En Sıcak Konular

BEŞİKTAŞ ŞAMPİYON

31 Mayıs 2009 09:46 tsi
BEŞİKTAŞ ŞAMPİYON Turkcell Süper Lig'de son haftaya lider giren Beşiktaş,Denizlispor deplasmanında elde ettiği 2-1'lık galibiyetle şampiyonluğunu ilan etti.

HAYATIN ANLAMI

Denizli’de gergin, ancak disiplinli futbol ortaya koyan Beşiktaş, Holosko ve İbrahim Toraman’la iki farkı yakaladı, Braga’nın şok golü yürekleri hoplattı, doksan dakikaya başka gol sığmadı.

Kartal böyle tabloya altı yıldır hasret... Başkan altı yıldır hep “sabır-destek” istedi, olmadı, sürekli kan değişimine gitti, yine olmadı. Camia bağrına “taş” bastı, desteğini hiç esirgemedi, krediyi sürekli açık tuttu! Eee, “sabrın sonu selamet” diye boşuna söylememişler...
Maç öncesinde kuşkular yok değildi. Kamuoyu zaman tüneline girip, taa 87-88 sezonuna bile uzandı. O tablo unutulur mu hiç? Denizlispor’lu Erol’un frikik golü Beşiktaş son dakikada şampiyonluktan etmişti, hâlâ hafızalarda kazılı...
Dün de ilk yarıda kazanılan bir frikik atışı, Giray’ın şutu direkte patlarken, o pozisyon bizi aldı o yıllara taşıdı birden... Denizli, ligde kalmayı garantilemiş, buna rağmen oyundan hiç düşmedi, sürekli Beşiktaş’ı baskı altında tuttu. Bu stres ve gerilim doğal olarak Beşiktaş’ın oyununu da olumsuz etkileyen en büyük faktör olarak ön plandaydı.
Dedik ya, böylesi ince bir çizgide olan takımdan iyi futbol beklemek haksızlıkların en büyüğüdür. Nitekim 29’da Holosko ile golünü bulan Beşiktaş, üzerindeki baskıyı da bir nebze olsun attı.
Dünkü maçın gizli kahramanları önce Holosko ve son noktayı koyan da İbrahim Toraman’dır. Kartal’ı çifte kupaya uçuran bu ekibe de haksızlık etmeyelim. Onca zorlukları bir bir aştılar, acımasız eleştirilere karşın çıktılar, zaman zaman iyi, zaman zaman kötü oynadılar, asla pes etmediler, hedeflerine ulaştılar.
Gelelim asıl kahramana, yani Denizli’ye... Hep iddialı söylemlerde bulundu, tahminler yaptı, ufak-tefek arızalar dışında dedikleri bir bir çıktı. Diğer bir deyişle umutların tükenme noktasına geldiği Kartal’ı, Denizli bilgi birikimiyle, tecrübesiyle zirveye taşırken, Bir alkışı daha hak etti Denizli... Sezon başında aforoz edilen, kaptanlığı elinden alınan İbrahim Üzülmez’e değişim sırasında Gökhan Zan’ı kenara kadar çağırıp, kaptanlık pazubandını ona takmasıdır.. Bu duyarlılığı da bir örnektir Denizli’nin....
12’de serbest vuruş kazanan Denizli’de Angelov’un şutu yan direkte patladı.
28’de Cisse’nin pasıyla buluşan Holosko kaleciyle karşı karşıya kaldı, plasesi filelerle buluştu: 0-1. 63. dakikada Beşiktaş’ın şampiyonluğunu perçinleştiren gol Toraman’dan geldi. Siyah - beyazlı oyuncu ceza sahasının biraz gerisinden çektiği sert şutla 0-2 yaptı. 84’te Braga topa dokununca fark bire indi: 1-2 (Bilal Meşe)

