En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN PETROL REZERVİ

7 Haziran 2009 23:19 tsi
TÜRKİYE'NİN PETROL REZERVİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2008 yılında açılan 30 üretim kuyusundan, 25’inde ham petrol, 1’inde doğalgaz üretimi yapıldığını belirtti.

İşte Türkiye’nin petrol rezervi 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2008 yılında açılan 30 üretim kuyusundan, 25’inde ham petrol, 1’inde doğalgaz üretimi yapıldığını belirtti.
Yıldız, MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin’in, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz varlığının ne kadar olduğuna ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, petrol arama ve üretim kuyuları hakkında bilgi verdi. Marmara Bölgesi’nde 57, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 26, İç Anadolu ile Akdeniz Bölgelerinde 4’er, Karadeniz Bölgesi’nde 3 ve Ege Bölgesi’nde 2 olmak üzere, 2008 yılında toplam 96 petrol arama kuyusu açıldığını bildiren Yıldız, “TPAO Genel Müdürlüğünce açılan 73 adet kuyunun 36 adedi ’petrollü kuyu’ olarak tamamlanmış olup, yıl içinde arama, geliştirme ve yeniden değerlendirme yoluyla 34,5 milyon varil rezerv eklenmiştir. 2008 yılında 400 milyon metreküp ilave doğalgaz rezervi tespit edilmiştir” bilgisini verdi.
Yıldız, 2008 yılında 30 adet üretim kuyusu açıldığını, 25’inde ham petrol, 1’inde doğalgaz üretimi yapıldığını belirterek, TPAO Genel Müdürlüğünce 2008’de devreye alınan 38 yeni petrol ve 5 yeni doğalgaz kuyusundan toplam 523 bin 353 varil petrol eşdeğeri hidrokarbon üretimi artışı sağlandığını bildirdi. Türkiye’nin üretilebilir petrol varlığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Taner Yıldız, 2008 yılı sonu itibariyle keşfedilen sahalardaki yerinde petrol rezerv miktarının 981,9 milyon ton olduğunu açıkladı. Bu rezervin, 172,4 milyon tonunun üretilebilir rezerv durumuna olduğunu ifade eden Yıldız, 2008 yılı sonu itibariyle de 130,7 milyon tonunun üretildiğini kaydetti. Yıldız, 2008 yılı sonu itibariyle 22,6 milyar metreküp olan keşfedilen sahalardaki yerinde doğalgaz rezervin, 17,4 milyar metreküpünün üretilebilir rezerv durumunda olduğunu belirtti. Bu rezervin 2008 yılı sonu itibariyle 10,6 milyar metreküpünün üretildiğini, kalan rezervin 6,8 milyar metreküp olduğunu bildiren Yıldız, kalan üretilebilir rezervin 834,1 milyon metreküpünün Batı Karadeniz’de, 2 milyar 763 milyon metreküpün Trakya Bölgesi’nde, 3 milyar 228 milyon metreküpün de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğunu ifade etti. Petrol arama ruhsatı alan firma sayısı hakkında bilgi veren Yıldız, 2009 yılı Mart ayı itibariyle arama ruhsatı sahibi firma sayısının 23’ü yabancı olmak üzere, 47 olduğunu belirtti.
Yıldız, 20 yerli, 23 yabancı firmanın arama faaliyetinde bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/Iste_Turkiyenin_petrol_rezervi/242292/2/Ekonomi
 

 



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,005 µs