En Sıcak Konular

NETANYAHU: "KÜDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİDİR''

22 Mayıs 2009 16:16 tsi
NETANYAHU: İsrail'in aşırı sağcı Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kudüs'ün hiçbir zaman bölünmeyeceğini ve İsrail'in başkenti olarak kalacağını" öne sürdü.

Netanyahu Meydan okudu

İsrail'in aşırı sağcı Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kudüs'ün hiçbir zaman bölünmeyeceğini ve İsrail'in başkenti olarak kalacağını" öne sürdü.

Netanyahu'nun açıklamaları, ABD Başkanı Barack H. Obama ile Washington'da yaptığı görüşmenin üzerinden henüz 4 gün geçmeden geldi. Obama, Netanyahu ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında yeni İsrail hükümetinin reddettiği 'iki devlet' çözümüne dönmesini istemişti. ABD tarafından desteklenen ve daha önceki İsrail hükümetlerinin de onay verdiği iki devlet modelinde, kurulacak olan bağımsız Filistin devletinin başkenti olarak Doğu Kudüs kabul ediliyor.

"Kudüs İsrail'in başkentidir"

Doğu Kudüs'ün işgal edilişinin yıl dönümü törenlerinde yaptığı konuşmada Netanyahu, "Birleşik bir Kudüs, İsrail'in başkentidir. Kudüs, bizimdi, bizim olacak. Hiçbir zaman bölünmeyecek ve ayrılmayacak" diye konuştu.

Açıklamaya sert tepki gösteren Filistinli görüşmeci Saib Erekat, İsrail'in pozisyonunun, Obama yönetimi tarafından da desteklenen iki devlet çözümünden geri dönüş anlamına geldiğini söyledi. Erekat, "Netanyahu bununla, çatışma devletinin sonsuza kadar süreceğini söylemiştir" diye konuştu.

"İsrail asıl konulardan kaçıyor"

İşbaşına geldikten itibaren Netanyahu hükümeti, Filistin sorunun temelini teşkil eden Doğu Kudüs, Filistinli mülteciler ve nihai sınırlar konusunu masaya getirmekten çok, Filistin ekonomisi ve bölge güvenliği gibi sorunların halledilmesini istiyor. Filistinliler ise bu tür izafi konuları gündeme getiren İsrail'in zaman kazandığını ve sürekli olarak asıl konuları ötelediğini belirtiyor.

"Diplomatik ciddiyetten uzak"

İsrail medyası, Obama'nın da geçtiğimiz yıl bir Yahudi kuruluşunda yaptığı konuşmada, Kudüs'ün bölünemeyeceğini ve bu kentin İsrail'in başkenti olarak kalacağını söylediğini belirtiyor. Obama daha sonra yaptığı konuşmada ise Kudüs'ün statüsünün taraflarca görüşülmesini istemiş ve şehrin içinden geçen tel örgüler istemediğini belirtmişti.

Batı Şeria'nın yanı sıra Doğu Kudüs'te de çok sayıda yasadışı yerleşim birimi inşa eden İsrail bu şekilde özellikle de Kudüs'ün Filistin'in müstakbel başkenti olmayı engellemeye çalışıyor.

İsrail'in Yahudi yerleşim birimleriyle topraklarını gasp ettiği Batı Şeria'da da yaklaşık 280 bin Yahudi 231'den fazla yerleşim biriminde yaşıyor. Yahudi barış gruplarına göre bu yerleşim birimlerinden 100 hükümetten onay almadan kurulmuş.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/netanyahu-meydan-okudu-126908.htm



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,050 µs