En Sıcak Konular

AVRUPADA MÜSLÜMAN AYRIMCILIĞI

31 Mayıs 2009 21:10 tsi
AVRUPADA MÜSLÜMAN AYRIMCILIĞI Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın araştırmasına göre, Avrupa’da yaşayan her üç Müslümandan biri ayrımcılığa uğradı.

Avrupa’da Müslümanlar ayrımcılığa uğruyor

Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın araştırmasına göre, Avrupa’da yaşayan her üç Müslümandan biri ayrımcılığa uğradı. Almanya’da da her üç Türk’ten biri ayrımcılığa uğradığını hissediyor.
 
Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın yaptığı araştırmada elde edilen veriler çarpıcı. AB’nin 27 üyesini kapsayan araştırmaya göre, son bir yıl içinde Avrupa’da yaşayan her 3 Müslüman’dan biri ayrımcılığa uğradı. Ayrımcılığa en fazla gençler ve kadınların maruz kaldığı belirtilen raporda, Müslümanların polis ya da yardım kuruluşlarına güven duymadığı ve bu nedenle karşı karşıya kaldıkları haksızlıkları her zaman ilgili birimlere haber vermediği belirtiliyor.
Etnik kökenleri ve dini inançları nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını düşünen Müslümanlar, ırkçı saldırıların da hedefi olabiliyor. Kendisine soru yöneltilen 23 bin 500 kişiden yüzde 10’u, ırkçı bir saldırının kurbanı olduğunu dile getirmiş.

Türkler de ayrımcılığa uğradığını düşünüyor

Araştırmada, en büyük Müslüman topluluğu Türklerin oluşturduğu Almanya ile ilgili veriler de var. Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın raporunda, Almanya’da yaşayan her üç Türk’ten biri ayrımcılığa uğradığını kanısında. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Sorumlusu Bekir Alboğa günlük hayatın yanı sıra kurumsal düzeyde de Müslümanların ayrımcılığa uğradığını söyledi. Alboğa şöyle konuştu: “Almanya’yı örnek alırsak, Müslümanlar 50 yıldır Almanya’da olmasına rağmen İslam dini bir dini cemaat olarak tanınmadı. Bu konuda eyaletlerde ciddi anlamda bir hazırlık görmüyoruz. Tamam, İslam Konferansı’ndan sonra bir kısım tartışmalar var, ama hala kurumsal olarak Müslümanlar dini cemaat olarak tanınmış değil. Bunun sebebiyet verdiği ayrımcılık ne? Mesela Kiliseler ve kiliselere bağlı hayır kurumları milyonlarca Euro destek alıyorlar. Biz bundan mahrumuz, alamıyoruz.”

Günlük hayatta karşılaşılan sorunlar

Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın raporunda Müslümanların günlük hayatta uğradığı haksızlıklara dikkat çekiliyor. Araştırmada, ayrımcılıkla en fazla iş ararken ve çalışırken karşılaşıldığını ortaya koyuyor. Ayrımcılık ayrıca ev kiralarken ya da satın alırken, sağlık ve sosyal güvenlik hizmeti alırken, okullarda, restoran ve barlarda, alışverişte ve bankalarda da görülüyor.
Bekir Alboğa da günlük hayatta yaşanan ayrımcılıklara işaret etti: “Bir ev arıyorsunuz, adınız Türk ya da Müslüman ismi ise evi size vermiyorlar. Beş dakika sonra bir Alman dostunuza aratıyorsunuz aynı ev için. Aynı dairenin boş olduğunu görüyorsunuz. Mesela iş arıyorsunuz, iş bulma kurumuna gidiyorsunuz; önce Alman, sonra AB vatandaşı, daha sonra Türk veya üçüncü ülkeler deniliyor.”

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9004557&tarih=2009-05-31


 



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,565 µs