Yardımcı doğruları

Deniz Çoban ikili mücadelelere izin verirken bazen aşırıya kaçtı. Oyuncular iyi niyetli olmasa tansiyon artabilirdi. Beşiktaş’ın attığı ilk golde Cisse topu pas olarak ayağından çıkardığı anda Holosko ofsaytta değildi. Ozan ofsaytı bozan oyuncuydu, Serkan Gençerler pozisyonu iyi tespit etti.
Roberts ceza alanı içinde havadan ortalanan topun gelişine vurdu. Arkası dönük olarak pozisyonu engellemek isteyen İbrahim Toraman’ın yerden sekerek gelen top eline çarptı. Herhangi bir kasıt yoktu, devam kararı doğruydu. Şener ve Roberts’e gösterdiği sarı kartlar oyun kuralları gereğiydi.
Angelov’a üst üste yaptığı faullere rağmen Sivok’a, devamlı faullü oynayan Cisse’ye sarı kartını göstermemesi en önemli hatalarıydı. İkinci Beşiktaş golünden sonra antrenman havasına giren karşılaşmada Çoban’ın işi kolaylaştı. Douglas’ın attığı golde ofsayt yoktu. Serkan Gençerler bu pozisyonu da çok iyi tespit etti. Çok koşarak, pozisyonları yakından izleyen Deniz Çoban, kart ve faul uygulamalarında tutarlı kararlar vermese de yardımcı hakemlerinin ofsaytlardaki başarılı tespitleri sayesinde şampiyonluğu belirleyen maçta skoru etkileyecek bir hata yapmadı. (Metin Tokat) [1]

Tebrikler Beşiktaş

Beşiktaş sezona çok iddialı giren Fenerbahçe ve Galatasaray’ın erken havlu atmasını çok iyi değerlendirdi. Açıkcası ligi de hak eden kazandı.
Kolay değil tabii. İlk yarıyı çok gerilerde kapatıyorsunuz. Hem rakiplerinizin puan kaybetmesini bekleyeceksiniz, hem de sürekli kazanacaksınız. Beşiktaş hep kendi işini yaptı. Puan cetveline bakmadan, pes etmeden yollarında ilerlediler. Rakipler ilginç puanlar dağıtmaya başlayınca içerde dışarda fire vermeden zirveyi kaptılar. En önemlisi de inandılar. Yönetiminden, taraftarına, futbolcusundan, teknik heyetine kadar herkes şampiyonluğu gönülden istedi ve bunu başardılar.
Birçok şampiyonluklar yaşayan Rüştü’nün takıma psikolojik açıdan büyük faydalar sağladığını düşünüyorum. Devre arası yapılan Ernst ve Yusuf transferleri de takımın bütünlüğünü sağladı.
Dün Denizli’de de Beşiktaş diğer maçlara kulağını tıkamıştı. Çıktı futbolunu oynadı, kendi işini kendi yaptı. Savunmada yine çok dikkatli davrandı. İki bek akıllı bir taktik uyguladı. Hele İbrahim Toraman müthiş bir gol attı. Cisse ve Ernst’in de takım savunmasına çok ciddi faydaları vardı.
Şampiyonlukta Mustafa Denizli’yi bir kenara koymak gerekiyor. Birçok sıkıntıya tek başına göğüs gerdi. Umutsuzluğa düşülen anlarda camiayı ayakta tuttu. Beşiktaş için büyük bir şans olduğunu kanıtladı. Kalitesi, futbol bilgisi ve becerisi ile zoru başardı.
Kısacası tebrikler Beşiktaş. Bu şampiyonluğu sonuna kadar hak ettiler.(Rıdvan Dilmen) [2]

Kartal doğrudan Devler Ligi’nde

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılırken, Sivas 2 ön eleme turu oynayacak. Avrupa Ligi vizesi alan Trabzon tek, Fenerbahçe iki, Galatasaray üç eleme turunda ter dökecek
Şampiyon Beşiktaş önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılacak. Lig ikincisi Sivasspor ise Devler Ligi’ne girmek için 2 ön eleme turu oynayacak. Türkiye Kupası’nda final oynayan Fenerbahçe ligi 4. bitirdiği için kupadan değil, lig sıralamasıyla Avrupa Ligi’ne katılacak. Üçüncü Trabzon, Avrupa Ligi’nde tek, Fenerbahçe iki, Galatasaray ise üç ön eleme turu oynayacak.
Türkiye Kupası’nın ardından Süper Lig’de de şampiyon olan Beşiktaş kasasını doldurdu. Kartal başarıları nedeniyle Futbol Federasyonu ve UEFA’dan yüklü gelir elde edecek. Devler Ligi’ne direkt katıldığı için 3 milyon euro giriş parası alacak olan siyah-beyazlılar, gruptaki 6 maç için en az 2.4 milyon euro kasasına koyacak. Kartal her galibiyet için 600 bin, beraberlik için 300 bin euro prim alacak.
Beşiktaş, Futbol Federasyonu’ndan ise şampiyonluk primi ve performans ödülü olarak 20 milyon TL almaya hak kazandı. Siyah-beyazlı takım, Fortis Türkiye Kupası şampiyonluğu için de toplam 2 milyon 586 bin dolar gelir elde etmişti.[3]

