En Sıcak Konular

KURTULMUŞ: ''MAYIN ELİNİZDE PATLAR''

23 Mayıs 2009 12:07 tsi
KURTULMUŞ: ''MAYIN ELİNİZDE PATLAR'' SP Genel Başkanı Kurtulmuş, hükümeti sert bir şekilde uyararak, "Eğer mayınların temizlenmesine ilişkin yasa tasarısını düzeltmezlerse ellerinde patlar" dedi.

Saadet lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, iktidarı uyardı: Mayın elinizde patlar

 Saadet Partisi Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, hükümeti sert bir şekilde uyararak, "Eğer mayınların temizlenmesine ilişkin yasa tasarısını düzeltmezlerse ellerinde patlar" dedi.

ÇELİŞKİLER GİDERİLMELİ

Saadet Partisi Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve bu toprakların yabancı firmalara 49 yıllığına şartsız verilmesi yolunu açan tasarıdaki çelişki, sakınca ve tehlikelere dikkat çekerek, AKP'li milletvekillerine destek vermemeleri; tasarı eğer Meclis'ten geçerse de Cumhurbaşkanı Gül'e veto etmesi çağrısında bulundu. Kurtulmuş, "Eğer bunları düzeltmezlerse, mayın hükümetin elinde patlar" diye uyarırken, Hükümeti bu sakıncaları kamuoyunda bir kez daha ciddi şekilde tartışmaya ve tasarıyı yeniden gözden geçirmeye davet etti.

MAYIN TEMİZLENMELİ

İsrailli firmaların bu bölgeyle yakından ilgilendiğini ve niçin ilgilendiğinin de herkes tarafından bilindiğini belirten Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Suriye ile diplomatik alanda çok önemli ilişkilerin kuruldu. Bu da hükümetin en büyük başarılarından biridir. Ancak, yasal düzenlemenin ardından ortaya çıkacak durum Suriye ile kurulmuş olan bi iyi ilişkileri de bozabilir" uyarısında bulundu. Mayınların mutlaka temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, mayın kullanmanın masum insanları hedef alan diktatörce bir soğuk savaş taktiği olduğunu söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve bu toprakların yabancı firmalara 49 yıllığına şartsız verilmesi yolunu açan tasarıdaki çelişki, sakınca ve tehlikelere dikkat çekerek, Ak Partili milletvekillerine destek vermemeleri; tasarı eğer Meclis'ten geçerse de Cumhurbaşkanı Gül'e veto etmesi çağrısında bulundu. Kurtulmuş, "Eğer bunları düzeltmezlerse, mayın hükümetin elinde patlar" diye uyarırken, Hükümeti bu sakıncaları kamuoyunda bir kez daha ciddi şekilde tartışmaya ve tasarıyı yeniden gözden geçirmeye davet etti.

Kurtulmuş, Eski Genel Başkan Recai Kutan ve başkanlık divanı üyeleriyle birlikte parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Meclis'te görüşülmekte olan mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, bugüne kadar yaşanan süreç, tarihi çelişkiler, ortaya çıkacak sakıncalar ve bundan sonrasına ilişkin tekliflerini dile getiren Kurtulmuş, mayınların temizlenmesi ile organik tarıma açılması işinin birlikte yapılmasının ne kadar sakıncalı ve tehlikeli olduğunu anlattı. 'Ottowa Sözleşmesi olmasaydı bile, sınırlarımızın tamamındaki mayınların temizlenmesini arzu ederdik' diye söze başlayan Kurtulmuş,  "Bizim siyasi anlayışımızda mayınların kullanılması yoktur. Türkiye, bir an evvel bu mayınları temizlemek zorundadır" dedi.

Mayın çağdışı bir silah

Mayın kullanılmasının iki açıdan kriterlerine uymadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Birincisi, savaşın da bir ahlakı vardır. Savaş meydanında kendisine kılıç çekenlerin dışında hiç kimseye dokunmayan, hatta savaş meydanında dinlenen askerleri rahatsız etmeyen bir medeniyetin mensuplarıyız. Mayınla, güvenlik oluşturma endişesi, doğrudan, suçsuz, masum insanları hedef alan ve onların imhasına yönelik bir savaş taktiğidir. Bu anlamda mayın, çağdışı bir savaş aracıdır. Savaş ahlakına uymayan bir insanlık suçudur" diye konuştu.

İkincisi mayınla sağlanmak istenen ulusal güvenlik anlayışının soğuk savaş dönemiyle birlikte geçmişte kaldığını kaydeden Kurtulmuş, "Böylesine diktatörce, insanlık dışı uygulamalarla sınırların korunabilmesi fikri artık çok geride kalmıştır" diye konuştu. 55 yıl önce Suriye sınırı mayınlanırken esas amacın hayvan kaçakçılığı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bu gerekçe, artık ortadan kalkmıştır" dedi.

