En Sıcak Konular

282 BİN ÇALIŞAN KAYIT ALTINA ALINDI

17 Mayıs 2009 20:32 tsi
282 BİN ÇALIŞAN KAYIT ALTINA ALINDI 2009’da 21 milyar TL açık vermesi beklenen SGK’da, iyice bozulan aktif – pasif dengesinin düzeltilmesi için kayıtdışı çalışanların kayıt altına alınması için yoğun çaba gösteriliyor.

2009’da 21 milyar TL açık vermesi beklenen SGK’da, iyice bozulan aktif – pasif dengesinin düzeltilmesi için kayıtdışı çalışanların kayıt altına alınması için yoğun çaba gösteriliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türkiye’de her 1.2 çalışana 1 emekli düştüğünü (aktif – pasif dengesi) belirterek, bunun önüne geçmek için kayıtdışı istihdamla yoğun mücadele başlattıklarını belirtti. Acar, son 8 ayda 282 bin kişinin kayıt altına alındığını bildirdi.

Acar, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, kayıt dışı konusunun sadece bugünün sorunu olmadığını dile getirerek, “Bu geçmiş birikimin sonucudur. Kayıt dışı sorununu hemen bugün, aniden çözülebilecek bir sorun olarak görmediğimizi, bunun kısa, orta ve uzun vadeli bir dönemde çözmemiz gereken bir sorun olduğunu ifade ediyoruz” dedi. Acar, özellikle 15 kamu – kurum kuruluşuyla yapmış oldukları bilgi alışverişi çerçevesinde 271 bin kişinin, Alo 170 Kayıtdışı İstihdam Hattı’na gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda da yaklaşık 11 bin kişinin kayıt altına alındığını belirtti. Acar, kayıtdışı istihdamı 3 yıl içinde gelişmiş ülkeler seviyesine, yüzde 8–10 düzeyine indirmeyi planladıklarını bildirdi.

106 milyar TL bütçesi var!

Bugün itibariyle bakıldığı zaman SGK’nın bütçesinin 106 milyar lira olduğunu belirten Acar, önümüzdeki süreçte vatandaş odaklı bir kamu hizmeti gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. SGK’nın hem sigortacılık hem de sağlıkta 70 milyon insanla ilgili hizmetleri bulunduğunu ifade eden Acar, sağlık karnesi projesi başlatılarak mükerrer olan, ölen, evlenenler için 2,5 milyon çift karnenin iptal edildiğini belirtti. Sağlık hizmetlerinde yolsuzluklarla sık sık karşılaşıldığını belirten Fatih Acar, yapılan yolsuzluklardan bazı örnekler verdi: “Bir hastaya 93 MR çekilmesi, 36 kutu yerine 54 bin kutu ilaç yazılması, ölüye reçete yazılması, bir kişinin 175 müracaat alması.” Acar, yolsuzluk konusunda özel hastanelerden hassasiyet beklediklerini vurguladı.

Açık 21 milyar TL

SGK, 2009’da 59.5 milyar TL’si prim toplamadan, 24.8 milyar TL’si diğer kaynaklardan olmak üzere 84.3 milyar TL gelir hedefliyor. Kurumun giderleri ise 68.9 milyar TL’si emekli maaşı, 27.6 milyar TL’si sağlık harcaması olmak üzere yaklaşık 106 milyar TL olarak gerçekleşecek.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9004274&tarih=2009-05-17

 

 



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,252 µs