En Sıcak Konular

TEFEFON DİNLEMESİ NASIL YAPILIYOR ?

12 Mayıs 2009 12:39 tsi
TEFEFON DİNLEMESİ NASIL YAPILIYOR ? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası, son dönemde artan telefon dinleme skandalları üzerine bir açıklama yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası, son dönemde artan telefon dinleme skandalları üzerine bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye'de binlerce kişinin telefonunun gereksiz yere dinlendiğini ifade edildi.

Her yıl dinlenen telefon sayısı artıyor

TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de 2006 yılında 2 bin 699, 2007 yılında 4 bin 947 ve 2008 yılında 5 bin 212 kişinin telefonu gereksiz yere dinlendiği ve bu dinleme kayıtlarının imha edildiği açıklandı" denildi.

"İletişim Özgürlüğüne Müdahale" başlıklı bir rapor hazırlayan EMO, teröre karşı önlem ve güvenlik gerekçesiyle iletişim özgürlüğü başta olmak üzere çeşitli haklar ve özgürlüklerin sınırlandırıldığı bir dönemden geçildiğini vurguladı.

Raporda, iletişim teknolojisindeki gelişmelerin sağladığı fayda kadar olumsuz sonuçlarının da olduğuna işaret edildi:

"Modern dünyanın insanları, tüketim alışkanlıklarından hobilerine kadar uzanan geniş bir izleme ağı içerisinde bulunuyor. Bankacılık gibi günlük faaliyetleri aracılığı ile kişisel bilgileri ticari amaçlı kullanılabiliyor. Öte yandan, suç örgütleri de gelişen teknolojileri takip ederek kazançlarını arttırıyor, geleneksel suç tipleri dışında yeni suç tipleri geliştiriyor." Rapora göre dinleme ve izleme olayları 3'e ayrılabilir:

1. Trafik takibi: İzleme kapsamında değerlendirilen bu uygulama temel olarak, sabit telefonla yapılan görüşmelerde, cep telefonlarıyla yapılan görüşmelerde, internet üzerinden yapılan haberleşmelerde kimin, kiminle, ne zaman ve ne kadar süre iletişim kurduğunun saptanması olarak özetlenebilir.

2. Konum belirleme: İzleme kapsamında, kimin, ne zaman, nerede bulunduğunun tespiti için ayrıca başvurulan yöntemler bulunuyor. Küresel konum belirleme (GPS) aletleri, baz istasyonları, internete çıkış sağlayan numara (IP), uydu ve uçaklar konum belirleme amacıyla kullanılıyor.

3. İçerik takibi: Yazılı, sözlü ve elektronik ortamda gerçekleştirilen iletişim kapsamında içeriksel takip yapılmasına yönelik olarak değişik uygulamalar bulunuyor. İçerik takibinin fark edilmesi giderek zorlaşırken, uygulaması da ters orantılı olarak giderek kolaylaşıyor ve ucuzluyor. Yasa dışı dinlemeler santralden, panodan, apartman girişinden, anten ve uydu aracılığıyla havadan yapılabildiği gibi lazer dinleme, casus yazılımlar, monitör dinleme, kablo dinleme, vakumlama, casus klavye gibi araç ve yöntemlerle de gerçekleştirilebiliyor.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/dinlenen-telefon-nasil-anlasilir-125770.htm



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,351 µs