En Sıcak Konular

SAĞLIĞINDA ELEŞTİRİP ÖLÜMÜYLE ''TÜRKAN SAYLAN''CI KESİLENLER KİM?

26 Mayıs 2009 21:55 tsi
SAĞLIĞINDA ELEŞTİRİP ÖLÜMÜYLE ''TÜRKAN SAYLAN''CI KESİLENLER KİM? "Cenazesinde gözyaşı döküp slogan atanların bir kısmı vaktiyle ona en ağır eleştiri ve suçlamaları yapanlardı. Bu bir özür seremonisi değil, post çıkarma girişimi gibiydi"....Aksiyon Dergisi'nın haberi...

Herkes, birden Türkan Saylancı kesildi

Cenazesinde gözyaşı döküp slogan atanların bir kısmı vaktiyle ona en ağır eleştiri ve suçlamaları yapanlardı. Bu bir özür seremonisi değil, post çıkarma girişimi gibiydi. 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın vefatı ilginç bir manzara ortaya çıkardı. Kendisine sahip çıkmayan âdeta ‘hain’ ilan ediliyor. 

Ölümünden kısa sürece önce evini arayan savcı ve güvenlik güçlerinin elinde ne gibi bilgiler var, henüz bilmiyoruz. Bunu, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında göreceğiz. Ancak Saylan’ın ömrünün son yıllarına sığdırdığı bazı faaliyetler eleştiri konusu.

Hayatındaki tezat ve zikzaklar cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camii’nin avlusuna da yansımıştı. Umreye gittiğine dair fotoğraflarla aslında dindar olduğu savunulurken, dini eleştiren keskin sözleri farklı bir portreyi ortaya çıkarıyordu. Kızların eğitimi için gösterdiği çabaları, kendi şablonuna uymayan kızların okumaması adına yürüttükleri gölgeliyordu. Yaşantı ve söylemindeki kalın çizgili ‘biz ve onlar’ ayrımı ve bunu eksen kabul ederek giriştiği yok edici mücadelenin bir aydın özelliği olduğu da pek söylenemez.  Cenazeye gelen kalabalıkların profili çok ilginçti. Kimisi, Saylan’ın vefatını ‘Ergenekon davasının karşı argümanı olarak nasıl kullanabiliriz?’ düşüncesi ve telaşındaydı. Atılan sloganlar kafaların ne kadar karışık olduğunun deliliydi. Bazıları, ‘Ne ABD ne AB, tam bağımsız Türkiye’ sloganı atıyordu. Onlara göre, Saylan ‘anti-emperyalist bir devrimci’ idi. Oysa Saylan, daha düne kadar ulusalcılar tarafından AB’ye destek verdiği için ‘vatan haini’ ilan ediliyordu. Sevenleri, Saylan’ın AB’ye üyelikten yana olduğunu söylüyor; fakat aynı Saylan, 29 Nisan 2007’deki Cumhuriyet Mitingi’nde “AB ve IMF’nin esiri olmamak”tan  bahsediyordu.

Cami avlusunu dolduranların arasında İşçi Partililer (İP) dikkat çekiyordu. Saylan’ın misyoner olduğunu ilk kez İP yanlısı Aydınlık Dergisi, yıllar önce iddia etmişti. Radikal Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, 18 Nisan 2009 tarihli yazısında bu gerçeği şöyle aktarmıştı: “Türkan Saylan’ın ve ÇYDD’nin bazı ‘ulusalcı çevreler’ tarafından ‘misyonerlik’le suçlanması yıllar öncesine dayanır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörüyle ilgili bir tartışmanın ardından gündeme gelen bu haber, önce Aydınlık Dergisi’nde yer almıştı.”

Saylan’ın cenazesi, ölümünden bir gün önce gerçekleşen Ergenekon karşıtı mitingin tekrarı gibiydi. Sadece bu olaya bakarak onu suçlamak doğru olmayabilir. Fakat Saylan, 29 Nisan 2007’de Ergenekon örgütünün tertiplediği ileri sürülen Cumhuriyet Mitingi’nin organizatörleri arasındaydı. O mitinge kimler katılmıştı hatırlayalım: Danıştay saldırısında ismi geçen ve Ergenekon tutuklusu Muzaffer Tekin, yine Ergenekon’un tutuklu sanıkları İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Orgeneral Şener Eruygur, Ergenekon davasında aranan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseven Yaşer...

