En Sıcak Konular

İRAN'DA YABANCI SERVİS PARMAĞI

19 Haziran 2009 12:58 tsi
İRAN'DA YABANCI SERVİS PARMAĞI İran’da üzerinde Musavi’nin 13 milyon daha fazla oy almasına rağmen Ahmedinejad’ın galip ilan edileceğinin yazılı olduğu ve halkın arasında elden ele dolaşan mektup yabancı servislerin işin içinde olabileceğini akla getirdi.

İran’da ajanlar iş başında

İran’da üzerinde Musevi’nin 13 milyon daha fazla oy almasına rağmen Ahmedinejad’ın galip ilan edileceğinin yazılı olduğu ve halkın arasında elden ele dolaşan mektup yabancı servislerin işin içinde olabileceğini akla getirdi.

İran’da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına itiraz altıncı gününe girerken, Mir Hüseyin Musevi taraftarları büyük bir gösteriye daha hazırlanıyor. Musevi’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Tahran Valililiğine gönderilen mektupta, İnkılab ve Azadi meydanlarının arasındaki güzergahın cumartesi yapılması planlanan gösteri için tahsis edilmesi istendi. Seçim sonuçlarına itirazın yasal ve barışçıl yollardan sürdürülmesinde kararlı olunduğu belirtilerek, yetkililerin yürüyüş isteğine olumlu cevap vermelerinin beklendiği kaydedildi. Yürüyüşe Musevi’nin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve diğer bazı siyasi liderlerin katılmasının planlandığı ifade edildi. Yüz binlerce kişinin katılmasının beklendiği yürüyüşte Musevi’nin, konuşma yapacağı belirtildi. Bu arada, pazartesi günkü olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için halktan camilerde toplanmaları istendi. Yetkililer, “halkın can ve mal güvenliği tehlikeye atılmadığı sürece, protesto gösterilerine müdahale edilmeyeceğini” açıklamıştı.

Yabancı servisler işin içinde

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, dün İran’da elden ele dolaştığı söylenen bir mektubu yayımladı. İran İçişleri Bakanı Sadık Mahsuli’nin, ruhani lider Ayetullah Hamaney’e gizlice gönderdiği iddia edien bu mektupta, reformcu aday Mir Hüseyin Musevi’nin 13 milyon daha fazla oy aldığı, ancak Hamaney’in emirleri doğrultusunda, seçimde üçüncü sırada gelen Ahmedinejad’ın galip ilan edileceği söyleniyor. Independent muhabiri mektubun sahte de, gerçek de olabileceğini, ancak şu anda Musevi yandaşlarını iyice ikna etmeye yettiğini söylüyor. İran konusunda uzman stratejistler böyle bir mektubun yabancı istihbarat servislerinin işin içinde olduğunu gösterdiğini dile getirdiler. İran’daki olayların dış bağlantılı olduğunda şüphe yok diyen uzmanlar, halkı sokaklara dökmeyi amaçlayan planlar adım adım uygulanarak İran’da bir iç çatışma çıkarılmak istendiğini dile getirdiler.

Zebari: İran’dan endişeliyiz

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak olarak komşu ülke İran’daki istikrarsızlıktan endişe duyduklarını söyledi. Resmi bir ziyaret için Japonya’da bulunan Zebari, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Kesinlikle İran’ın istikrarsızlığı bizim için endişe kaynağıdır. Biz Iraklılar olarak İran halkının iradesine ve siyasi sisteme saygılıyız” dedi. Zebari, İran halkının tercihlerini yargılayacak konumda olmadıklarını da belirtti. 1980–88 arasında 8 yıl savaşan, Şiilerin nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu iki ülke arasındaki ilişkiler, Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından sonra iyileşmişti.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9005046&tarih=2009-06-19


 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,124 µs