En Sıcak Konular

MAYIN İÇİN TEKLİF VEREN FİRMALARDAN 6'SI İSRAİLLİ

13 Haziran 2009 11:02 tsi
MAYIN İÇİN TEKLİF VEREN FİRMALARDAN 6'SI İSRAİLLİ Mayınlı arazilerle İsrail'in veya Yahudi firmaların ilgilendiğine ilişkin iddialarını doğrulayan açıklama AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan mayınlı arazilerle ilgili çarpıcı açıklama

Mayınlı arazilerle İsrail'in veya Yahudi firmaların ilgilendiğine ilişkin iddialarını doğrulayan açıklama AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi.

Elitaş, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Genelkurmay'ın yaptığı ilk araştırmada teklif alınan 14 firmadan 6'sının İsrail firması olduğunu açıkladı. Hükümet yetkilileri, bu firmaların uyruğu ve isimlerini açıklamaktan sürekli kaçınıyordu. Başbakan Erdoğan da, "'Bu tasarının neresinde İsrail var?" diyerek sert tepki göstermişti.

Mayınlı arazilerle İsrail'in veya Yahudi firmaların ilgilendiğine ilişkin iddialarını doğrulayan açıklama AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'tan geldi. Elitaş, özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Genelkurmay'ın yaptığı ilk araştırmada teklif alınan14 firmadan 6'sının İsrail firması olduğunu açıkladı. Hükümet yetkilileri, bu firmaların uyruğu ve isimlerini açıklamaktan sürekli kaçınıyordu. Başbakan Erdoğan'da, "'Bu tasarının neresinde İsrail var?" diyerek sert tepki göstermişti.

Mustafa Elitaş ise, önceki gün bir televizyon kanalında katıldığı programda, İsrailli firmaların bu işle hangi aşamada ilgilendiği sorusuna cevap verirken, "İsrailli firmanın yayılmasının sebebi, Genelkurmay Başkanlığı'nın NAMSA vasıtasıyla yaptırdığı araştırmadaki 14 firmadan dolayı ortaya çıkıyor. Bu firmalardan 3'ü İsrail firması, 3'ü İsrail asıllı İngiliz firması" dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla mayın temizleme görevi verilen Genelkurmay Başkanlığı'nın NAMSA'ya başvurduğunu kaydeden Elitaş, " Yapabilecek firma sayısı 14 tane değil daha fazla. NAMSA diyor ki, bu firmalar dünyada bu işi iyi yapmışlar. Bunlara verdiğiniz takdirde, ben bunları sertifike edebilirim. Ama diğer firmaları araştırıp bunu sertifike etme imkanı olmadığını söylemiyor. 500 tane de firma çıkabilir"

Elitaş, "Şimdi biz de getirdiğimiz tasarıda mayın temizleme işini Milli Savunma Bakanlığı yapmalıdır. Nasıl yapmalı? NAMSA'ya anahtar teslimi verebilir. Başka kurum ve kuruluşlara anahtar teslimi verebilir. Önce temizlenmesi Milli Savunma Bakanlığı'nın görevidir.  Eğer Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı veya NAMSA ben bunu bu süre içinde temizleyemem derse, o zaman ikinci ihtimal ortaya gelir. Maliye Bakanlığı aynen TCDD'nin yaptığı biçimde, parça parça verebilir. Yaptığı usulle mayın mayınların temizliği işini yapacak. Bunun olmama ihtimali de yok. Velev ki olmadı, o zaman yine parça parça halinde 10-50-100'e bölünebilir. Parçalar halinde yap-işlet-devret modeliyle süreç işleyecek. Ama  yap-işlet-devret modelinin ortaya gelebileceği en kötü ihtimali konuşuyorum ben" dedi.

Elitaş, ihaleye girecek firmaların yeterlilik incelemesi ve şartnamenin hazırlanmasını Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'ndan oluşan bir komisyonun yapacağını kaydetti. Danıştay'ın 2009'da Mardin ve Şırnak ihaleleriyle ilgili verdiği kararda 60 milyon Euro olan fiyatın, Genelkurmay Başkanlığının araştırmasında ortaya çıkan minimum 350 milyon dolar maksimum 3,2 milyar dolara çıktığını kaydeden Elitaş, "Fiyatın 60 milyon Euro'dan birden bire ortalama  2 milyar dolara çıkması, açıkçası burada iyi niyetli olmayan mayın lobisinin ortaya girip Türkiye'deki kaynakları birilerinin menfaatleşmek istediği bir süreç olduğunu gösteriyor. 60 milyon Euro nerde 3,2 milyar dolar nerede?" diye sordu.

İŞTE O 14 FİRMA

Türkiye'nin Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi için teklif veren ancak hükümetin açıklamaktan kaçındığı 14 şirketin isimleri ise şunlar: İsrail firmaları Quadro Ltd., Maavarim Civil Engineering Ltd., International Explosive Ordnance Disposal Engineering Ltd. (IEOD) ve İngiliz-İsrail ortaklığı olan Red Wings Ltd.; İngiliz firmaları Armtrac Ltd., Bactec International Ltd., Aardvark Clear Mine Ltd., Specialist Gurkha Inc. ve MineTech Internationa; Fransız Geomines SAS; Hırvat Doging; Ukraynalı RYBD; Ukrayna-Danimarka konsorsiyumundan oluşan Scandinavian Demining Group, Ukrabarone Exp. ve Damacon Company ile Alman Reinmetall.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/6-si-israilli-cikti-129283.htm 



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,003 µs