En Sıcak Konular

ERZURUMDA KENE HATTI

21 Haziran 2009 15:14 tsi
ERZURUMDA KENE HATTI Erzurumda bir ilaçlama firması,vatandaşların"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" (KKKA) hastalığı ile ilgili olarak günün her saatinde ücretsiz bilgi alabilecekleri "Alo Kene Hattı" kurdu.

''Alo Kene Hattı'' hizmette

Kene vakaları ve kene ısırması suretiyle rastlanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili olarak ücretsiz bilgi almak isteyen vatandaşlara, bu hatlar sayesinde günün her saatinde yardımcı olmayı amaçlayan Betis İlaçlama, bu sayede toplumu da bilgilendirmeyi hedefliyor.

BETİS VATANDAŞI BİLGİLENDİRECEK

Betis İlaçlama Genel Koordinatörü M. Nuri Alim, Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında görülen kene ısırmaları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, her geçen yıl artış gösterdiğini söyledi. 2002 yılından bu zamana kadar bin 100 köyde 2 bin 315 hastalık vakası görüldüğüne işaret eden Alim, bugüne kadar kene tarafından ısırılan 140 kişinin de hayatını kaybettiğini hatırlattı.

KENE VAKALARINDA ARTIŞ

Sağlık Bakanlığı’nın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili olarak risk haritası çıkardığını aktaran Alim, “Buna göre vakalar çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu, Karabük, Çankırı ve Erzurum illerinde yoğunlaşıyor.” dedi.

KENE OLAYLARI 2008’E GÖRE ERKEN BAŞLADI

Daha çok havaların ısındığı yaz mevsiminde görülen kene vakalarıyla, bu yıl daha erken karşılaşıldığını belirten Alim, kene vakalarının bu yıl daha erken görülmesinin en büyük nedeninin ise, hava sıcaklıklarındaki artış olduğunu kaydetti. Sıcak ortamda yaşama ve üreme imkânı bulan kenelerin, yumurtadan daha erken çıkarak aktif hale geldiği ve insanlarla temas haline geçtiğini vurgulayan Genel Koordinatör M. Nuri Alim, “Keneler, havaların soğumaya başladığı Kasım ayına kadar aktiftir. İnsanların yaz döneminde çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle araziden ve piknikten eve dönüşte mutlaka tüm vücutta detaylı bir kene taraması yapılması gerekmektedir. Bir kenenin yılda ortalama 6 bin yavru bıraktığı ve bunu engellemenin imkânsız olduğunu herkes bilmelidir.” diye konuştu.

ERZURUM’DA KENE RİSKLİ BÖLGELER

Kene vakalarına karşı vatandaşı bilinçlendirmenin, bu kapsamdaki mücadele en önemli aşama olduğunu ifade eden M. Nuri Alim, kendilerinin de bu amaçla 7 gün 24 saat hizmet verecek olan telefonla hizmet hattı kurduklarını bildirdi. M. Nuri Alim, “Yaklaşık 2 aydır yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde, Erzurum’da en fazla risk olan bölgelerin; Uzundere, Oltu, Olur, Şenkaya ve Erzurum merkezde ise, Organize Sanayi Bölgesi ve arka tarafında havaalanı bölgesiyle, Organize Sanayi Bölgesi’nden Aşkale ilçemize kadar yolun güney kısımları olduğunu tespit ettik.” dedi.

ALO KENE HATTI

Özellikle bu bölgelerde yetkililerin önlem alması ve vatandaşları da bu bölgelerde çok dikkatli olmalarını isteyen Alim, “Betis Genel İlaçlama olarak, tüm vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat boyunca KKKA ve kene ısırmaları hakkında bilgi edinebilecekleri bir hizmet hattı kurduk. 442 233 73 96, 442 233 72 09 ve 0 541 230 19 69 numaralı telefonlarını arayan vatandaşlarımız, diledikleri gün ve saatlerde bilgilendirilecek ve yönlendirileceklerdir. Bu hizmet mukabilinde ücret talep etmediğimiz gibi, tek amacımız, halkımızı bilgilendirmektir.” ifadelerini kullandı.

Betis İlaçlama'ya http://www.betisilaclama.com/ adresinden de ulaşabilirsiniz.

BETİS GENEL İLAÇLAMA
GENEL KOORDİNATÖRÜ
MEHMET NURİ ALİM



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,657 µs