En Sıcak Konular

AHMEDİNEJAD'TAN ABD VE İNGİLTERE'YE SERT UYARI

22 Haziran 2009 12:45 tsi
AHMEDİNEJAD'TAN ABD VE İNGİLTERE'YE SERT UYARI Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz eden göstericiler Tahran sokaklarını savaş alanına çevirdiler..Ahmedinejad, ABD ve İngiltere'ye ültimatom gibi bir çıkışta bulundu.Ayrıca İran'daki BBC muhabirine ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanındı.

Batı, İran’da dümen peşinde

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz eden göstericiler Tahran sokaklarını savaş alanına çevirdiler. Ancak gelen haberler arasında Musavi'nin kendi destekçileri üzerindeki etkinliğini kaybettiği ve göstericilerin Musavi'den bağımsız hareket ettiği belirtiliyor.

 Laricani'den batı'ya: yüzsüzsünüz!

Seçimlere ilişkin dış müdahalelere değinen İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerine sesleniyorum; sizler İran'ın iç işlerine karışacak kadar yüzsüzsünüz. Halkımız sizleri çok iyi tanıyor" ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki  ise İran devlet televizyonuna verdiği demeçte, Britanya'nın uzun süredir İran'daki seçimleri hedef aldığını söyledi.

ABD, İran'ı karıştırıyor

Ebu-Gureyb cezaevindeki işkence görüntülerini ortaya çıkaran ünlü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, 29 Haziran 2008 tarihinde New Yorker'da'ki yazısında "ABD ordu, istihbarat ve kongre kaynaklarına göre, geçen yılın sonlarında İran'a karşı örtülü operasyonlara kaynak isteyen Bush yönetimine Kongre olumlu cevap verdi. Başkan'ın 400 milyon dolar tahsis etmek istediği bu operasyonlar, bir Başkanlık Kararında ayrıntılarıyla yer alıyor ve ülkenin dini liderliğini istikrarsızlaştırmayı hedefliyor" şeklinde yazmıştı.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Anayasayı Koruyucular Konseyinin (AKK) bazı üyelerinin, cumhurbaşkanı seçiminde belli bir adayı desteklemelerini eleştirdi. Laricani, katıldığı bir televizyon programında seçim ve sonraki süreçte yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Halkın seçimlere yüzde 85'lik katılımla ülke yönetiminde söz sahibi olduğunu gösterdiğini belirten Laricani, yüksek katılımın tüm dünyada yankı uyandırdığını kaydetti. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in, "Bütün adaylar İslam Cumhuriyetinin hizmetindedir" sözünü hatırlatan Laricani, "Hiçbir adayın mevcut durumdan memnun olmadığına ve yaşanan olumsuzluklardan rahatsızlık duyduklarına inandığını" belirtti. Seçimlere ilişkin dış müdahalelere de değinen Laricani, "ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerine sesleniyorum; sizler İran'ın iç işlerine karışamayacak kadar yüzsüzsünüz. Halkımız sizleri çok iyi tanıyor" ifadelerini kullandı. Laricani, seçim sonuçlarına ilişkin tartışmalardan birinin de konseyin bazı üyelerinin adaylar hakkındaki düşünceleri olduğunu hatırlattı ve "Konseyin bazı üyeleri, adaylar hakkında tavır belirlemeselerdi daha iyi olurdu" dedi.

Mutteki'den Batı ülkelerine sert eleştiri

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İran devlet televizyonuna verdiği demeçte, ülkede 12 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili açıklamaları sebebiyle Britanya ve diğer batı ülkelerini sert bir dille eleştirdi. Mutteki, ülkedeki yabancı diplomatlara hitaben yaptığı ve devlet televizyonundan da canlı yayımlanan konuşmasında, Britanyalı yetkililerin seçimlerle ilgili açıklamalarını "İran'ın iç işlerine karışmak" olarak niteledi. Britanya'nın uzun süredir İran'daki seçimleri hedef aldığını söyleyen Muttaki, Britanya istihbarat servisiyle bağlantılı bazı kişilerin seçimlerden önce ülkeye geldiğini öne sürdü. Mutteki, Fransa ve Almanya'yı da eleştirdi.

Seymour Hersh: ABD hükümeti İran'ı istikrarsızlaştırıyor!

Ebu-Gureyb cezaevindeki işkence görüntülerini ortaya çıkaran ünlü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, 29 Haziran 2008 tarihinde New Yorker'da'ki yazısında "ABD ordu, istihbarat ve kongre kaynaklarına göre, geçen yılın sonlarında İran'a karşı örtülü operasyonlara kaynak isteyen Bush yönetimine Kongre olumlu cevap verdi. Başkan'ın 400 milyon dolar tahsis etmek istediği bu operasyonlar, bir Başkanlık Kararında ayrıntılarıyla yer alıyor ve ülkenin dini liderliğini istikrarsızlaştırmayı hedefliyor" şeklinde yazmıştı. İran hükümetini istikrarsızlaştırmak için CIA'nin iki yıldan beridir çalışmakta olduğunu bildiren muteber haberler var. Brian Ross ve Richard Esposito'nun 23 Mayıs 2007 tarihinde ABC News'de bildirdiklerine göre "CIA, İran hükümetini istikrarsızlaştırmak üzere yürüteceği örtülü, kirli bir operasyon için Başkan'dan gizli onayı aldı." [1]

Ahmedinejad’tan sert uyarı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD ve İngiltere'ye ültimatom gibi bir çıkışta bulundu. Ahmedinejad, "İngiltere ve ABD'nin, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası içişlerine karışmayı sona erdirmesini" istedi.  Ahmedinejad, "son olayların kesinlikle İran İslam Cumhuriyeti'nin büyüklüğünü gösterdiğini" savundu.

 BBC muhabiri sınırdışı

İran'daki BBC muhabirine ülkeyi terk etmesi için 24 saat tanındı. BBC muhabiri Jon Leyne'in,  "haberlerinde tarafsızlık ilkesine uymadığı, İran ulusunun haklarını çiğnediği,  uydurma haberler yazdığı ve protestocuları desteklediği gerekçesiyle  yetkililerden ülkeyi 24 saat içinde terk etme emri aldığını" duyurdu. İran, "aleyhte ve yalan haberlerle BBC ve VOA'nın tahrikçileri yönlendirerek kargaşaya neden olduğunu" bildirmişti.[2]

Kaynak: Milli Gazete

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/bati-iranda-dumen-pesinde-130166.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/ahmedinejadtan-sert-uyari-130180.htm

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,212 µs