En Sıcak Konular

1944 TEVKİFATI

11 Mayıs 2009 22:27 tsi
1944 TEVKİFATI Milli Gazete Yazarı Afet Ilgaz,1944 Turancılık Davası'na değindiği yazısında bu konuda bir de roman yazdığının müjdesini verdi.

3 Mayıs'a "Türkçüler günü" denmiş. 1944 tevkifatında Tophanı Askeri Hapishanesi'nde ve Emniyet'te bir buçuk iki yıl tutuklu kalan Türkçülerin isimlerini, kısaca hikayelerini okudum. Gündem biraz hafifleyince "bunu yazayım" diye düşünmüştüm.

Benim bir hikaye kitabım var. Adı "Çeribaşı Abdullahla İdamlık İsmail." Otuz sene sonra yeni basımını İz Yayıncılık yaptı. Bu kitabı alıp okumanızı öneririm. Sebebine gelince bunlar, ayni tevkifatta tutuklanan Rıfat Ilgaz'ın anlattığı hadiselerden yola çıkarak oluşturduğum hikayelerdir. Aynı hapishanenin bir katında solcular, bir katında Turancılar kalırmış. Gazetedeki listeden okuduğum isimler arasında hocam Orhan Şaik Gökyay da vardı. Bunu biliyordum ama birçoğunu bilmiyordum. Mesela emniyette, hem de tabutluklarda, (çok dar hücreler) misafir (!) edilen aydınları yazayım:

Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun (Tarih öğretmeni), Necdet Sancar (Edebiyat öğretmeni), Saim Bayrak, (TemyizMahkemesi memuru), İsmet Rasim Tümtürk (İstanbul Belediye murakıbı), Cihat Savaşver (Mühendislik öğrencisi), Muzaffer Eriş, (Mühendislik öğrencisi) Mehiman Altan (Mühendislik öğrencisi), Yusuf Kadıgil (Lise öğrencisi), Cabbar Şene (Hâkim adayı), Dr. Yüzbaşı H. Ferit Cansever, Dr. Üsteğmen Fethi Tevetoğlu, Piyade Üst. Alpaslan Türkeş, Piyade Teğmen Nurullah Banman, Topçu Asteğmen Özgür Sofuoğlu, Ulaştırma Asteğmen Fâzıl Hisarcıklı.

Sansaryan hanında (emniyet) hücrelerde kalan aydınlar:

Zeki Velidi Togan (Tarih profesörü), Orhan Şaik Gökyay (Konservatuar, bu vatan kimin şairi), Reha Oğuz Türkan (Doktora öğrencisi), Hikmet Tanyu (İçişleri Bakanlığı memuru), Said Bilgiç (Hâkim adayı), Osman Yüksel Serdengeçti (Gazi Eğitim Öğrencisi), Cemal Oğuz Öcal (Gazi Eğitim öğrencisi, Mehmet Külahlıoğlu (Gazi Eğitim Öğrencisi.)

Bu hadisenin kısaca tahlili yapılmış ve tarihi ayrıntıları verilmiş. Tarihi ve siyasi. Alpaslan Türkeş'in de kaldığı tabutluk denilen hücrede, Türkeş işkence de görüyor, hastalanıyor, Haydarpaşa Hastanesi'ne kaldırılıyor, sonra gene hücreye atılıyor...

Çok üzücü ayrıntıları var hadisenin. Şimdi ben "Temel" gibi sormak istiyorum. Hani "hastayım dedim inanmadınız, ne oldi şimdi?" diye yazdırmış ya mezar taşına.

Ne oldi sonra? Kimi üniversitedeki görevine döndü, kimi parti başkanı oldu, kimi İngiltere'ye talebe müfettişi olarak gitti (Orhan Şaik Gökyay) .

Bu tutuklamaların İnönü'nün, İkinci Dünya harbinin, Almanlara ve Ruslara göre çizdiği politikalarının sonucu olarak gerçekleştirildiğini yazıyor Yeni Çağ. Bunları anlatmak için romana ihtiyaç var, romana! Ben de zaten öyle yapıyorum, bir roman yazıyorum.

Afet Ilgaz

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/1944-tevkifâti-125598.htm



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,467 µs