En Sıcak Konular

HASTANEDE ÇIKAN YANGINDA 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

27 Mayıs 2009 13:32 tsi
HASTANEDE ÇIKAN YANGINDA 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ Türkiye, dün Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangın faciası ile sarsıldı. Sabaha karşı meydana gelen yangında 8 hasta hayatını kaybetti.

Hastanede kurtarma faciası: 8 ölü  

Türkiye, dün Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangın faciası ile sarsıldı. Sabaha karşı meydana gelen yangında 8 hasta hayatını kaybetti. Yangının, radyoloji ve tomografi cihazlarının bulunduğu teknik odada elektrik kontağından çıktığı belirtiliyor.  

Alınan bilgilere göre burada oluşan siyah duman kısa sürede hastaneyi sardı. Dumanların yoğun bakım servisine ulaşması üzerine yaşam destek ünitesine bağlı 16 hastadan 8'i öldü. Ölümler ihmal iddialarını gündeme getirdi. Teknik odadaki elektrik kablolarının yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen havalandırma boşluğundan geçirildiği belirtiliyor. Tomografi gibi cihazlarda kullanılacak kabloların yangına karşı korunaklı olması şartının çiğnendiği ileri sürülüyor. En büyük ihmalin ise hastaların taşınmasında yaşandığı kaydediliyor. İddiaya göre normal nefes alamadığı için makineye bağlı hastalar, önlem alınmadan fişleri çeki-lerek nakilleri yapılmış. İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik bu iddiaya karşı çıkarken, Sağlık Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Zaman Gazetesinin haberine göre,olay yerine kısa sürede intikal eden itfaiye ekipleri dördüncü kattaki camları kırarak hastaları merdivenle tahliye etti. Beyin ölümü gerçekleşmiş ve ailelerinin organ nakli konusunda karar verme aşamasında olan bazı hastalar da, elektriklerin kesilmesiyle yaşam destek ünitesinden fişleri çekilerek dışarı çıkarıldı. Yoğun bakım ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalar acil önüne taşındı. 17'si çocuk 44 hasta ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi. Yangında; İnceser Bulut, Fatma Yalçındağ (74), İbrahim Turgut (63), İsmail Uysal, Hakkı Özdoğan (44), Aliye Akok, Muhlis Karaağaç (30) ve Gülbey Şahin hayatını kaybetti. Hakkı Özdoğan ve Gülbey Şahin'e beyin ölümü gerçekleştiği için otopsi yapılmadı. Diğer hastaların kesin ölüm nedeni otopsinin tamamlanmasıyla netlik kazanacak.

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Osman Naci Çelik'in Mart 2007'de bakanlıkça görevden alındığı, valilik kararıyla görev yaptığı ileri sürüldü. Bursa Valisi Şahabettin Harput, yangının söndürülmesiyle beraber hastanenin havalandırma bölümünden yayılması önlenemeyen dumanın ciddi etki gösterdiğine dikkat çekti. Harput, "Bu bölgede yatan hastalar emniyet bakımından süratle tahliye edilmiştir. 16'sı yoğum bakım servisinden olmak üzere diğer ünitelerdeki toplam 44 hasta tahliye edilmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, yoğun bakımdaki 8 hastanın yerleri değiştirilirken dumanın da etkisiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Yangınla ilgili soruşturmanın başlatıldığını hatırlatan Atalay, kurtarma ve söndürme çalışmalarının zamanında yapıldığını bildirdi.

İTFAİYE DAİRE BAŞKANI DOĞAN

Kablolar havalandırma boşluğuna döşenmiş

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, hastanenin elektrik şaft kablolarının havalandırma boşluğundan geçirildiğini söyledi. 2002'de çıkarılan yönetmelikle bunun yasaklandığına dikkat çeken Doğan, "Hastanenin hizmete girdiği yıllarda eski yönetmelik vardı, ancak değişince yenileme yapılması gerekiyordu. Zamanında müdahale edilmeseydi, facia kaçınılmazdı." ifadesini kullandı. 500 yatak kapasiteli hastanenin elektrik altyapısının tek bir hatta bağlı olduğu belirlendi. Sistemden yüksek enerji çeken MR cihazının bulunduğu bölümle, yoğun bakım ünitesinin aynı hattan elektrik alması, hastaların yaşamını yitirmesinin en büyük sebebi olarak görülüyor. Bu arada hastanede 28 Nisan 2009'da yangın eğitimi ve tatbikatı yapıldığı öğrenildi.

TABİP ODASI BAŞKANI ASLANHAN

Kablolar korumalı olmalıydı

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, tomografi cihazında kullanılan kabloların yangına karşı korunaklı olması gerektiğini belirterek bunun ihmal edildiğini söyledi. Aslanhan şöyle devam etti: "Hastane yönetmeliklerine göre kabloların özel bir alaşımla sarılı olması ve duman çıkarmaması gerekir. Böyle olsaydı yoğun bakımdaki kablolar duman çıkarmayacak ve bu tablo yaşanmayacaktı. Mimari yapısıyla alakalı teknik bir değerlendirme yapılacaktır. Ama havalandırmaları ayrı olabilseydi, yoğun bakım bu kadar etkilenmeyecekti. Daha önemli bir şey var; Bursa'daki yoğun bakım ünitelerindeki yatak azlığını gece yine görmüş olduk." Bu arada Sağlık Bakanlığı olayı soruşturmak üzere 11 kişilik bir inceleme heyeti oluşturdu. Heyette, İnşaat Mühendisleri Odası'ndan 2, Makine Mühendisleri Odası'ndan 2, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan 2, Kimya Mühendisleri Odası'ndan 2, Mimarlar Odası'ndan 2 temsilci ile 1 Sivil Savunma uzmanı bulunuyor. Yetkililer, elde edilecek bulguların kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi.

Hastalar merdivenden yürütülerek kurtarıldı!

Mehmet Asım Bekaroğlu: Gelinim Sibel Bekaroğlu önceki gün öğleden sonra 16.00 gibi sezaryenle bir erkek çocuk dünyaya getirmişti. Gece 02.30 gibi telefon çaldı, arayan gelinim 'Baba hastanede yangın çıktı, her yeri sardı.' dedi. Arabaya atlayıp hastaneye ulaştım. Hastaneye vardığımda dışarıdaydılar. 4 kat yürüyerek indirmişler, asansörler kullanılmamış. Gece o saatte eve döndük, sabah 6 sularında yeniden hastaneye geldik.

Kalp-damar servisinde kalan hasta Halil İbrahim Parlak: Yangın kapıları açılmadı, açamadık. Elektrikler kesikti, belki de ondan olabilir. En sonunda kendi imkanlarımızla kapıdan çıkmayı başardık. Kendim yürüyerek bahçe dışına kadar gittim. Yoğun bakımda olanlar camları kırdılar, itfaiyeden yardım istediler. İtfaiye 02.10'da buradaydı.

Kaynak. Zaman Gazetesi,http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=852101&title=hastanede-kurtarma-faciasi-8-olu



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,156 µs