kazalarında meydana gelen travmaların azaltılmasındaki en önemli görev biz erişkinlere düşmektedir. Çünkü direksiyonun arkasında biz bulunmaktayız. Direksiyon arkasındayken sokakta yuvarlanan bir top görüyorsanız ardından bir çocuğun geleceğini mutlaka akılda bulundurmak lazım. Bunun yanı sıra yeni doğmuş bebekler 13–15 kilograma ulaşana kadar uygun araba koltukları mutlaka kullanılmalı.
Örneğin Amerika’da birçok eyalette, yeni doğanın araba koltuğu sağlık ekibine gösterilmediği takdirde, yeni doğan bebek taburcu edilmemektedir” dedi.

Böcek ısırıklarına ne yapılmalı?

Hastalardan gelen soruları da cevaplayan Şener, “Bebeklerin güneş altına çıkmaları için kısıtlama yoktur. Ancak yazın saat 10.00–16.00 arasında güneş ışınlarının en dik olduğu dönemde çıkarılmamalılar. Güneş yanığına önlem olarak cilt tipine uygun UVA ve UVB ışınlarına koruyucu güneş kremi kullanmak gerekir. Böcek ısırıklarına karşı genel yaklaşım, böceği öldürün, fakat onu atmayın ve tanımlamaya çalışın. Tıbbi tedavi genelde gerekmemekle birlikte alerjik yanıt, kene gibi hastalık taşıyıcı bir böcek veya enfeksiyon söz konusuysa doktorunuz ile temas kurmanızda büyük fayda vardır.
Alerjik yanıtta belirtiler öksürük, nefes güçlüğü, hırıltı, şişkinlik, kaşınma ve kusmadır. Isırılan bölgeyi kalpten daha yüksek düzeyde tutmayın, turnike uygulanmayın, aspirin veya ağrı giderici doktor tavsiyesi dışında vermeyin ve koşuşturmayın. Kaşıntı sonrası yara oluşursa mutlaka sabunlu su ile bu bölgeyi temiz tutmalısınız.
Ülkemizde akrep ısırıklarına karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Açık yaralanmalarda ise yapılması gerekenleri dikkatle yapın. Temiz bir bezle yani üzerinizdeki bir gömlek, fanila ya da cebinizden çıkaracağınız bir mendille yaranın üzerine direkt bası yapabilirsiniz. Kanamanın engellenmesi için gerisinden turnike yapılmasını ya da kol ya da bacağın sıkıştırılmasını çok önermiyoruz. Gerekirse yaranın üzerine konulan bez olduğu yerden kaldırılmadan üzerinden sıkıştırılarak sarılması kanama kontrolü için önerdiğimiz yöntemdir. Yaranın derinliği ve enfeksiyona karşı korunması konusunda mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmak gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Yeni mesaj gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9005322&tarih=2009-07-02



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,019 µs