En Sıcak Konular

AKP'DEN MUHALAFETE ''ASKERLERE SİVİL MAHKEME'' YOLUNDA ÇALIM

28 Haziran 2009 11:46 tsi
AKP'DEN MUHALAFETE ''ASKERLERE SİVİL MAHKEME'' YOLUNDA ÇALIM CHP ve MHP, AKP’nin önergeyi “imla düzeltmesi” olarak lanse ettiğini savundu. AKP’liler ise “Bu tüm partilerin bilerek isteyerek yaptığı bir değişikliktir” dedi

AKP: Herkese bilgi verdik Muhalefet: Aldatıldık 
 
CHP ve MHP, AKP’nin önergeyi “imla düzeltmesi” olarak lanse ettiğini savundu. AKP’liler ise “Bu tüm partilerin bilerek isteyerek yaptığı bir değişikliktir” dedi

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarının yolunu açan geceyarısı değişikliği, içeriğinin yanısıra, yöntem nedeniyle de iktidar ve muhalefet arasında tartışma konusu oldu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, askeri mahkemelerin yetkilerini tırpanlama operasyonun gerçekleştirildiği tasarı için partisinin desteğini istemek üzere kendisini ziyaret ederken, bu önergeden hiç bahsetmediğini söyledi. Okay, VATAN’a “Bakan bana önergeyle gelmedi. Bu konudan hiç bahsetmedi” dedi. Okay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ise yapılan değişikliği “alacakaranlıkta iş bitirme” sözleriyle eleştirdi.

AKP’lilerin bu önerge ile ilgili “Türkçe’de düzeltme yapmayı amaçladık” bilgisini verdiğini söyleyen Okay, daha sonra kabul edilen düzenlemenin gerekçesine dikkat çekti. Okay şöyle konuştu:

“Böyle bir değişiklik yasa tasarısında yer almıyor. Bu değişiklikle açıkçası siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor. Yapılmak istenen temelde şu: Ergenekon davasında askerleri kişiler zaten yargılanıyor. Fakat CMK’nın 250. maddenin bu fıkrası olduğu sürece eğer bir suç işlenmesinde sadece asker kişiler var, içlerinde siviller yoksa o zaman askeri yargıda yargılanır. Ama bu suç iddiasında asker sivil birlikteyse o zaman özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanlar. ’Hali dahil’ yerine ’Halinde’ ibaresini getirerek bunu da gece yarısı operasyonunda oldu bittiyle yapıyorsanız art niyetlisiniz.”

Okay, “Gece mahmurluğu mu vardı?” sorusuna, “Önergeler gerekçesiyle verilir. Gerekçesinin içinde ’biz Dursun Çiçek’i yargılamak için böyle bir operasyon yapıyoruz’ demiyor. İçeriğe baktığınızda, yapılan değişiklikle birlikte baktığınızda, AB uyum çerçevesinde bir değişiklik yapıldığını görüyorsunuz” karşılığını verdi.

MHP: Oy vermedik

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, değişiklik önergelelerinin kendilerine verildiğini, bu değişiklik için de ‘Türkçe düzeltmesi’ açıklamasının yapıldığını anlattı. “Hali dahil” yerine “Halinde” ifadesinin sadece bir Türkçe düzeltmesi olamayacağını belirterek, önergeyi incelemek istediklerini AKP’lilere ısrarla vurguladıklarını anlatan Şandır, “Bize gösterilmiş olması, önergeleri tasvip ettiğimiz anlamına gelmez. Bilgimiz olması meselenin vehametini ortadan kaldırmaz. Biz bu önergeye de yasaya da ’Hayır’oyu verdik. Sonuçlarından sorumluluk hükümete aittir” dedi.

Muhalefetin diğer sözcülerinin tepkileriyse şöyle:

Mustafa Özyürek (CHP): Son yasalar uzlaşma ile gündemde uzlaşmalar oldu. Muhalefet engelleyici bir tutuma girmedi. Ama AKP güvenilmez bir parti olduğunu bunlarla uzlaşmamak gerektiğini son olayla ortaya koymuştur. Tasarıda olmayan birşeyi geceyarısı önergelerle yasaya yerleştirdiği anlaşılıyor. Bu gruplararası mutabakata aykırı birşey. Bir kez daha anladık ki, su uyur AKP uyumaz.

Oktay Vural (MHP): Eğer bir düzenleme yapılmak isteniyorsa böyle son dakika önergeleriyle bunların yapılması yöntemini doğru bulmuyoruz. Açık şeffaf bir sistemle getirilir, herkes oturur konuşur. Son dakika geceyarısı geldiği için üzerinde konuşma imkanı dahi olmadı. Şimdi Anayasaya aykırı bir durum var mı incelettiriyoruz.

Rıdvan Yalçın (MHP): Tasarının tümü üzerinde partim adına ben konuştum. Üzerine konuştuğum tasarı ile çıkan kanun bambaşka. Yapılan işin doğruluğunu yanlışlığını tartışma başka birşey ama bu yöntem yanlış. Şu an sürdürülen ve gözaltında tutuklanan insanlar bakımından, yöntemler bakımından, Genelkurmay Başkanı’nın ifade ettiği askere karşı asimetrik psikolojik savaş atmosferinde, böyle bir düzenleme zamanlama bakımından da hiç uygun olmamıştır.

Bozdağ: Haberleri var

Değişiklikte imzası bulunan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise yapılacak değişikliklerden hem CHP hem de MHP’nin bilgisi bulunduğunu iddia etti. Torba yasa görüşmeleri sürerken, saat Adalet Bakanı Ergin ile birlikte, CHP’li Okay ve MHP’li Şandır ile biraraya geldiklerini belirten Bozdağ, “Kendilerine önerge metinlerini sunup, birlikte okuduk. Ne getirip, götürdüğünü konuştuk. Kaldı kı, önergenin gerekçesi de çok açık. Benden çok daha iyi bir hukukçu olduğuna inandığım Hakkı Süha Bey’in, bu değişikliğin kapsamına fark etmemesini mümkün görmem” dedi.

Toptan: Önergeden benim bile haberim yoktu

TBMM Başkanı Köksal Toptan, gazetecilerin osrusu üzerine TCK ve bazı kanunlarda yapılan değişikliğin, hem askeri hem de sivil mahkemelerin yetkilerinin genişletildiğini söyledi. Söz konusu kanunun ayrıntılarını bilmediğini belirten Toptan, şöyle konuştu: “Muhtemelen burada da aynı şey söz konusudur. Sayın Adalet Bakanı açıklamasında, ’Konuşarak bunu yaptık’diyor. Muhtemelen de öyledir. Bir sorun olduğunu zannetmiyorum.

O gece mutabakatla gündem teşkil edildi. Belki CHP’li arkadaşların önergeden haberi yoktu. Doğrusu benim de haberim yoktu. Muhtemelen konuşarak yapmışlardır.”

Anayasa’ya aykırı iddiası

Hukukçular, TCK’da askeri yargının yetkisini daraltan düzenlemenin Anayasa’nın askeri mahkemelerin yetki alanını tarif eden 145’inci maddesine aykırı olduğu, başvuru yapılması durumunda Anayasa Mahkemesi’nden dönebileceği yorumunu yapıyor.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/AKP_Herkese_bilgi_verdik_Muhalefet_Aldatildik/245833/1/



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,660 µs