Siyah-Beyaz

Beşiktaş, 6 yıldır görevde olan Başkan Yıldırım Demirören ile ilk şampiyonluğunu yakaladı. Siyah-beyazlı ekibin başına 7. haftada gelen Mustafa Denizli mucizeye imza attı, Kartal’ı zafere taşıdı

‘Helal olsun’
4 yaşından beri Beşiktaş’ı tuttuğunu haykıran Denizli, “Beşiktaşlı olmak için formasını giymek gerekmiyor. Sezonu duble kupayla kapattığım için mutluyum. Emeklerimizin karşılığını aldık. Herkese helal olsun” dedi
Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, sakin görüntüsünün ardında bir yanardağ olduğunu belirtti.
Geçen yıl kaybettiği ağabeyi İsmail Denizli’yi hatırlatan Mustafa hoca, “Beni Beşiktaşlı yapan en önemli unsurlardan biri ağabeyimdi. Onu bugün düşünmemek vefasızlık olur. Başta ağabeyime, yurt dışında bulunan kızlarıma ve başkanımızın eşi Revna Hanım’a şampiyonluğu armağan ediyorum” diye konuştu. Ancak Denizli’nin, geçen yıl bugün vefat ettiğini söylediği ağabeyini 30 Haziran’da kaybettiği, şampiyonluk heyecanından şaşırdığı ortaya çıktı.
Demirören’in eşinin, Beşiktaş’la sözleşme imzaladığı gün, “Şampiyon olur muyuz?” diye sorduğunu, bu soruya “Oluruz” diye yanıt verdiğini belirten Mustafa Denizli, şöyle dedi:
“Daha sonra takım 6. sıraya kadar indi. Bir gün karşılaştık, bana bir bakışı vardı, kalbime oturdu. Verdiğim sözü tuttuğum için çok mutluyum. Herkes büyük özveriyle çalıştı. Dört yaşımdan beri Beşiktaşlıyım. Beşiktaşlı olmak için ille de formasını giymek gerekmiyor. Sezonu duble kupayla bitirdiğim için gerçekten mutluyum. Emeklerimizin karşılığını aldık. Herkese helal olsun.”
Denizli, şampiyonluk sevincini nasıl tarif edebileceğinin sorulması üzerine, “Attila İlhan bir şiirinde ‘Ne kadınlar sevdim, zaten yoktular’ der. Ben de ne mutluluklar yaşadım... İçimdekileri kelimelerle tarif etmem mümkün değil, ama muhteşem bir şey olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Mustafa Denizli tarihi eser!
Türk futbolunun yetiştirdiği en kariyerli teknik adam listesinde ilk sıralarda bulunan Mustafa Denizli, futbol tarihine yeni bir yaprak daha açtı, Beşiktaş ile birlikte tarihe geçen isim oldu.
Teknik direktör olarak Cim-Bom’da kendini gösteren Denizli, 1987’de lig şampiyonluğa ulaştırdığı sarı-kırmızılıları 1988-89 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynattı. Galatasaray’ı Kupa Galipleri Kupası’nda da çeyrek finale taşıyan Mustafa hoca, 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda da ay-yıldızlılara çeyrek final oynatan isimdi.
2000-01 sezonunda Fenerbahçe’nin başında yer alan ve sarı-lacivertlileri şampiyonluğa taşıyan ilk ve tek Türk teknik direktör olarak tarihe geçen Mustafa Denizli, 9 Ekim’de Beşiktaş’ın başına geçti. Ertuğrul Sağlam’ın bıraktığı yerden devam eden Mustafa Denizli, Kartal’ı da şampiyonluğa götürerek, Türkiye Ligi’nde üç büyük takımı şampiyon yapan ilk ve tek teknik direktör olarak kendine tarih sayfalarında bir kez daha yer buldu.(Serdar Sarıdağ) [4]

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi

[1].Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/Spor/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1101085&Date=

[2].http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&KategoriID=6&ArticleID=1101135&AuthorID=72&a=

[3].http://www.milliyet.com.tr/Spor/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=6&ArticleID=1101086&Date=

[4].http://www.milliyet.com.tr/Spor/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=6&ArticleID=1101099&Date=

 

 



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,641 µs