En Sıcak Konular

BATI TRAKYA'YA SÜTNETSİZ HOCALAR

14 Mayıs 2009 22:25 tsi
BATI TRAKYA'YA SÜTNETSİZ HOCALAR İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Yunanistan’ın imamlar yasası çıkardığını söyleyerek, “Batı Trakya’da imamların maaşlarını ödeyerek, camileri elde etmek istiyorlar. Bunun sonucu sakallı ama sünnetsiz hocalardır!” dedi.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Yunanistan’ın imamlar yasası çıkardığını söyleyerek, “Batı Trakya’da imamların maaşlarını ödeyerek, camileri elde etmek istiyorlar. Bunun sonucu sakallı ama sünnetsiz hocalardır!” dedi. 

Yeni Mesaj Gazetesi'nin haberine göre,Batı Trakya İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin haklarının ellerinden alındığını belirterek, “Lozan Anlaşması’na rağmen, Batı Trakya’daki Türk azınlığın hakları verilmiyor. Sadece Türklerin değil Makedon azınlığın hakları da verilmiyor. Haklarımızın ihlalleri karşısında Avrupa’nın sesi çıkmıyor” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonunda İstanbul’da düzenlenen 7. Avrasya İslam Şurası’na katılan Ahmet Mete, Yeni Mesaj’a konuştu.

AB hazırladığı raporların gereğini yerine getirmiyor

Yunanistan’ın 28 yıldır AB üyesi olduğunu hatırlatan Mete, Avrupa Birliği’nin Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarına ilişkin son yıllarda bazı raporlar hazırladığına işaret etti. İskeçe Müftüsü, bu konuda şöyle konuştu: “AB raportörleri, azınlık mensuplarıyla görüştü. Hazırladıkları raporlarda dini özgürlükler ve eğitim hakları konusunda Yunanistan’ı suçladılar. Ancak Yunanistan Avrupa’nın şımarık çocuğu olarak görüldüğünden, Türkiye’ye her türlü dayatmada bulunan  AB, Yunanistan’ın yaptıklarını görmüyor. Yunan makamları nezdinde hukuku konumunun ne olduğu sorulduğunda Mete, ‘sahte müftü’ şeklinde cevap vererek, bunu şu şekilde açıkladı: “Yunan makamları kendilerince bir müftü atıyor oysa İskeçe halkı bizi bu göreve layık gördü. Yunanistan, Lozan’a rağmen azınlığın haklarına saygı göstermiyor.”

Eğitim hakkımız engelleniyor

Batı Trakya’nın iki önemli kenti İskeçe ve Gümülcine’de Türk azınlığın birer lise, birer ortaokulu bulunduğunu belirten İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Yunan hükümetinin yeni okul yapımına engel olduğuna dikkatleri çekti. Mete, şöyle devam etti: “Yunan makamları bizlere bina vermiyor. Yeni ya da ek bina yapmamıza izin vermiyorlar. Okul için bina satın almamıza müsaade etmiyorlar. Batı Trakya’da 150 bin Türk yaşıyor. Okullarımız ihtiyaca cevap vermiyor. Dolayısıyla çocuklarımız Yunan okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu okullarda ne dillerini, ne de dinlerini öğreniyorlar.”

Çocuklarımız tehlikede

Batı Trakya’da şimdiye kadar bir imam - hatip lisesi açılmasına izin verilmediğine işaret eden İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için çırpınanlara duyurulur” dedi. Türkiye’de imam - hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerde zorluk yaşamaları sonucu Batı Trakya’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısının azaldığına dikkat çeken Mete, bunun sonucu olarak Yunan okullarına gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Mete, “Yunan okullarına gidenlerin bir kısmı dejenere oldu. Uyuşturucu ve içkiye alışan gençlerimiz ortaya çıktı. Ancak Allaha şükür, Yunan üniversitelerine giden gençlerimiz kimliklerini korumayı başardı.”

Sünnetsiz hocalar ortaya çıkabilir!

Batı Trakya’da yaklaşık 300 cami olduğuna, bunların bir kısmının kadrosu bulunmadığına dikkatleri çeken İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, önümüzdeki yıllarda bu alanda yaşanabilecek çok önemli bir tehlikeye dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yunan devleti, imamlar yasası çıkardı. Batı Trakya’da görev yapan imamları devlete bağlamak istiyor. Oysa Lozan Anlaşması gereği müftülere bağlı olmalı. İmamların yüzde 90’ı şu an bize bağlı. Ayrıca imam ve müezzinlerimizin maaşlarını halkımız ödüyor. Yunan devleti cami görevlilerine maaş vererek ibadethanelerimizi elde etmek istiyor. İleride Kuran-ı Kerim’i öğrenen, İslam’ı bilen, hoca kisvesi altında sakallı ama sünnetsiz papazlar ortaya çıkabilir. Böyleleri devlet memuru olunca, karşı da çıkamazsınız. Neticede Türkiye’de papaz istediğini yapıyor, Batı Trakya’da da Yunan bize istediğini yapıyor!”Yunanistan’ın cami görevlilerine baskı yaptığını belirten Mete, “20 yıl önce 3 hocaya ayrı ayrı 20 bin Euro, 15 bin Euro gibi ceza verdiler. Ancak direndik, direnmeye devam ediyoruz. Hala daha bu cezaları kaldırmadılar” dedi.

Batı Trakya’da dini hayat canlı

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Batı Trakya’da baskılara rağmen dini hayatın canlı olduğunu dile getirdi. Kış Kuran kurslarına 2 bin 500 çocuğun devam ettiğini belirten Mete, yazın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği kontenjanlar dahilinde çok sayıda öğrenciyi Tekirdağ ve Bursa’ya göndereceklerini söyledi. Cuma ve bayram namazlarına katılımın yüzde 80’ler mertebesinde olduğunu belirten Mete, bu günlerde Batı Trakya’da geleneksel hatim etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. Mete, “Camilerimiz dolup taşıyor” dedi.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete kimdir?

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Batı Trakya Türk’ünün iradesiyle 9 Eylül 2006 tarihinde vefat eden İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın yerine camilerde bayram namazı öncesinde el kaldırma usulüyle yapılan oylamayla seçildi. Ahmet Mete, 1965 yılında İskeçe’ye bağlı Yassıören köyünde dünyaya geldi. İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesini bitirdi. Bir dönem Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim gördükten sonra, Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesinin Dava Fakültesine kaydını yaptıran Ahmet Mete, 1991 yılında bu fakülteden mezun oldu. Yüksek öğrenimini Suudi Arabistan’da tamamlamasından sonra Batı Trakya’ya dönerek, İskeçe Müftülüğü çatısı altında Vaizlik ve Kuran kursu öğretmenliği görevlerinde bulunan Ahmet Mete, 2000 yılından bu yana kendi köyü olan Yassıören’de imamlık görevinde bulundu.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi-Recep BAHAR,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9004171&tarih=2009-05-14

 

 



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,283 µs