En Sıcak Konular

BANKALARI TEĞET GEÇTİ

10 Mayıs 2009 22:26 tsi
BANKALARI TEĞET GEÇTİ Kriz; milyonlarca vatandaş ve reel sektör için kabus olurken, yüksek faizle beslenen bankacılık sektörü için fırsata dönüştü.

Kriz; milyonlarca vatandaş ve reel sektör için kabus olurken, yüksek faizle beslenen bankacılık sektörü için fırsata dönüştü.
 
Küresel ekonomik kriz tüm sektörleri derinden etkilerken, bankacılık sektörü yüksek kredi faizleri ve hemen hemen tüm bankacılık işlem ve hizmetleri üzerinden aldıkları ücret ve komisyon gelirleriyle krizin etkisini diğer sektörlere yükledi!

Paradan yüzde 20 kazanıyorlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) ve bankalardan derlenen verilere göre, yıllık yüzde 9–11 faiz oranıyla mevduat toplayıp, yüzde 30’a ulaşan kredi faizleriyle bu parayı satan bankalar, yüksek orandaki faiz marjıyla karını önemli ölçüde artırdı.
Bu yüzden bankaların kredilerden elde ettikleri faiz gelirleri hızla arttı. 2008 yılında kredilerden elde ettikleri faiz geliri yüzde 32,4 artan bankaların topladıkları mevduat için yaptıkları faiz ödemelerindeki artış ise yüzde 24’te kaldı. 2009 yılının ilk iki aylık döneminde de bankaların kredilerden sağladığı faiz geliri yüzde 30,7 büyürken, mevduata ödedikleri faizdeki artış ise yüzde 25,2 olarak gerçekleşti.  BDDK’nın verilerine göre, 2008 yılında bankalar, 367,4 milyar lira olan kredilerden toplam 52,1 milyar lira faiz geliri elde ederken, 454,6 milyar lira olan mevduat için ise 43,9 milyar lira faiz ödedi.

Kriz döneminde kredileri kısıyorlar

Bankaların kriz döneminde özellikle küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) yönelik kredileri önemli ölçüde kıstığı, yeterli teminatı olan, gayrimenkul ipoteği veren işletmelerin dahi bankalardan kredi alamadığı bildirildi. BDDK’nın verilerine göre, geçen yıl ekim ayında KOBİ’lere 99 milyar lira kredi kullandıran bankaların KOBİ’lere verdiği kredilerin bu yıl şubat ayı sonunda 85,1 milyar liraya kadar geriledi.Kredi kullandırdıkları müşterilerinden peşin aldığı ücret ve komisyonların, 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22,8 oranında artarak 2,5 milyar liraya yükselen bankaların, kredileri kısmalarına rağmen, bu yılın ilk iki ayında kullandırdıkları krediler üzerinden müşterilerinden aldıkları ücret ve komisyonların yüzde 34,7 artarak, 476 milyon liraya çıktığı bildirildi.

Devlet de bankalara çalışıyor

Devletin kayıt dışıyla mücadele amacıyla kira ve benzeri birçok ödemenin bankacılık sistemi üzerinden yapılmasını zorunlu kılmasının da hizmetlerden aldıkları ücretleri sektörün önemli gelir kalemi haline getirdiğine işaret edildi. Bankacılık sektörü 2008 yılında 10 milyar lira, bu yılın ilk iki ayında ise 1,6 milyar lira hizmet geliri elde etti. Türk bankacılık sektörü, bu yıl yüzde 39’u aşan brüt kar artışına imza atmaya hazırlanıyor. Geçen yıl yüzde 8,6 oranında azalan brüt kar bu yılın ilk iki ayında yüzde 39,1 oranında artarak, 4 milyar liraya yaklaştı. Bankaların net toplam karları ise yüzde 38,3 yükselişle 3,2 milyar lira oldu.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9004058&tarih=2009-05-10 



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,922 µs