En Sıcak Konular

KÜRESEL KRİZ VARLIKLI KİŞİLERİ FENA VURDU

25 Haziran 2009 20:38 tsi
KÜRESEL KRİZ VARLIKLI KİŞİLERİ FENA VURDU Varlıklı kişiler nüfusu ve varlıkları 2005 düzeylerinin altına indi. Varlıklı kişilerin varlık toplamı 32.8 trilyon dolara düştü. Türkiye’deki varlıklı kişiler, ABD’dekilerden daha fazla darbe yedi.

Varlıklı kişilere küresel kriz darbesi

Küresel kriz varlıklı kişileri fena vurdu. Varlıklı kişiler nüfusu ve varlıkları 2005 düzeylerinin altına indi. Varlıklı kişilerin varlık toplamı 32.8 trilyon dolara düştü. Türkiye’deki varlıklı kişiler, ABD’dekilerden daha fazla darbe yedi.

Varlıklı kişiler yüzde 15 azaldı
Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini tarafından dün yayınlanan 13. Yıllık Dünya Varlık Raporu’na göre, 2008’deki bir yıl süren olağanüstü volatilite döneminin ardından dünyanın Varlıklı Kişiler (HNWI1) nüfusu bir yıl öncesine göre yüzde 14,9 azaldı ve Ultra Varlıklı Kişiler (Ultra–HNWI2) nüfusu da yüzde 24,6 eksildi.

Varlıklarda erime oranı yüzde 20
Nüfuslarındaki azalış paralelinde Varlıklı Kişilerin varlıkları da yüzde 19,5 oranında bir erimeyle 32,8 trilyon dolara geriledi. Bu benzeri görülmemiş düşüşler gerek Varlıklı Kişiler nüfusunu ve gerekse de varlıklarını 2005 yılı sonundaki seviyelerinin de altına indirerek, 2006 ve 2007’deki iki yıllık güçlü büyümeyi silip yok etti.

Ultra varlıklıların kaybı daha fazla
Ultra Varlıklı Kişiler, finansal varlık açısından tüm Varlıklı Kişiler nüfusundan çok daha kapsamlı kayıplara maruz kaldılar. Ultra Varlıklı Kişilerin nüfuslarındaki küçülme paralelinde grubun varlık toplamı da 23,9 trilyon dolara düştü. Capgemini Küresel Finansal Hizmetler Murahhas Azası Bertrand Lavayssière, “Bu yılın Dünya Varlık Raporu önceki yıllardaki raporlarımızdan farklı olarak belirgin bir kaymayı ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

Çin’in varlıklıları artıyor
Küresel Varlıklı Kişiler nüfusunun büyük bölümü halen Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa gibi belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Listenin en tepesindeki 3 ülke ABD, Japonya ve Almanya, 2008 yılı itibariyle dünyadaki toplam Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 54’üne sahip – bu rakam, 2007 yılındaki yüzde 53,3’e göre küçük bir artışı ifade ediyor. Çin’in Varlıklı Kişiler nüfusu da B.K.’ınkini (Birleşik Krallık) geçerek dünyanın en büyük dördüncü varlıklı kişiler nüfusu oldu. Hong Kong’un Varlıklı Kişiler nüfusu da yüzde 61,3’lük küçülme oranıyla en büyük yüzde kaybına uğrayarak 37.000 kişiye indi. ABD’nin Varlıklı Kişiler nüfusu yüzde 18,5 azaldıysa da, 2,5 milyon Varlıklı Kişi nüfusuyla ve toplam küresel Varlıklı Kişiler nüfusunun yüzde 28,7’sine tek başına sahip olarak ABD halen dünyanın en büyük Varlıklı Kişiler ülkesi olma özelliğini korumakta. Avrupa’daki Varlıklı Kişiler nüfusundaki azalışlar ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin; Fransa’daki küçülme oranı yüzde 12.6 iken Almanya’da bu oran sadece yüzde 2,7.

Türkiye’deki “Varlıklılar” da nasibini aldı
Türkiye’deki Yüksek Varlıklı Kişi sayısı 2008 yılında % 29.2 oranında azalarak 47.6 bin kişiden 33.7 bin kişiye düştü. Bu net değişimi, 2008 yılında GSYİH artış hızının azalarak % 1.1’e düşmesi, İMKB piyasa değerinin % 58.7 oranında azalması, konut fiyatlarının % 15–% 40 oranında azalması olumsuz yönde etkiledi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9005159&tarih=2009-06-25


 



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,632 µs