Burada önemli olan soru şu: Acaba Saylan, kendine hakaretler yağdıran bu kitlelerden haberdar değil miydi? Haberdar ise o zaman nasıl oldu da 2007 yılında Çağlayan Meydanı’nda Doğu Perinçek ile kendisini ‘AB yanlısı’ olarak suçlayan diğer isimlerle kol kola girerek Cumhuriyet Mitingi’ne katıldı. Saylan’ın Ergenekon’un toplum mühendisliği ürünü olduğu ileri sürülen mitinge ‘Ne şeriat ne darbe’ sloganı ile katıldığını söylemesi, bu sorunun cevabını net bir biçimde vermiyor. Onun, darbe planları yaptığı tescillenen (bir oramiral ve bir gazeteciye ait iki farklı günlükle) isimlerle birlikte hareket etmesi nasıl açıklanabilir?

Türkan Saylan, Çağlayan Meydanı’na giderken, kendisini ‘misyoner, annesi Hıristiyan, AB yanlısı’ diye suçlayan isimlerle birlikte yürümekten yüksünmedi. Yine kendisini AB’den para almakla suçlayan, meydanı dolduran ulusalcı kalabalıklardı.

Çağlayan Mitingi’nde mütedeyyin kesimlere yönelik ilginç ve aslı olmayan suçlamalarda bulunmuştu Saylan: “Üniversiteleri çökertmek, ‘günah’ diye don üzerinden iğne yapan tıp profesörleriyle kadrolaşmayı tamamlamak, çağdaş eğitimin yerine yaradılışla simgelenen hurafeleri getirmek, gençleri laik cumhuriyet yerine İslami yönetime sürüklemek ve her türlü parasal kısıntıları yapmak için baskılar en üst düzeye varmıştır.”

Başta söylemiştik, Saylan hakkındaki iddialar onun cenazesine katılan farklı fikirdeki kişi ve gruplar tarafından ortaya atıldı. Örneğin, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Üsküdar Şubesi’nde başkan yardımcılığı yapan Asuman Özdemir, dernek adına ÇYDD’nin projelerinde aktif çalışmalarda bulunmuştu. ÇYDD’nin, bölücü terör örgütü PKK’nın siyasallaşmasına katkı sağladığını ileri süren de Asuman Özdemir’den başkası değildi.

Ulusalcı bir anlayışta yayın yapan Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde de Saylan aleyhine birçok yazı yayınlandı. Derginin sahibi eski savcı Çetin Yetkin, eski bir Hürriyet Gazetesi çalışanı. Şimdilerde Yeniçağ Gazetesi’nde yazılar kaleme alıyor. Söz konusu derginin yazarı Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkan Yardımcısı Yetkin Aröz, bakın ne diyor Saylan hakkında: “Bir izleyiniz, artık demeçlerinde ‘Atatürk’ yoktur sayın Saylan’ın! Etkinliklerinde Atatürk yoktur.  Konuşmalarında Atatürk yoktur.  Şimdi bütün sorun, Atatürk’e yürekten bağlı, gerçekten Atatürkçü olan üyeleridir.”

Aröz, sekiz yıl ÇYDD Sarıyer Şubesi’nin başkanlığını yapmış. Üç yıl önce, başlangıçta Türkan Saylan’ın çalışmalarını desteklediklerini anlatırken, “Daha sonraki süreçte sayın Saylan kendi başına buyruk bir yönetim anlayışı geliştirdi. Bugün eleştirdiğimiz noktaya geldi. ÇYDD bir sapmaya uğradı, AB’ye yaslanma ve büyük sermaye ile işbirliği yaparak politikalarını değiştirme sonucu Atatürkçü çizgisinden uzaklaştı.” demişti. (ERKAN ACAR)

Kaynak: Aksiyon Dergisi-Sayı: 755/ Tarih : 25-05-2009,http://www.aksiyon.com.tr/detaylar.do?load=detay&link=24094



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,114 µs