En Sıcak Konular

MAYINLI ARAZİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLMEK İSTENİYOR

25 Mayıs 2009 12:55 tsi
MAYINLI ARAZİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLMEK İSTENİYOR AKP Hükümeti, Meclis’in 2 haftadan bu yana tartıştığı mayınlı arazinin İsraillilere verilmesi konusunda ısrar ediyor. Arazinin Türk halkı tarafından işletilmesi halinde Türkiye’ye 250 milyon dolar gelir sağlayacağı belirtiliyor.

Mayınlı arazi peşkeş

AKP Hükümeti, Meclis’in 2 haftadan bu yana tartıştığı mayınlı arazinin İsraillilere verilmesi konusunda ısrar ediyor. Arazinin Türk halkı tarafından işletilmesi halinde Türkiye’ye 250 milyon dolar gelir sağlayacağı belirtiliyor. 

TBMM Genel Kurulunda, muhalefetin karşı çıktığı ve iki haftadır tartışılan Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı bölgenin temizlenmesiyle ilgili yasa tasarının görüşmelerine devam edilecek. Meclis, bu hafta bu yasa tasarısından ötürü fazla mesai yapacak.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı bölgenin temizlenmesine ilişkin tasarı, yarın ele alınacak. Meclis, 6 maddeden oluşan tasarının, 2 haftada 4 maddesini görüşerek kabul etti. Tasarının görüşmelerine, yürürlük ve yürütme maddesi üzerinden devam edilecek.

Mayınlı araziye 14 firma talip

Türkiye ile Suriye sınırındaki 210 bin dönümlük arazinin mayınlardan arındırılması işine 14 şirketin talip olduğu belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sınırdaki mayınları temizleyip söz konusu alanda organik tarım yapmak için 14 firmanın müracaatta bulunduğunu açıkladı.

İsrail firmaları özel ilgi gösteriyor

Yahudilerin Arz-ı Mevud (Vaadedilmiş Topraklar) ideali içinde yer alan bu toprakların; yasal yollardan 5 yıllık temizleme süresinin ardından 44 yıllığına organik tarım gerekçesiyle İsrailli firmalara ihale edilmesinden endişe ediliyor. Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın 180 bin dönüm arazi için verilen 44 yıllık işletme hakkının üst sınır olduğunu, bunu aşağılara çekme imkanlarının bulunduğunu söylediği kaydedildi. İsrail’in bu bölgeye yönelik ihaleleri almak istediği, daha önce Kilis Valisi Aslan Kütük tarafından da dile getirilmişti.

CHP Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak

CHP, Meclis Genel Kurulu gündemindeki Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemleri ile ilgili tasarıya sert tepki gösteriyor. Tasarıyı “Ver-kurtul” yasası olarak nitelendiren CHP kurmayları, bu haliyle tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını dile getiriyorlar. CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Gazze hatırlatması yaparak, “Gazze’de yaşananlar için haklı bir hiddet içinde olanların, benim ülkemin toprağını ne İngiliz ne Ukraynalı ne İsveçli ne de İsrailli firmalara verme hakları olabilir.  Hükümetin ülkemizin güneydoğusunda ikinci bir Gazze yaratmaya hakkı yoktur. Ancak biliniz ki bu tasarıyı yasalaştırdığınızda ülkemizde ikinci bir Gazze’yi bizzat yaratmış olacaksınız” dedi.

Erdoğan İsrail’e göz kırptı

Mayınlı arazi konusundu, muhalefetin “İsrail’e peşkeş çekeceksiniz” eleştirisine Başbakan Erdoğan’ın önceki gün “Ülke menfaati neyi gerektiriyorsa, o yapılır” şeklinde cevap vermesi dikkat çekti.

877 km’lik mesafe

Temizlenmesi gereken alan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerinin büyük kısmı Suriye, bir kısmı Irak ile olan sınır bölgesini kapsayan 877 km’lik ve 216 bin dekarlık alanı kapsıyor. Tasarı hakkında fazla bilgisi olmadığı için savunmakta oldukça zorlanan yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önce temizleme işini ihale edeceğiz” diyerek herkesi şaşırttı. Daha sonra ikisini bir arada yapan şirket olabileceğini söyleyen Şimşek, “Şu anda Türkiye’de veya başka bir tarafta, belki hem, tarımsal faaliyette uzmanlaşmış hem de mayın temizlemede uzmanlaşmış firma yoktur, bilemiyorum. Ama bu türden bir faaliyetin yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Siz ihaleye çıkarsınız, bir firma, bir mayın temizleme firmasıyla da anlaşır; dolayısıyla birlikte de bu işi yapabilirler. Buna aykırı bir şey yok” diye konuştu.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9004417&tarih=2009-05-25

 

 



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,941 µs