En Sıcak Konular

HAC KAYITLARI BAŞLADI

1 Haziran 2009 22:12 tsi
HAC KAYITLARI BAŞLADI 2009 yılı hac kayıtları başladı. Hac fiyatlarına yüzde 6 ile 12 arasında zam yapıldı. Lüks kategoride fiyatlar 14 bin Euro’ya kadar çıkıyor.

6 kat fark var

2009 yılı hac kayıtları başladı. Hac fiyatlarına yüzde 6 ile 12 arasında zam yapıldı. En düşük hac tipi 2295 Euro. Lüks kategoride fiyatlar 14 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Aradaki fark ise 6 kat.
 
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun geçtiğimiz yıl hac mevsiminde Mekke’de açıkladığı gibi hac ücretlerine bu yıl yüzde 6 ile 12 arasında zam yapıldı. Hac organizasyonu gerçekleştiren acente yetkilileri, zamlara gerekçe olarak “Euro/Dolar paritesinin geçtiğimiz yıl 1.55 mertebesinden bu yıl 1.40’a gerilemesi” ile “Mekke’de devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle kiralanabilecek konaklama tesislerinin azalması sonucu” ortaya çıkan fiyat artışını gerekçe gösterdiler. Yeni Mesaj’a konuşan hac organizasyonu yapan acente yetkilileri, Suudi Arabistan’da ABD Doları’nın kullanıldığını, Euro/Dolar arasındaki parite değişikliğinin fiyat artışlarında etkili olduğunu dile getirdiler. Öte yandan ‘hac ücretlerinin eskiden olduğu gibi neden ABD Doları cinsinden değil de Euro olarak açıklandığına ilişkin olarak” da acente yetkilileri, bunda uçak biletlerinin Euro üzerinden düzenlenmesinin etkili olduğunu savundular.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği fiyatlara göre, ‘Normal 1. Tip’ haccın tavan ücreti 2 bin 465 Euro. Bu yıl müstakil odalı hac ücretlerinde de önemli artışlar dikkat çekiyor. Mekke’de Harem-i Şerif’e uzaklığına bağlı olarak ‘müstakil odalı’ hac ücretleri 3 bin 435 Euro ile 4 bin 90 Euro arasında değişiyor. Müstakil odalı tipte 3 kategori bulunuyor. Otel tip hac ücretleri de 4670 Euro’dan başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke’de Hilton ve Intercontinental otellerini içine alan “Otel 1. Tip” hac ücretlerinde ise herhangi bir tavan ücret belirlemedi. Bu kategoride fiyatlar 14 bin Euro’ya kadar çıkıyor.  Elçi Tur, Mekke Hilton - Medine Hilton konaklamalı en üst kategorinin ücretini iki kişilik odada 12 bin 500 Euro, Berat Turizm ise 12 bin Euro olarak belirledi. Fiyatlarını internet sitesinde duyurmayan Eman Tour’un ise 14 bin Euro talep ettiği belirtiliyor.

Taksitlendirme yapılacak

Hacı adayları, hac tiplerine göre belirtilen hac ücretinin tamamını peşin yatırabilecekleri gibi, birinci taksitini kesin kayıt sırasında, kalanını ise en geç 20 Ağustos 2009 tarihine kadar 2 taksit halinde ödeyebileceklerdir. Ancak seyahat acenteleri, ödeme koşullarını kendileri belirleyebiliyor. Acenteler, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan daha esnek bir yaklaşım gösterebiliyor.

Hac ücretlerinde artış makul düzeyde

Diyanet İşleri Başkanlığı, Mekke ve Medine’de ev fiyatlarında yüzde 40’a varan oranlarda artış yaşandığına işaret ederek, fiyat artışlarının makul karşılanmasını istedi. Diyanet’in bu yöndeki açıklaması şöyle: “Hac fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlar yurtdışı harcamalarıdır. Özellikle son iki yılda Mekke’de, Haremin çevresindeki bazı bina ve otellerin yıkılması nedeniyle hacıların iskân edilecekleri bina ve otellerin kira ücretlerinde önemli artışlar meydana gelmiştir. Kurul, söz konusu artışlara rağmen 2008 yılı hac ücretlerinde herhangi bir artış yapmamıştır. Bu yıl yine Mekke ve Medine ev fiyatlarında yüzde 30 - 40 arasında artışlar olmuştur. Diğer taraftar 2008 yılı uçak bilet fiyatlarında yüzde 7 civarında bir artış olmuştur. Bütün bu artışlar döviz bazında gerçekleşen artışlardır. Kurulumuz, bu iki yılın artış oranlarını dikkate alarak, 2009 yılı hac ücretlerindeki zorunlu artışı, makul bir düzeyde tutmaya özen göstermiştir.”

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9004585&tarih=2009-06-01 

 


 



Bu haber 1,441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,424 µs