En Sıcak Konular

DARBE GİRİŞİMİNE SİVİL YARGILANMA YOLU AÇILDI

28 Haziran 2009 10:52 tsi
DARBE GİRİŞİMİNE SİVİL YARGILANMA YOLU AÇILDI Askerlerin “Anayasal düzene ve devlete karşı işledikleri” suçları sivil yargının yetkisine veren yasa değişikliğ etkisini en çok darbe planları yaptığı iddia edilen askerlerin yargılanmalarında gösterecek.

Darbe girişimlerini sivil yargı soruşturacak 
 
VATAN'ın manşeti Türkiye'nin gündemini değiştirdi

Askeri yargının yetkisini tırpanlayan yasa değişikliğinin Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven darbe planlarına ilişkin soruşturmaları Ergenekon savcılarının yürütmesinin önünü açıyor. Askeri mahkemelerde görülen Şemdinli davası da değişiklikten etkilenebilecek.

Askerlerin “Anayasal düzene ve devlete karşı işledikleri” suçları sivil yargının yetkisine veren yasa değişikliğ etkisini en çok darbe planları yaptığı iddia edilen askerlerin yargılanmalarında gösterecek. Buna en iyi örnek de Ergenekon sanıkları ile ilişkileri tespit edilemeyen 3 eski kuvvet komutanına ilişkin devam eden soruşturma olacak. Ergenekon’un 2. iddianamesinde “darbe planları yapmakla” suçlanan, ancak Ergenekon’la bağlantıları tespit edilemeyen eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Özden Örnek ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman hakkında yürütülen soruşturmada “yetki tartışması” yaşanıyordu.

Darbe günlükleri

Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu’na göre “askeri mahalde” işlenen suçlar askeri yargının yetkisine giriyor. Bu yüzden sivil kişilerle irtibatı tespit edilemeyen Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven darbe planlarına ilişkin soruşturmanın da askeri savcılık tarafından yapılması gerektiği belirtiliyordu. Ancak CMK’da yapılan değişiklik bu konudaki tartışmalara yeni bir boyut getirdi.

2. Ergenekon iddianamesinde Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven darbe planlarına yer verilmiş ve şu değerlendirme yapılmıştı:

Ergenekon iddianamesi

“Ergenekon terör örgütü ile irtibatı tespit edilemeyen 2003-2004 yılı Hava Kuvvetleri Kuvvetleri komutanı İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın, görev yaptıkları dönemde Ergenekon terör örgütü yöneticileri ile birlikte iştirak ettikleri eylemler ile ilgili evrak tefrik edilmiştir.”

Ergenekon savcıları, iddianamede, bu üç kuvvet komutanının Ergenekon’la irtibatlarının tespit edilmemiş olmasına rağmen haklarında soruşturma yürütme yetkisini kendilerinde gördüklerini belirtmişlerdi. Savcılar iddianamede buna dayanak olarak da “askeri mahal” kavramının muğlak olduğu ve darbe planlarının etkisini askeri mahal dışında da gösterdiğini iddia etmişlerdi. Ancak yargı çevrelerinde Ergenekon ile irtibatı tespit edilemeyen bu üç eski kuvvet komutanı hakkında açılacak olası bir davada görevsizlik kararı verilerek dosyanın askeri yargıya gönderilmesi bekleniyordu.

Tüm darbe planları sivil yargıya

CMK’da yapılan değişiklikle sadece askeri mahalde de işlense darbe planı yapma suçunun soruşturulması sivil yargının yetkisine verildi. Böylece geçmişteki ve gelecekteki bu tip sivillerle bağlantısı tespit edilemeyen darbe planlarını veya girişimlerini soruşturma yetkisi de sivil yargıya geçti.Böylece örneğin, ilerde de bir darbe planı yapıldığı iddiasıyla görevdeki askerlerle ilgili sivil savcılıklar doğrudan soruşturma açabilecek.

Şemdinli davası

Şemdinli’de Umut Kitabevine el bombası atarak bir kişinin ölümüne neden oldukları için yargılanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 39 yıla mahkum olmuşlardı. Ancak Yargıtay, sanıkların ilçe merkezinde işledikleri suçu “terörle mücadele alanı” olarak kabul edip “askeri mahal” kavramına sokmuş ve dosyayı askeri mahkemeye göndermişti. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi ise sanıkları tahliye etmişti. Halen devam eden bu davada sanıkların yargılandığı “devletin birliğini bozmaya çalışmak” suçu CMK’nın 250. maddesi kapsamında bir suç olduğu için son değişiklikle artık davanın sivil mahkemede devam edeceği belirtildi.

Anayasa aykırılık tartışması

YARGI kulislerinde, CMK’da yapılan değişiklikle askeri yargının yetkisinin daraltılmasının Anayasa’ya aykırı olduğu yorumları da yapılıyor. Anayasa’nın 145. maddesinde “Askerî mahkemeler, asker kişilerin; askerî olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerî mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler” hükmü yer alıyor. CMK’da yapılan değişikliğin Anayasa’nın bu maddesine aykırı olduğu ve başvuru halinde AYM’ce iptal edileceği belirtiliyor.

Ceza Hukuku uzmanı Doç. Yılmaz Yazıcıoğlu, NTV’ye yaptığı açıklamada, bu maddenin yanı sıra Anayasa’nın 37. maddesinde düzenlenen “Kanunî hâkim güvencesi” ne dikkat çekerek, sivil yargıda yargılanacak olan askerlerin CMK değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğu itirazında bulunabileceklerini söyledi. Bu itirazın mahkeme tarafından AYM’ye taşınması halinde, düzenlemenin Anayasa’nın 37. maddesindeki “Hiç kimse kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz” hükmüne aykırı olup olmadığı incelenecek ve iptal edilebilecek. CMK’daki değişiklik yapılmasına rağmen Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu’ndaki hükümlerin değiştirilmemesi de uygulamada karmaşa yaşanacağının işareti olarak görülüyor.

Darbe iddaları da gündeme gelebilir

Nokta Dergisi, 2007’de Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlükleri yayınladı. İddiaya göre 2004’te Örnek ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından hazırlanan “Sarıkız” kod adlı darbe planının, Özkök’ün karşı tutumu, diğer bazı üst rütbeli subayların isteksizliği ve ABD’nin tavrı nedeniyle vazgeçiliyor. İddiaya göre Eruygur bunun üzerine tek başına “ayışığı” kod adlı bir başka darbe planı daha yaptı. Aynı dönemde Eruygur liderliğinde Eldiven ve Yakomoz kod adlı iki darbe planı daha hazırlandığı iddia edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek günlüklerin kendisine ait olmadığını iddia ederek Nokta aleyhine dava açmıştı. CMK’da yapılan son değişiklikle sivil savcılar, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına gibi isimlerin de ifadelerine başvurabilir. (Kemal Göktaş-Vatan)

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://w9.gazetevatan.com/Darbe_girisimlerini_sivil_yargi_sorusturacak/245834/1/



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,178 µs