En Sıcak Konular

TÜRK TURİZMİ'NDE KORKULAN OLMADI

23 Haziran 2009 17:44 tsi
TÜRK TURİZMİ'NDE KORKULAN OLMADI Dünya turizmi, domuz gribi ve kriz nedeniyle 'ip üstünde yürürken', Türk turizmi 5 ayda istikrarını korumayı başardı

Turizmde korkulan olmadı

Dünya turizmi, domuz gribi ve kriz nedeniyle 'ip üstünde yürürken', Türk turizmi 5 ayda istikrarını korumayı başardı
Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre,  Ocak-Mayıs dönemine dünyadaki turist sayısında yüzde 1-2 düşüş olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 0,72'de kaldı. Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'yi 7 milyon 327 bin 542 yabancı turist ziyaret etti. Bunların 1 milyon 204 bin 391'ini Almanlar, 522 bin 77'sini Ruslar, 515 bin 891'inin Bulgarlar, 514 bin 946'sını ise İngilizler oluşturdu. Geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'ye 7 milyon 381 bin 32 kişi gelmişti.
Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'ye gelen turistler en çok İstanbul'dan giriş yaptı. Turistlerin 2 milyon 565 bin 919'u İstanbul'dan, 1 milyon 834 bin 978'i Antalya'dan, 770 bin 520'i Edirne'den Türkiye'ye geldi.
Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,08'lik azalışla 2 milyon 718 bin 788 oldu. Geçen ay en fazla Almanlar ve Ruslar Türkiye'ye talep gösterdi. Bu ülkeleri İngiltere, Bulgaristan ve Gürcistan takip etti.

MAYIS TURİZMİNİ MEVSİM ŞARTLARI VURDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, geçen yılın turizmiyle bu yılı karşılaştırdı.

Uluslararası turizm hareketlerinin 2008'in ilk 6 ayında yüzde 5 artmasına rağmen ikinci altı ayda global krizin etkileriyle bunun eksi 1'e döndüğünü hatırlatan Özaslan, Türkiye'nin tam tersine 2008'i başarılı bir şekilde kapattığına dikkat çekti. Özaslan, ''Yani, dünyada 2008'deki toplam büyüme oranı bir önceki yıla oranla yüzde 2 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 12,83 olarak gerçekleşti. Tüm olumsuzluklara, krize rağmen Türkiye, dünya gelişmesinin 6 katı büyüme sağlamıştı'' dedi.

Dünya Turizm Örgütü'nün (DTÖ) 2009 için de turizm hareketlerinde değişme olmayacağını öngördüğünü ifade eden Özaslan, şunları kaydetti:

''Büyümenin yüzde sıfır olacağı, hatta yüzde 1-2 arasında düşüş yaşanacağı öngörülüyor. Bütün bunları göz önünde bulundurursak Türkiye'deki rakamlar da Ocak-Mayıs döneminde yüzde 0,72'lik bir azalma ile DTÖ'nün öngörülerine uyan bir düşüş.

Mayıs ayında da 1,8'lik bir azalma var. Geçen ay ki bu azalmanın 2 nedeni var. Birincisi maalesef hava şartlarının olumsuzluğu, yani kıyı turizminin yoğun olduğu Antalya'da havların sıcak olmaması. İkincisi de Rusya'da büyük bir krizin olması ve Mayıs ayı başındaki 10-12 günlük kombine tatilin bu yıl uygulanmaması. Bu gibi nedenler bizim Mayıs ayında beklediğimiz rakamlara ulaşmamamızın nedeni oldu. Ama bundan sonra artışların daha da artacağını umut ediyoruz.''

''İSTANBUL GEÇEN YIL SEVİYESİNDE, ANTALYA'DA DÜZELME VAR''

Özaslan, yabancı turistlerin Türkiye'ye en fazla Haziran-Ağustos döneminde geldiğini vurgulayarak, gelecek aylarda turist sayında artış olacağının öngörülerini, İstanbul ve Antalya'ya gelen turist sayısının da bunu gösterdiğini kaydetti.

Özgür Özaslan, ''İstanbul'daki rakamlar, yaklaşık olarak geçen yılın aynı seviyesinde, bir düşüş yok. Ocak ayı ile 10 Haziran arasındaki dönem, geçen yılın rakamlarıyla aynı. 9 Haziran itibariyle İstanbul'a gelen turist sayısı 2 milyon 421, geçen yıl bu rakam 2 milyon 455 bin kişiydi. Antalya'da da iyileşme söz konusu. Burada da çift rakamlı haneli düşüşlerden tek rakamlı düşüşlere geçtik'' dedi.

''BU AYDAN İTİBAREN ARTIŞA GEÇECEĞİZ''

Mayıs sonu itibariyle verilere bakıldığında özellikle Avrupa'da bazı ülkelerde düşüş olmasına rağmen kimi ülkelerde de tam tersine yükseliş yaşandığını vurgulayan Özaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim bu yıl en çok üzerinde hassasiyetle durduğumuz Rusya Federasyonu. Orada, Ocak-Mayıs dönemi itibariyle yüzde 19,65 düşüş var maalesef. Yine Ocak-Mayıs döneminde Almanya'da eksi 6'lık düşüş var ama en büyük pazarlarımızdan İngiltere'de yüzde 10, kültür turizminin ağırlıklı olduğu İtalya'da yüzde 12,8, Fransa'da yüzde 4,4'lük artış var. Tabi krizin en çok hissedildiği ABD'den de gelenlerde yüzde 8'lik bir artış var.

Hatta yıllardır gerileme gösteren İsviçre'de yüzde 19'luk, Finlandiya'da yüzde 24'lük artış var. Yani ortalama olarak bizim 5 aylık düşüşümüz yüzde 0.72. Bu dünyanın konjonktüründe olağan bir düşüş ama bu düşüşün bu aydan itibaren hem mevsim koşulu hem de kıyı turizminin yoğun olması nedeniyle artışa geçeceğini bekliyoruz.''

Haber Türk
 
Kaynak: Haber Türk,http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/154535-Turizmde-korkulan-olmadi.aspx



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,156 µs