En Sıcak Konular

KARA DELİK ŞÜPHESİ

3 Haziran 2009 22:50 tsi
KARA DELİK ŞÜPHESİ Pazar gecesi Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'dan Paris'e giderken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolan Air France uçağı esrarını koruyor.

Kaybolan uçakta 'kara delik' şüphesi  

Atlas Okyanusu üzerinde irtibat kesilen 228 yolculu A-330 tipi uçağa dair son bulgular, okyanus üzerinde rastlanan küçük metal parçaları. Aynı güzergâhı kullanan bir pilotun havada gördüğü turuncu noktalar ise enkazla ilgili umutları zayıflattı.

Pazar gecesi Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'dan Paris'e giderken Atlas Okyanusu üzerinde kaybolan Air France uçağı esrarını koruyor.  

Okyanusta belirlenen bir alanda yoğunlaştırılan arama çalışmalarından dün ilk sonuç alındı. Brezilya ordusu, uçakla irtibatın kesildiği Fernando de Noronho adalarının 650 km kuzeydoğusunda; denizin yüzeyinde metal parçaları, uçak koltuğu, cankurtaran ceketi ve yakıt kalıntısı tespit ettiklerini açıkladı. Yapılan incelemede bu parçaların kaybolan Airbus 330 uçağına ait olduğu belirlendi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Fransız Genelkurmay Başkanı Christophe Prazuck, kalıntıların ciddi bir iz olduğunu bildirdi. Öte yandan, düşme nedenine ilişkin çeşitli tezler öne sürülen uçağın, Atlas Okyanusu'nda denizcilerin ve pilotların 'kara delik' olarak adlandırdığı, tropik akımların kesiştiği noktada okyanusa çakılmış olabileceği ileri sürülüyor.
Air France'ın uçağının, 1936 yılında Fransızların efsanevi pilotu Jean Mermoz'un 'La Croix-du-Sud' isimli uçağının kaybolduğu aynı bölgede yok olduğuna dikkat çeken Le Monde gazetesi, 'kara delik' şüphesini gündeme taşıdı. İnter-tropikal akımların buluşma noktası olan, iki yarımkürenin hava dalgalarının kesiştiği bölgede oluşan şiddetli fırtınalarda rüzgarın hızı 200 km'ye kadar çıkabiliyor. Paris'teki Uzay ve Havacılık Müzesi müdürü eski pilot Gérard Paul Alain Feldzer, uçağın bu bölgede güçlü bir karabuluta yakalanması halinde her şeyin mümkün olduğunu belirtti. Denizciler ve kaptanlar için dünyanın en tehlikeli alanı olduğu dile getirilen bu bölgede uçaklar, tehlike riskini azaltmak için normal rakımlarından daha da yükseğe çıkıyor.

YILDIRIM ÇARPMASI, UÇAĞI DÜŞÜRMEZ

Air France, önceki gün yaptığı açıklamada, uçak şiddetli türbülans ve fırtınalı bir bölgeden geçerken yıldırım isabet etmiş olabileceği üzerinde durmuştu. Fakat Latin Amerika'dan Avrupa'ya giden çok sayıda uçağın aynı saatlerde aynı güzergahı kullandığına dikkat çeken Fransız havacılık uzmanları ve pilotlar, hava şartları ve yıldırım açıklamasının tek başına inandırıcı olmadığını dile getiriyor. Fransız Ulusal Havacılık Araştırma Ofisi, internet sitesinde yaptığı açıklamada yıldırımın pilotlar için anormal bir durum olmadığını bildirerek, 'yolcu uçaklarını ortalama bin saatlik uçuşta bir yıldırım çarptığını' açıkladı. Rio'dan kalkışından üç buçuk saat sonra pazartesi günü TSİ 16.30 civarında radar teması kesilen uçak, bir süre sonra bir dizi otomatik radyo mesajı göndermesine rağmen otomatik ışık sisteminin çalışmamıştı.

Paris Camii'nde tören düzenlenecek

Uçak felaketi, Fransızların kriz yönetimi konusundaki farklı yaklaşımını da ortaya koydu. Yolcu yakınlarını özellikle medyadan korumak ve yaslarını tutabilmeleri için ciddi önlemler alındı.

Air France, pazartesi günü sabah saatlerinde uçağın kaybolduğunun kesinleşmiş olmasına rağmen haberi anında duyurmayarak uçağı rötarlı olarak gösterdi. Hiçbir şeyden habersiz bir şekilde havaalanına gelen yolcu yakınları, doktorlar ve psikologların bulunduğu özel bir alana alınarak bilgilendirildi. Televizyon kameraları ve fotoğrafçılar kesinlikle bu alana yaklaştırılmadı ve yolcu yakınlarının ağlamalarının ve bağırışlarının çekilmesine izin verilmedi. Televizyonlarda, yolcu yakınlarının kendini kaybetmiş halleri yayınlanmadı. Yolcu yakınları önceki akşam, havaalanının hemen yanındaki bir otele yerleştirilerek desteğe devam edildi. Medyanın giremediği polis kontrolündeki otelde doktor, piskolog, din adamı ve gönüllülerin hizmet verdiği bildirildi.

Paris'te alınan önlemlerin dışında Fransa'nın değişik yerlerindeki yolcu yakınlarının aileleri için de benzer girişimlerde bulunuldu. Bugün ise Notre Dame de Paris Katedrali ve Paris Camii'nde kazada hayatını kaybedenler için dini tören düzenlenecek. Öte yandan, Air France yasal düzenlemelerini gerekçe göstererek hâlâ yolcu isimlerini kamuoyuna açıklamadı. Aslında yolculardan çoğunun ismi belli. Fakat Fransız medyası, acılı ailelerin yaslarına saygı duymak istediklerini belirterek şimdilik hiçbirinin fotoğrafını yayınlamıyor. (ZAMAN -ALİ İHSAN AYDIN)

Kaynak: Zaman Gazetesi,http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=854627&title=kaybolan-ucakta-kara-delik-suphesi 

 



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,588 µs