En Sıcak Konular

DEVRİM SEMBOLÜNÜN BOYNUNDA HAÇ VAR

25 Haziran 2009 13:17 tsi
DEVRİM SEMBOLÜNÜN BOYNUNDA HAÇ VAR İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra meydana gelen olaylarda ölen ve Devrimin Sembolü olarak tüm dünyada medya organlarınca ismi anılan Nida Ağa Sultani'nin yayınlanan başı açık fotoğraflarında ilginç bir ayrıntı çıktı.

Devrim sembolünün boynunda haç

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra meydana gelen olaylarda ölen ve Devrimin Sembolü olarak tüm dünyada medya organlarınca ismi anılan Nida Ağa Sultani'nin yayınlanan başı açık fotoğraflarında ilginç bir ayrıntı çıktı.

Haç kolye
İran'da 12 Haziranda gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinajad'ın büyük bir oy oranı ile yeniden seçilmesi ile birlikte patlak veren sokak eylemleri hala sürüyor. Ancak geçen hafta babası ile birlikte Tahran sokaklarında gezintiye çıktığı belirtilen 16 yaşındaki Nida Ağa Sultani'nin ölümü bütün dünyada büyük ses getirdi. Başı açık fotoğrafları önceki gün yayınlanan Nida'nın bir fotoğrafta ilginç bir ayrıntı gözden kaçmadı. Nida Ağa Sultani'nin boynunda Hristyanlara ait bir haç kolyesinin olması dikkat çekti.

Hristyanlar takıyor
16 yaşındaki genç İranlı kızın (wikipedia.org'da Nida'nın doğum tarihi 1982 olarak gösteriliyor-MH-)boynunda haç işaretli bir kolyenin olması ilginç bulunuyor. İran'da yaşayan halkların dini inanışları dikkate alındığında Hristiyanların seçimlerde reformistleri desteklemesi kaçınılmaz görünüyor. Ancak seçimlerden sonra meydana gelen bu olayda Nida'nın boynunda haç işaretli bir kolyeyi taşıması Nida'nın Hristiyanlığa mensup bir İranlı olabileceğini gündeme getiriyor.

Batı özentisi olabilir
Nida'nın boynundaki Haç'lı kolyenin batı özentisi olarak da yorumlanıyor. İran'da özellikle belli bir genç nüfusun bu şekilde Batı tarzı giyimleri olduğu bilinirken, Nida'nın boynundaki bu Haç'ın da bu anlamda kullanıldığı kaydediliyor.

Dünya medyası görmedi
Yayınlanan bu fotoğraf büyük medya kuruluşlarınca görmezden gelinmesi de anlamlı bulundu. İran'daki en ufak gelişmeleri bile yakından takip eden uluslar arası medya kuruluşlarının Nida'nın bu özelliğini ortaya koymaması da dikkat çekiyor. İran'ın iç işlerine karışmakla suçladığı uluslar arası medya organları İran karşıtı haber bültenlerini hala sürdürerek, İran'da rejim muhalifi seslere yön veriyor.[1]

Bir başka İddia:

Nida, isyanın sembolü değilmiş

İran’da sokak çatışmalarında ölen Nida Aga Sultani’nin sevgilisi Hazar Makan, Nida “Trafikte sıkışıp kalarak öldü” iddiasında bulundu.

Nida, isyanın sembolü değilmişİran’da sokak çatışmalarında ölen Nida Aga Sultani’nin sevgilisi Hazar Makan, Nida “Trafikte sıkışıp kalarak öldü” iddiasında bulundu.  
 
İran'da seçim sonrası yaşanan protesto gösterileri sırasında vurularak hayatını kaybeden Nida Ağa Sultani, protestocuların ve muhaliflerin sembolü haline gelmişti. Nida'nın daha önce çektirdiği fotoğrafta ilginç bir detay gözlerden kaçmadı. Nida Sultani'nin seçim öncesi çektirdiği fotoğrafta boyundaki kolyede haç işareti olduğu görülüyor.

Makan,“O’nu silahlı Besic milisleri öldürdü”dedi...

İran'daki protestoların sembolü haline gelen 27 yaşındaki Nida Ağa Sultani'in nişanlısı Hazar Makan, BBC'ye demecinde Nida'nın olay günü protesto amaçlı orada bulunmadığını, İran güvenlik güçleri ile protestocular arasında kaldığını söyledi.

Hazar, "O bölgenin yakınlarında, esas protestoların olduğu yer Emir Ebad bölgesinin birkaç sokak ötesindeydi. Müzik öğretmeniyle birlikte arabadaydı, trafikte sıkışıp kalmışlardı. Kendini çok yorgun hissediyordu ve hava çok sıcaktı. Birkaç dakika sonra arabadan indi. O zaman da vuruldu. "

SOKAKTA BESİC MİLİSLERİ VURDU

"Görgü tanıklarının ifadeleri ve video görüntüleri muhtemelen sivil giyimli Besic milisleri tarafından vurulduğunu açıkça gösteriyor. Görgü tanıkları milislerin net bir şekilde onu hedef aldığını ve göğsünden vurulduğunu söyledi. Birkaç dakika içinde yere yığıldı. İnsanlar onu Şeriati hastanesine taşımaya çalıştı. Ama çok geçti" diye konuştu.

“O BİR ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI”

Nida hakkında başka bir iddia ise “Mermilerden biri kalbime isabet etse bile buna değer” ifadesine yer verdiğinin belirtilmesi olarak gösteriliyor. Ajanslar, iki farklı Nida portresi çizerken bir tarafta kaza kurbanı bir insan, diğer tarafta ise özgürlük savaşcısı bir kızın portresi öne çıkartılıyor. Ailesi camide cenaze namazı kılınmasına izin verilmediğini belirterek genç kızın naaşının polislerin elinden güçlükle alındığını iddia ediyor.

SEVGİLİSİYLE İZMİR'DE TANIŞMIŞ

Tahran’daki gösterilerde ölen Nida Aga Sultani ile erkek arkadaşı Hazar Makan’ın İzmir’de tanıştığı iddia edildi. Bu arada, Devrik Şah Riza Pehlevi’nin oğlu İran’daki gelişmelerle ilgili olarak Nida’nın ölümünden çok etkilendiği belirtti.

Pehlevi gözyaşları içinde yaptığı açıklamada İran’da yaşananların adaletsizliğe karşı bir isyan olduğunu belirterek halkın özgürlüğüne sahip çıkmaya çalıştığını vurguladı. Şah’ın oğlu’nun Nida üzerinden İran’da iktidar mücadelesine katılmaya çalıştığını iddia eden İranlı gruplar ise açıklamaların Batılı ülkelerin İran’ın içişlerine karışmasının açık bir göstergesi olduğunu belirtti.[2]

Kaynaklar

[1].Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/devrim-sembolunun-boynunda-hac-130510.htm

[2].Haberalanı.com,http://www.haberalan.com/haber/20090624/Nida-isyanin-sembolu-degilmis.php ( Bu link'te haçlı resmi de görebilirsiniz)



Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,435 µs