En Sıcak Konular

ON BİN GB'LIK ULTRA DVD

22 Mayıs 2009 14:24 tsi
ON BİN GB'LIK ULTRA DVD Bilimadamları nano teknoloji sayesinde 2 bin film depolayabilen 10 bin GB (10 terabayt)'lık kapasiteye sahip ultra DVD geliştirdi.

Film severler bu haber sizin için

Bilimadamları nano teknoloji sayesinde 2 bin film depolayabilen 10 bin GB (10 terabayt)'lık kapasiteye sahip ultra DVD geliştirdi.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Swinburne Üniversitesi tarafından geliştirilen bu DVD'nin büyüklüğü ve kalınlığı şimdikilerden farksız. Bilimadamları, geliştirdikleri DVD'lerle üç boyutlu televizyonlarda ultra yüksek çözünürlükte görüntünün izlenebileceği müjdesini de verdi. Ultra DVD'lerin gelecek 5 yıl içerisinde piyasada olması bekleniyor.

Ultra DVD'nin ilk örneği olan 'nano rods', sadece bir yönde hareket eden polarize ışınlar ve gözle görülemeyecek kadar ince altın parçacıklar kullanılarak geliştirildi. Araştırmacılar, Güney Kore'nin Samsung firmasıyla teknoloji transferi konusunda anlaşmaya vardı.

Buluşunu Nature dergisinde yayımlayan profesör Min Gu, diskin büyüklüğünü artırmadan data kapasitesini nano yapılı materyallerle nasıl yükseltebileceklerini gösterdiklerini belirtti.

Araştırma ekibinden doktor James Chon ise, polarizasyonun 360 derece döndürülebildiğini, örneğin sıfır derecelik bir polarizasyona bir veri katmanı, onun üzerine de 90 derecelik polarizasyonda başka bir veri katmanı kaydedebildiklerini ve bu katmanların birbirleriyle çakışmadıklarını ifade etti.

Bir DVD, 8,5 GB'lık bilgi alıyor ve bir film için yeterli görülüyor. Bunun yerini mavi ışınlı 50 GB kapasiteli diskler almıştı. Ancak ultra DVD'ler 10 bin GB yani 10 terabaytlık kapasiteye ulaşmış oldu. Standart DVD'lerin çoğu biri diğerinin yukarısında olmak üzere iki katmandan oluşuyor. Lazer okuyucu, önce birinci katmanı sonrasında ise ikinci katmanı okuyor. Ultra DVD'lerde bunlara ışığın rengi ve yönü olmak üzere iki boyut daha eklendi. Profesör Gu, yeni boyutların, ultra DVD'leri geliştirmede anahtar rol oynadığını aktardı.

Araştırmacılar, renkler kullanarak gözle görülemeyen altın parçacıklarını diskin yüzeyine kullandılar. Belirli ışık ve renk dalga uzunluklarının birbirleriyle uyumlu olduğunu ve bunun da diskin aynı fiziksel bölgesine farklı renk aralıklarında bilgi kaydetmesine olanak sağladığını tespit ettiler. Yine sadece bir yönde titreşim sağlayan ışın dalgalarıyla destekli polarize ışınlar kullanılarak ekstra bilgi yükleme olanağı da sağlandı. Polarize edilen bu ışınlar, özel bir filtre kullanılarak bloke edilebiliyor.

Tüketicilerin ultra DVD'leri kullanabilmesi için yeni bir DVD okuyucu almaları gerektiği de belirtildi. Bu teknolojinin 3 boyutlu televizyon ya da ultra yüksek çözünürlük teknolojisinin kullanılmasına ön ayak olacağı da ifade edildi.

kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/film-severler-bu-haber-sizin-icin-126915.htm



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,699 µs