En Sıcak Konular

FEDERASYONA İLK ADIM KÖY İSİMLERİNDEN Mİ BAŞLIYOR?

15 Mayıs 2009 16:45 tsi
FEDERASYONA İLK ADIM KÖY İSİMLERİNDEN Mİ BAŞLIYOR? İktidar, kamuoyunda oluşturulan psikolojik ortamdan faydalanarak, Güneydoğu’da ‘Türkçe’ olan köylerin ismini değiştirmeye hazırlanıyor.Peki bunda amaç ne?Yeniçağ yazarı İsrafil Kumbasar'ın yorumu...

İşbirlikçi iktidarın, ‘özerklik’ adı altında ‘Güneydoğu’ bölgesini Türkiye’den koparmayı hedefleyen bölücü örgütün talepleri doğrultusunda başvurduğu ‘yumuşama’ politikalarının arkasından yeni bir ‘Ali Cengiz’ oyunu çıktı.
İktidar, kamuoyunda yaratılan psikolojik ortamdan faydalanarak, Güneydoğu’da ‘Türkçe’ olan köylerin ismini değiştirmeye hazırlanıyor.
BOP Eşbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir yemekte buluşan Radikal’in primatlardan sorumlu umum müdürü, aynen şu müjdeyi veriyor:
- “Hükümetten Kürtçe ismi değiştirilen köy, mezra vs. isimlerinin geri verilmesi gibi konularda bazı adımlar gelebilir.”
Erdoğan’ın, bölgedeki isimleri değiştirilmesi muhtemel köyler hakkında bir rapor hazırlanması talimatı verdiği iddia ediliyor.
‘Hangi kaynaktan’ estirildiği belli olan rüzgara kapılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, aynen şu ifadeleri kullanıyor:
- “Köy adları ile ilgili doğal, makul neyse onun olması gerek. Siyasi nedenle kimlik değiştirme dayatması yanlış tabii. Komplekse gerek yok bu işlerde. Eski, yerleşik, köklü isim neyse o.”

* * *

Tarihin en karanlık devirlerinden günümüze kadar her ülke, ‘egemen olduğu’ topraklara mutlaka ‘kendi dilinden’ isimler vermiştir.
Dünyanın hangi ülkesine bakarsanız bakın, yerleşim birimleri için ‘resmi dilin’ dışında farklı bir ismin pek kullanılmadığını görürsünüz.
Mesela Ermenistan, bağımsızlığını kazanır kazanmaz, bölgede tamamına yakın olan ‘Türkçe’ bütün isimleri ‘Ermenice’ ile değiştirdi.
Doç. Dr. Aziz Elekberli, Turan Kültür Vakfı yayınları arasında yer alan ‘Kadim Türk Oğuz Yurdu: Ermenistan’ isimli kitabında bunu ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.
Türkler, genelde yer isimlerine pek fazla dokunmadılar, yalnızca ‘yeni kurdukları’ yerleşim yerlerine kendi dillerine uygun isimler verdiler.
İddia edilenlerin aksine, yer adları ile ilgili ilk değişiklik de ‘Cumhuriyet’ ile değil, daha önce 1913 yılında Enver Paşa ile başladı.
Enver Paşa, Karadeniz’de ayrı bir devlet kurma girişimlerinin önünü kesmek için bazı yerleşim birimlerinin isimlerini değiştirdi.

* * *


Yer isimleri, bir ülkenin tapusudur.
Eğer bir bölgenin ‘bir ülkeye ait olmadığını’ ortaya koymak istiyorsanız, ilk önce o yerin isimlerini değiştirmekle işe başlarsınız.
‘Demokratik cumhuriyet’ adı altında, federasyona ilk adım olan ‘özerkliği’ dayatmaya çalışan bölücü örgüt, şimdi aynı oyunu oynuyor.
İleride Güneydoğu’nun ‘Türkiye’ye ait olmadığını’ belgelemek üzere ‘yer isimlerinden’ kendisine yeni bir delil yaratmaya çalışıyor.
İşbaşındaki iktidar da, dolaylı yoldan oturduğu müzakere masasında bu oyuna ‘alet’ oluyor.
Bugün seçimlerde ‘belediye başkanlıklarını’ kazandıkları vilayetleri göstererek, “Kürdistan’ın sınırlarını çizdik” diyen bölücü hainler, yarın ‘tamamen farklı bir dile’ ait yer isimlerinden oluşan ‘bambaşka bir haritayı’ önünüze koyduklarında acaba ne diyeceksiniz?
Federasyona giden yol ‘özerklikten’, özerkliğe giden yol ise önce ‘isimlerden’ başlar.
Kimse kimseyi kandırmasın.

* * *

Bir zamanlar 22 milyon kilometrekarelik coğrafyaya sığmayan bir millet, çekile çekile 800 bin kilometrekarelik bir ‘Ergenekon’a tıkılıp kaldı.
Küçül, küçül, daha nereye kadar?
Türk milletini Anadolu’dan söküp atmak isteyen emperyalistler, bir zamanlar ‘Ermeni meselesini’ ve ‘Kürt meselesini’ kullanarak 600 yıllık koskoca ‘Osmanlı İmparatorluğu’nu yıktılar.
Yine aynı argümanları kullanarak, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.
Bugün Güneydoğu’daki köylerin adlarının değiştirilmesi girişimleri karşısında üzerlerine yorgan örtüp mışıl mışıl uyuyanlar, eminiz ki yarın Doğu Anadolu’daki Karadeniz’deki, Marmara’daki, Ege’deki, Akdeniz’deki isimlerin değiştirilmesine de seyirci kalacaklar?
Bre, hadi Allah’tan korkmuyorsunuz, ‘vilayetlerini’, ‘kasabalarını’, ‘köylerini’ tanımakta zorlanacak olan çocuklarınızdan utanın be.
Eyyy ‘akıl’, neredesin?
Seni bekliyoruz gel!..

İsrafil K.Kumbasar

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_haberdetay.php?hityaz=8453


 



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs