En Sıcak Konular

AVRUPANIN TEK BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ O ŞEKİLDE YEMİN ETTİ

24 Haziran 2009 10:26 tsi
AVRUPANIN TEK BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ O ŞEKİLDE YEMİN ETTİ Belçika’da,Avrupa’nın ilk ve tek başörtülü milletvekili olarak Brüksel Parlamentosu’na seçilen Türk asıllı Mahinur Özdemir,başörtülü olarak yemin etti.

Türbanıyla yemin etti 
 
İlk türbanlı vekil yeminden sonra alkışlandı

Belçika’da, 7 Haziran bölgesel seçimlerinde Türk asıllı Mahinur Özdemir’in (26) Avrupa’nın ilk ve tek türbanlı milletvekili olarak Brüksel Parlamentosu’na seçilmesiyle başlayan tartışma dünkü yemin töreni sırasında da devam etti. Federal yapılı Belçika’nın Brüksel Parlamentosu’na, Hristiyan Demokrat Parti (CDH) adayı olarak seçilen Mahinur Özdemir’in öğle saatlerinde gerçekleşen yemin töreninde yerini alması öncesinde Türkiye’de yaşanan Merve Kavakçı krizini hatırlatan sahneler yaşandı. Özdemir’in en genç milletvekili sıfatıyla katip üyelik yapmasını ve türbanla yemin etmesini engellemek isteyen ana muhalefet partisi Valon Liberaller’in “meclise dini sembol girmesi ülkeyi 40 yıl geri götürür. Buna izin verilmesin” önerisi kabul görmedi. Özdemir, meclis kürsüsünde örtüsüyle yemin etti. Senato Başkanı liberal Hermand De Decker ve Meclis Başkanı liberal Patrick Dewael, okullarda ve kamuda başörtüsüne karşı olduklarını, ancak bir milletvekilinin parlamentoya başörtüsüyle girmesini engelleyen yasa olmadığını söyledi.

Muhalefet “kışkırtma” dedi

Brüksel Parlamentosu Başkanı sosyalist Eric Tomas, çok kültürlü bir toplumda bu tür tartışmaların kendisini şaşırttığını ve gereksiz olduğunu anlattı. Valonya Parlamentosu Başkanı sosyalist Jose Happart ise, politikanın “açık yüzle” yapılması gerektiğini, başörtüsünü bir “kışkırtma” olarak algıladığını söyledi.

Özdemir’in Brüksel Parlamentosu’nda, türbanıyla görev yapmasına karşı olmadıklarını belirten Hristiyan Demokratlar, Sosyalistler ve Yeşiller koltuk sayısında çoğunluğu ellerinde bulunduruyor. Ancak Özdemir’in bakanlık görevine getirilmesi durumunda bu desteği çekebilecekleri sinyalini verdiler.

Belçika’da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Ancak işverenler çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip. Polis, asker, avukat, yargıç gibi üniformalı veya özel giysili çalışanlar ve halkla doğrudan temasta olanların dini sembollerle görev yapmaları uygun görülmüyor. Okullarda uygulama kurumların tavrına göre değişiyor. Parlamentolarda da dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel bir kural bulunmuyor.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Turbaniyla_yemin_etti/245009/1/Gundem
 



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,565 µs