En Sıcak Konular

BARDAKOĞLU:''BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ''

16 Mayıs 2009 18:38 tsi
BARDAKOĞLU:''BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ'' 7. Avrasya İslâm Şûrası'na ev sahipliği yapan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 42 İslâm ülkesinden Diyanet İşleri Başkanları ve Baş Müftülerin iştirak ettiği şûrada alınan 13 maddelik sonuç bildirisini okurken, "Biz büyük bir aileyiz" dedi.

7. Avrasya İslâm Şûrası'na ev sahipliği yapan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 42 İslâm ülkesinden Diyanet İşleri Başkanları ve Baş Müftülerin iştirak ettiği şûrada alınan 13 maddelik sonuç bildirisini okurken, "Biz büyük bir aileyiz" dedi.

 Toplantının hedefinin Avrasya coğrafyasında 14 asırdan beri var olan İslâmî bilginin paylaşılması, kardeşlik ve birlik ruhunun yeniden canlandırılması, İslâmiyet'in evrensel barışı sağlayan din olduğu vurgulandı.

7. Avrasya İslâm Şûrası'na ev sahipliği yapan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 42 İslam ülkesinden Diyanet İşleri Başkanları ve Baş Müftülerin iştirak ettiği şurada alınan 13 maddelik sonuç bildirisini okurken, "Biz büyük bir aileyiz" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen ve 12 Mayıs'ta İstanbul'da başlayan, 42 ülkenin Diyanet İşleri Başkanları ve Baş Müftülerinin iştirak ettiği 7. Avrasya İslam Şurası sona erdi. İslam Şurası'nın sonuç bildirisini sunan Diyanet İşleri Başkanı  Prof. Dr. Ali Bardakoğlu:  "Biz büyük bir aileyiz" dedi.  Toplantının kapanışında konuşan Bardakoğlu, şura boyunca çok zengin ve bereketli bir müzakere ortamlarının oluştuğunu söyledi.

Zengin mirasımızın farkına varmalıyız

Şuranın konularının dini bilginin sağlıklı öğretilmesi, kaynakları, yöntemi, yenilenmesi ve paylaşılması olduğunu hatırlatan Ali Bardakoğlu, bu konuda bazı sorunların bulunduğunu, ancak daha da önemlisinin büyük imkanların olduğunu gördüklerini kaydetti. Sadece sorunları konuşarak karamsar olmak yerine, imkanları görerek öz güven kazanmanın bilinmesi gerektiğini ifade eden Bardakoğlu, ''Umutluyuz. Niye umutluyuz, çünkü Avrasya coğrafyası büyük bir mirası, fiziki ve din bilimleri yönüyle büyük bir mirası taşıyor. Sadece İstanbul değil, buradan Saraybosna'ya, Kazan'a Ufa'ya, Semerkant'a, Taşkent'e gidiniz. Hangi coğrafya giderseniz bu coğrafyada bir çok alimin yetiştiğini görürsünüz. Bu zengin mirasımızın farkına varmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu. Avrasya Coğrafyası'ndaki ülkelerin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Bardakoğlu, ''Yeter ki bu tarihin farkına varıp genç nüfuslar yetiştirelim'' dedi.

İslamiyet evrenseldir, şiddete karşıdır

Şura kapsamında öncelikli olarak birkaç konuyu ele aldıklarını ifade eden Bardakoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ''Evrensel bir mesaj olarak İslam'ın her türlü şiddete, aşırılığa, baskıya, hoşgörüsüzlüğe karşı olduğunu, kim adına işlenirse işlensin ve kim işlerse işlesin, hangi dine mensup olursa olsun, şiddete, terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu beyan ediyoruz. Bazı olayları, olup biteni örnek alarak bir dinin, bir toplumun bütünüyle kınanmasını, İslamofobiyayı da dünya barışının önünde en büyük engel olarak görmekteyiz. Avrasya coğrafyası ülkelerinin insanlarının o tarihi mirasın farkında olması, özgüveni arttıracak ve İslamla ilgili ön yargıları azaltacaktır. Bu mirası daha çok gün yüzüne çıkarmaya ve paylaşmaya karar verdik. Gerek ülkemizde, gerek Balkanlarda ve gerekse Rusya Federasyonu'nda üretilen dini bilgi yerel kalmaktan kurtulup ortak payda alanına çekilecek.

Veb sayfası ve Araştırma Merkezi

Ali Bardakoğlu, şura kararları çerçevesinde Avrasya coğrafyasında bilgiyi paylaşmak için Avrasya web sayfası oluşturacaklarını, bunun ortak bir zemin oluşturacağını, yine Avrasya Araştırma Merkezinin kurulması konusunda karar aldıklarını bildirdi. Uluslar arası İlahiyat Fakültesi  Din eğitiminin önemine de işaret eden Ali Bardakoğlu, ''Dinin doğru, sağlıklı öğretilmesi, toplumda aşırılıkları önleyecek, barış ve huzur ortamını kuvvetlendirecektir'' diye konuştu. İleri dönemlerde ilahiyat fakülteleri, İslam üniversiteleri gibi değişik adlarla anılan dini eğitim veren yüksek kurumlar arasında bir bilgi alışverişini önemsediklerini söyledi. Avrasya coğrafyasının kadim kütüphanelerinde bulunan eserlerin gün ışığına çıkarılması ve kamu oyuna sunulması gerektiğini vurgulayan Ali Bardakoğlu, Avrasya coğrafyasında yapılan yayınların bir kısmında bazı hataların olduğunun görülmesi halinde, bu konuda dini idarelerin daha dikkatli olması kararının alındığını bildirdi.

Bereketli bir toplantı oldu

Ali Bardakoğlu, toplantının yararlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Hem insaniyet kardeşliğine hem İslamiyet kardeşliğine mensubuz. İnsaniyet olarak, Adem'in çocukları olarak kardeşiz. Sevgi, saygıyı aramızda öne çıkarmalıyız. Hangi dine mensup olursa olsun insan olarak birbirimizi saymayı ve sevmeyi öğrenmek zorundayız.  İnşallah Avrasya İslam şurasını daha kurumsal hale getirmeye çalışacağız. İcra kurulu üyelerimizle oturup toplantılar yapacağız. Böylece dini eğitim, dini bilgi, üretilmesi, 21. yüzyılda söyleyecek sözümüz olması konusunda yeni adımlar atacağız."

Sultanahmet Camii'nde Cuma namazı

Şura üyeleri Sultanahmet Camii'nde Cuma namazı kılarken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kısa bir vaaz verdi. Misafir meslekdaşlarını tek tek kürsüye davet ederek cemaate tanıttı. Bu da duygulu anların İslam kardeşliğinin yaşanmasına vesile oldu.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/biz-buyuk-bir-aileyiz-126231.htm



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,411 µs