En Sıcak Konular

AİR FRANCE AİRBUS KURBANI

9 Haziran 2009 12:05 tsi
AİR FRANCE AİRBUS KURBANI Uzmanlara göre Airbus A330’un 228 yolcusuyla okyanusa gömülmesine hız sensörü hatası sebep oldu. Bir süre önce aynı sensör için THY’nin de uyarıldığı ortaya çıktı.

Air France Airbus kurbanı

Uzmanlara göre Airbus A330’un 228 yolcusuyla okyanusa gömülmesine hız sensörü hatası sebep oldu. Bir süre önce aynı sensör için THY’nin de uyarıldığı ortaya çıktı. 

İlk veriler 228 yolcusuyla Atlantik’e gömülen Air France uçağının Airbus’ın uçuş bilgisayarına hatalı veri gönderen Pitot Tüpü nedeniyle düştüğünü gösteriyor. Airbus’ın 27 Nisan’da sensörlerin değiştirilmesi için THY’ye de uyarı gönderdiği ortaya çıktı. Bu yılın Ocak ayında Amerikan US Airways havayollarına ait Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı, New York’taki Hudson Nehri’ne 155 yolusuyla acil iniş yaptığı zaman uzmanlar, “Eğer bu uçak Boeing olsaydı bu inişi gerçekleştiremezdi” açıklamasını yapmış ve Airbus uçaklarına övgüler yağdırmıştı.

Ancak geçtiğimiz hafta Air France Havayolları’na ait Airbus A330 jeti 228 yolcu ve mürettebatıyla Atlas Okyanusu’na gömülünce eleştiri okları bu kez de Airbus’a çevrildi. Avrupa yapımı Airbus uçaklar Amerikan yapımı Boeing’lere oranla bilgisayar sistemine çok daha bağımlı uçmasıyla biliniyor. Modern Airbus uçaklarında Boeing’lerdeki gibi bir direksiyon yok. Uçak, pedallar ve minik bir kumanda kolu ile idare ediliyor. Pilotlar bu durumu, “Boeing’de havadayken uçağı hissediyorsunuz, Airbus’ta ise tutacağınız bir direksiyon olmadığı için sadece ekranlara bakıyorsunuz” diye tanımlıyor.

Airbus’ın kontrolü tamamen ele alan uçuş bilgisayarı sisteminin adı Adiru. Air France’ın okyanusa düşmesinin gerisinde de hız sensörleri ile Adiru’nun ortak rolü olduğu belirtiliyor. Airbus uzmanların ilk yaptığı inceleme uçağın, düşmeden önce 24 hata mesajı gönderdiğini, en önemlisinin de “Değişik sensörlerden alınan hız verileri birbirinden farklı” mesajı olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9004793&tarih=2009-06-09



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,353 µs