En Sıcak Konular

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ YENİDEN GÜNDEME OTURDU

12 Haziran 2009 19:29 tsi
DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ YENİDEN GÜNDEME OTURDU Dolmabahçe görüşmesinde ne oldu? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eski Genelkurmay Başkanı açıklarsa ben de açıklarım" sözleriyle bu soru tekrar gündemde.

Dolmabahçe sırrı yeniden gündemde

Dolmabahçe görüşmesinde ne oldu? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eski Genelkurmay Başkanı açıklarsa ben de açıklarım" sözleriyle bu soru tekrar gündemde. Muhalefete göre, görüşme artık daha gizemli bir hal aldı. CHP ve MHP, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a "Görüşmenin ayrıntılarını açıkla" çağrısı yaptı.

Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir görüşme yapmış, bu görüşmenin içeri açıklanmamıştı. Sır görüşmeden bu yana içeriğe ilişkin spekülasyonların arkası kesilmedi. Konu, Başbakan'ın dünkü açıklamasıyla tekrar gündemde.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, NTV'ye yaptığı açıklamada, görüşmenin resmi olduğunu, tarafların içeriği kamuoyuna açıklamayı uygun görmemiş olabileceğini, ancak konunun kamuoyunu ilgilendiren yönleri bulunduğunu belirtti.

"Bunun iki kişi arasında, sadece onları ilgilendiren, kamuoyuna her hangi bir açıklama yapılması gerekmeyen bir temas olduğunu kabul ettirmek istediler ama Türkiye bunu kabul etmedi' diyen Baykal, giderek derinlik kazanan konunun esrarengiz bir boyuta sahip olduğu kanaatinin de ağır bastığını savundu.

Baykal, Başbakan Erdoğan ve Büyükanıt'ın konuyu bu yaklaşım içinde götürmeye hakları olmadığını düşündüğünü belirterek, görüşmenin en azından devletin arşivine aktarılması zorunluluğu olduğunu ifade etti.

Büyükanıt'ı kendisinden sonraki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a görüşmenin içeriği hakkında bilgi vermediği gerekçesiyle eleştiren Baykal, "O görüşmeyi Genelkurmay Başkanı olarak yaptı. Genelkurmay Başkanının yaptığı önemli görüşmeyi kendisinden sonra gelene aktarmamasını kabul etmek mümkün değil" dedi.

"Büyükanıt'ın olayın kamuoyunu ilgilendiren yönleri olduğunu düşündüğünü ya da kendisine yönelik yanlış düşünceleri bertaraf etmek için bir şeyleri söylemek zorunda olduğunu anlıyoruz" diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın Büyükanıt'a "konuşursan ben de konuşurum" yönünde bir uyarıda bulunduğunu iddia etti.

Baykal, bu olayların kamuoyunu daha çok etkilemeye başladığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Büyükanıt, Başbakan'ın ifade ettiği şeyleri açıklamalı" dedi.

Başbakan'ın olayı ciddi bir sis perdesine büründürdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, bu süreçte Başbakan'ın değil, Yaşar Büyükanıt'ın yıprandığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, "Görüşmelerin kişisel bilgilerle ilgili olduğu izlenimi yaratılıyor. Büyükanıt'ın artık açıklama yapma zamanı gelmiştir" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Açıklarım dediğiniz o şeyleri hepimiz merak ediyoruz. Saklanmak istenen birşeyler mi var?"sorusunu yöneltti.

Vural'a göre de görüşmede devlet meseleleri dışında birşeylerin konuşulduğu izlenimi veriliyor.

Erdoğan ne demişti?

Başbakan Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın konuya ilişkin olarak TBMM'ye verdiği soru önergesi için, "Utanmasalar, sıkılmasalar, aile mahremiyetlerini bile TBMM'ye taşıyıp orada soru önergeleriyle onların da cevabını isteyecekler. 'Aranızda ne konuştunuz?' Öyle şey olur mu? Yani burada biz iki yetkili, Genelkurmay Başkanı ile Başbakan bir araya gelmişiz. Bir mahrem görüşme yapıyoruz. Bunları açıklamaya mecbur muyuz?" demişti.

Erdoğan, "Geçen akşam yine söyledim, bu benimle mezara gider. İnanıyorum ki Sayın Büyükanıt da böyle düşünüyor. Sayın Büyükanıt'ın böyle bir şey yapacağına ihtimal vermiyorum, açıklamaya kalkarsa o zaman ben de tabii yaptığımız görüşmeyle ilgili şeyleri açıklarım. Ama, ben böyle bir şeye ihtimal vermiyorum. İkili bir görüşmemizdir, özeldir" ifadesini kullanmıştı.

Yakın çevresinden biriyle bu görüşmede konuşulanları paylaşıp paylaşmadığı sorusuna da Erdoğan, "Asla" yanıtını vermişti.

Kaynak. Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=12&ArticleID=1105886&Date=


 



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,124 µs