Mayın temizlenmesine ilişkin süreç hakkında bilgi veren Kurtulmuş, mayın döşeli arazilerin haritalarının olup olmadığına ilişkin çelişkili açıklamalara dikkat çekerek, "Şu andaki ihale yasaları çerçevelerinde, normal yolla bir kamu hizmet alımı şeklinde sürdürülmesi mümkünken, ısrarla bu mesele bir yasa tasarısı ile Parlamentoya sevk ediliyor" dedi. Kurtulmuş, bu süreçte birbiriyle çelişkili sözlerin ve ifadelerin yer aldığını, TSK'nın ısrarla bu sürecin dışında bırakılmaya çalışıldığını kaydederek, özellikle yap-işlet- devret modelinin sadece Özelleştirme idaresi tarafından gerçekleştirilmesi mümkünken Maliye Bakanlığı'na devredilmesini de eleştirdi.

SAKINCALAR

MayIn temizleme işindeki sakıncalara ayrı bir başlık altında değinen Kurtulmuş, bunları da 8 madde halinde dile getirdi. Ceylanpınar arazileri de ilave edildiği takdirde yaklaşık 650 bin dönümlük araziden bahsedildiğini kaydeden Kurtulmuş, "Bu arazi, maalesef önümüzdeki 50 yıllığına, yarım asırlığına başkalarının kullanımına açılacaktır. Üsluptan ve tartışmalardan anlaşılan, yabancı firmaların ilgilendiği bir alandır. Öyle görünüyor ki, çoğu İsrailli firmaların ilgilendiği bir ihaledir. Türk ortaklığı gibi görünen ortaklıkların arkasında İsrail ortaklıkları mevcuttur. Biz bu kadar verimli arazileri, başka bir ülkeye, başka bir gruba devrediyoruz" diye konuştu. İkinci sakıncanın su kaynaklarıyla ilgili olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "GAP, Türkiye'nin uzun yıllardır yatırım yaptığı bölgedir. Sulama kanalları, barajlar ve diğer imkanlarıyla, önemli merhaleler katedildi. Önümüzdeki dönemde dünya sağlık örgütünün raporlarına göre, su ve gıda krizi olacak. Su kaynakları kıtlaşacak. Ciddi gıda açığı olacak. Türkiye son 50 yılını yoğunlaştırdığı bu bölgedeki su kaynaklarını da, yabancı konsorsiyumlara vererek kontrolünü elimizden çıkarmış olacağız" diye konuştu. 2004 yılında AB ilerleme raporunda yer alan su havzalarının İsrail ve komşuları tarafından adil bir şekilde kullanmasını sağlayacak uluslar arası bir su idaresinden bahsedildiğini hatırlatan Kurtulmuş, "GAP bölgesinin su imkanlarının bu şekilde elden çıkarılması, bizim AB ilerleme raporlarındaki kimsenin konuşmadığı bu maddeye dikkati çekmemizi zorunlu kılmaktadır" dedi.  Üçüncü büyük sakıncanın istimlak konusundaki sürecin olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "İstimlak konusundaki mahkemeler hala devam ediyor. Devlet, bu ihaleyle toprakları bir yabancı firmaya 49 yıllığına devrederse, devletle ilgili hukuki sıkıntıların çoğu da kamuya yük olarak kalacak" dedi. Dördüncü sakıncanın ise bu arazilerde Kibutz adı altında kurulacak tarımsal çiftlikler olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, daha önce İsrail'in Türkiye'den bu

konuda istekte bulunduğunu hatırlatarak, "Yaklaşık 10 dönüme bir kibutz kurulacağını ve her kibutz da 15 aile kurulacağını düşünürsek, bütün mayınlı arazilerde 500 bin ilave vatandaşın gelip çalışma imkanı ortaya çıkacak. Aileleriyle birlikte bu, 2 milyona yakın insan demektir. Diyelim ki, İsrailli firmalara verirsek bu arazileri, bu kibutzlarda kimler çalışacak? Hangi milletin çocukları olacak? Dışarıdan gelecek işgücünün sakıncaları neler olacaktır?" diye sordu. Tasarının beşinci sakıncasının yer altı zenginlikleri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bu bölgede, petrol ve doğalgaz rezervi açısından oldukça geniş imkanlara sahip. Dolayısıyla Türkiye devleti, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini bu bölgede nasıl sürdürecektir?" dedi.

Suriye ile ilişkilerin sıkıntıya girmesinin de başka bir sakınca olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bu süreç, Suriye ile ilişkileri ciddi şekilde sıkıntıya sokacaktır. Golan Tepelerindeki su kaynakları İsrail'in kontrolünde. Türkiye tarafındaki kaynaklar da İsrailli firmaların eline geçerse, bütün su kaynakları sıkıntıya girecektir. Bu şekildeki Suriye, Türkiye ile ilişkilerini nasıl sürdürecektir? " diye konuştu.

Yedinci sakıncayı Gazze topraklarının kaybedilmesiyle açıklayan Numan Kurtulmuş, "Gazze'deki, Batı Şeriadaki topraklar da benzer şekilde kaybedilmişti. Bunları söylediğimiz zaman, komplo diyenlere; Gazze lafından hoşlanmıyorlarsa; Kıbrıs'ı hatırlatmak isteriz. Kıbrıs'ın bizim elimizden çıkması, İngiliz gemilerinin ikbal ihtiyaçları dolayısıyla adada kendilerine belli süreyle belli haklar verilmesiyle başladı. Ama ondan sonra baktık ki, Kıbrıs diye bir yer kalmamış. Türkiye bu topraklarını bu şekilde ihale ederse, kaybetme riskiyle karşı karşıyadır" diye konuştu.

Sekizinci sakıncayı Sevr haritasında gösteren Numan Kurtulmuş, "Bu harita sevr haritasıdır. Bu haritada ısrarla söylenilen, gösterilen yerlerden birisi de burasıdır. Bu alan, şimdi ısrarla ihale çıkarılmak istenen alandır" dedir.

Süreçteki çelişkiler:

- Danıştay'ın kararına rağmen bu iş, niçin ısrarla kanunla düzenlenmek istenmektedir? Bunun mantıki ve kamuoyu tarafından kabul edilebilir bir izahın yapılması gerekir. Bu işin kanunla yapılmak istenmesi; akıllara bir gece yarısı alakasız bir yasanın arkasına eklenerek yasalaştırılan ve faaliyetleri bütün hukuk yolları tarafından kapanmış olan Cargill'in önünün açılmasını akıllara getiriyor.

- Eğer bu ihale ısrarla kanunla yapılmak isteniyorsa, bizim ve kamuoyunun bilmediği Cargill de olduğu gibi verilmiş bir takım sözler mi var? Yoksa hükümet bu işi niçin kanunla yapmak mecburiyetinde hissetmektedir?

- Bu süreçte, ısrarla TSK devredışı bırakılmaktadır? Türkiye'nin elindeki imkânlar, teknoloji ve yetişmiş insanlar; bu arazilerdeki mayınların temizleneceğini gösteriyor. NATO'nun bir kuruluşu olan NAMSA bu işi yapabilir. TSK da biz bu işi yapamayız demiyor.

- Niçin bu araziler, mayınlar temizlendikten sonra arazi sahiplerinin varislerine geri verilmiyor? Bu arazilerin önemli bir kısmı istimlak edilmiştir. Büyük bir bölümü de, mahkemeliktir. Hukuka göre, bir yerin istimlak gerekçesi ortadan kalktığında, istimlak edilen yerler ve taşınmaz sahiplerine geri verilir.

- Sayın başbakana soruyoruz, niçin bu kadar önemli bir konuyu Türkiye'de kamuoyunun önünde tartışmıyorsunuz? Süreç, 1 Mart tezkeresini hatırlatıyor. Sayın Başbakan o zamanda aynı davranış içine girmişti. Şimdi ısrarla grubunu kapalı kapılar ardında ikna etmeye çalışıyor. Sevinerek gördüğümüz bir hususu kamuoyu paylaşmak istiyorum. AKP grubundaki arkadaşlarımızın büyük çoğunluğunun bu yasa tasarısı ile ilgili bir takım çekinceleri olduğu sözlerinden, tavırlarından anlaşılmaktadır. Zannediyorum Sayın Başbakan 1 Mart tezkeresinde yaşadığı sendromu bir daha yaşamamak için anlaşılmaz bir şeklide, ısrarla grubunu bu yasa hakkında ikna etmeye çalışıyor.

- Türkiye'nin sınırlarında şu anda 900 bin mayın var. Bunların bir kısmı da Bulgaristan, Gürcistan sınırında. Biz niçin sadece Suriye sınırındakileri konuşuyoruz? Hiç kimse, niçin diğer sınırlarımızdaki mayınlardan bahsetmiyor?

- Bu ihale, sadece özelleştirme idaresi tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılabilecekken, neden ısrarla bu konu Maliye Bakanlığı bünyesine devrediliyor?

- Elimizdeki en azami hesaplamaya göre, bu işin maliyeti 500 milyon dolardır. Öyle anlaşılıyor ki, hükümet bu 500 milyon doları bulamadığı ve bütçe disiplinine zarar vereceği gerekçesiyle bu işi yap-işlet-devret modeliyle verdiğini söylüyor. Güzel de, aynı hükümet GAP'a 12 milyar dolarlık ilave yatırım imkanı sunuyor. Bu alan GAP'ın en önemli merkezidir. 50 yıldır işlenmemiş bu kadar verimli bir alanı da gaz, tuz parasına başkasına 49 yıllığına verilecek . Bunun izahı, asla maliyet hesaplamalarıyla yapılamayacak kadar büyük bir çelişkiyi barındırmaktadır.

SAADET'İN TEKLİFİ

Saadet Partisi'nin bu konudaki önerilerini dile getiren Numan Kurtulmuş, ilk olarak Türkiye'nin Suriye sınırı dahil bütün sınırlarındaki mayınları temizlemesi gerektiğine işaret etti. Ottowa Sözleşmesi olmasa dahi Türkiye'nin bunu mutlaka yapması gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'nin bütün komşularıyla sınırlarının açılmasını, açılan sınırlardan sivil geçişlerin sonuna kadar gerçekleştirilmesini savunuyoruz" dedi. Mayın temizleme ile bu alanların tarıma açılması işinin iki farklı proje olarak ele alınıp iki ihale gerçekleştirilmesini teklif eden Kurtulmuş, "Biz topraklarımızda gerekçesi ne olursa olsun, yabancıların bu şekilde rahat bir şekilde hareket etmelerini uygun görmüyoruz. Çünkü Türkiye de dahil olmak üzere, bölge ülkelerinin tamamının yakın siyasi tarihindeki tecrübesi şudur ki, yabancı istihbarat elemanları ve misyonerler cirit atmaktadır. Sadece Irak'ın işgalinden sonra bu ülkeye giren istihbaratçı ve misyonerin sayısının 100 bini aştığı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bu kadar geniş bir alandaki topraklarımızın sorgusuz sualsiz yabancılara verilmesine asla razı olmayız" diye konuştu.

Bu topraklarda yaşayan halkın yüzde 87'sinin topraksız olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Bu topraklar 50 yıldır ekilemediği için organik tarıma fevkalade elverişlidir. Bu nedenle bu proje, en az GAP projesi kadar getirisi yüksek olan bir projedir. Bu alanlar mayınlardan temizlensin. TSK bu işi yapabilir. Ama gerekirse hizmet alımı yapılabilir. Ama bu alan, topraksız olan vatandaşlarımıza verilebilir" diye konuştu.  TSK'nın mayın temizleme işini yapabileceğini vurgulayan Kurtulmuş, "TSK'nin bu işi yapabileceğini biliyoruz. Türkiye firmaların bu işi yapabileceğini biliyoruz. Özellikle ekonomik krizin olduğu bu dönemde, Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla mayın temizleme işi yapılabilirse, asgari 500 bin kişiye 3 yıl süreyle istihdam imkânı sağlamış olacağız" dedi.

İKİ ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ak Parti Grubuna ayrı ayrı seslenen Saadet Lideri Numan Kurtulmuş, Ak Partili milletvekillerine şöyle konuştu: "Böylesi önemli yasalar, Parlamentoların önüne çok sık gelmez. Bunlar turnosal gibi olan yasa teklifleridir. Aynen 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi, Ak Parti'de olan çok değerli arkadaşlarımız, millet ve tarih önünde bir kez daha büyük bir sınav ile karşı karşıyadır. İki gündür, görüyorsunuz yasanın görüşülmesi için Meclis'i toparlayamıyorlar. Belli ki, bir rahatsızlık var. AKP 'deki arkadaşların rahatsızlığını, kamuoyu önünde rahatlatacak şekilde paylaşmalarını tavsiye ediyorum. Kendilerine, asıllarına ve millete dönmelerini tavsiye ediyorum. Üzerilerine tarihi bir sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Bu vebalin altında kalmamaya davet ediyorum"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ayrıca seslenen Kurtulmuş, Gül'den veto isteğini şu şekilde dile getirdi: "Ben Sayın Cumhurbaşkanın da önünde, eğer bu tasarı bu haliyle yasalaşırsa, tarihi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Zaten kendi geçmiş konuşmalarından da bu konuda farklı kanaatlerde ve şekillerde bilgilendirildiği ortadadır. Sayın Cumhurbaşkanının bu yasayı veto etmesini teklif ediyorum. Çünkü Cumhurbaşkanın önündeki en önemle meselelerden birisi budur. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yılda mı yoksa 7 yılda mı yapılacağı tartışmasından bin kere daha önemli olan, hükümet tarafından muhtemelen önümüzdeki hafta yasalaştırılarak Cumhurbaşkanına sunulacak olan bu yasanın veto edilmesidir. Eğer bu yasa veto edilirse, Sayın Cumhurbaşkanı milletin gönlünde; Türkiye'nin mille hassasiyetlerini korumuş bir cumhurbaşkanı olarak yer eder. Ve kendisi de şahsi hizmetleri noktasında, milletin nezdinde önemli bir puan almış olur" diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/mayin-elinizde-patlar-127009.htm



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,953 µs