En Sıcak Konular

BÜYÜKANIT'A TEPKİ YAĞDI

8 Mayıs 2009 22:01 tsi
BÜYÜKANIT'A TEPKİ YAĞDI Emekli Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın 32.Gün programında yaptığı kunuşma büyük tepkilere sebep oldu.

GENELKURMAY: O şimdi emekli

ASKERİN tepkisini, İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak açıkladı: TSK’dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşünceleri, tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleridir.

YILDIRIM: Niye şikayet etmedin?

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, telefonunun dinlendiğini söyleyenlerin şikayetçi olması gerektiğini belirterek, “Genelkurmay eski başkanı da böyle bir endişe yaşadıysa bunun gereğini yapmalıydı” dedi.

ŞANDIR: Adama sorarlar...

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, tepkisini “Bazılarının konuşma hakkı yoktur, onlar yapma sorumlusudur. O zaman sorarlar, ’Acaba görevinizi yapmadınız mı?’diye” sözleriyle ortaya koydu. 

NE DEMİŞTİ

 “TSK’nın başındayken telefonumun dinlendiğinden hiç şüphe etmedim. Ancak dinleyen kaynağı bilmiyorum, bilmediğim şeyi söylemiyorum. Emin olduğum şeyi söylüyorum. Yani şu anda dinliyorlar diye değil de, böyle bir tespit yapıldı. Dinlendiğim zamanlar bana iletildi.” 

Büyükanıt’a büyük tepki

Genelkurmay eski başkanı Yaşar Büyükanıt’ın “Görevdeyken ben de dinleniyordum” açıklamasına TSK ve siyasilerden tepki yağdı

Zaman zaman gizli görüşmeler yapıldı

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, katıldığı bir televizyon programında, 27 Nisan Muhtırası’ndan Başbakan’la Dolmabahçe’deki görüşmesine, Ümraniye soruşturmasından  ’Darbe Günlükleri’ne kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı. Büyükanıt, telefon dinlemeleri konusunda şunları söyledi: “TSK’nin başındayken telefonumun dinlendiğinden hiç şüphe etmedim. Ancak dinleyen kaynağı bilmiyorum, bilmediğim şeyi söylemiyorum. Emin olduğum şeyi söylüyorum.

Eruygur’dan beklemem

Büyükanıt, Ümraniye soruşturmasıyla ilgili, ”Şimdi Ergenekon o kadar genişlemiş durumda ki suça gerçekten bulaşmış insanlar olabilir“ yorumunu yaptı. Büyükanıt, Şener Eruygur’dan ele geçirilen belgeler arasında kendisi ve ailesine ait özel bilgiler yer aldığının hatırlatılması üzerine ise, ”Onu Şener Paşa’ya soracaksınız. Eruygur’dan böyle bir şey beklemem. Yani ne alakası var“ cevabını verdi.

Dolmabahçe iddiaları çirkin

Yaşar Büyükanıt, 5 Mayıs 2007’de Dolmabahçe’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la başbaşa yaptıkları görüşmeye de açıklık getirdi. Konuşmalarının içeriğini anlatmayan Büyükanıt, ”Orada her şeyi konuştuk, bunları anlatmak bize yakışmaz“ dedi. Görüşme sırasında yanlarında kimse olmadığını ve tutanak tutulmadığını, kendilerinin de not almadığını belirten  Büyükanıt şöyle dedi:   ”Bir sürü şehir efsanesi türetildi. Şaşırdım. Çünkü bu gizli bir toplantı değildi. Gizli görüşmek istesek öyle imkânlarımız da var, gider görüşürüz. Gidersiniz bir yerde oturursunuz baş başa, ki öyle görüşmelerimiz de oldu.”

Bildiriyi ben yazdım

Yaşar Büyükanıt emekli olduktan sonra ilk kez 27 Nisan bildirisiyle ilgili konuşarak “e-muhtıra” olarak anılan açıklamanın “muhtıra değil bildiri olduğunu” söyledi. Büyükanıt, şöyle konuştu: “Cuma akşamıydı. Oturup bizzat kendim yazdım. 27 Nisan Bildirisi TSK’nın laiklik karşısındaki hassasiyetini vurgulayan bildiridir. Laikliğin zedelenmekte olduğu kuvvetli şekilde ortaya çıktı. Bir kere Anayasa Mahkemesi’nin kararı bizi haklı çıkardı. Bildirinin arkasındayım.”

Emekli olmuş personelin görüşleri kendisini bağlar

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarına ve dinlenilme iddialarına ilişkin, “TSK’dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşüncelerinin tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri” olduğunu söyledi. Genelkurmay haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti: “TSK’dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşünceleri, tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri olup o görüşler üzerinde bizim bir değerlendirme yapmamız doğru değildir. TSK, görev ve sorumluluk alanı kapsamında ve kendisine verilen yasal sınırlar içerisinde çalışmalarını ve ilişkilerini yürütmekte, olabilecek görüş ve önerilerini de ilgili makamlara iletmektedir.”

Endişe duyuyorsa gereğini yapmalıydı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında, yasal kurullar dışında dinleme yapılmasının suç olduğunu söyledi. Yasal olmayan dinlemede elde edilen bilgilerin delil olarak kullanılamayacağını vurgulayan Yıldırım, “Burada bir çelişki var, telefonunun dinlenildiğini söyleyenler şikayetçi olmuyor. Gidip savcıya şikayet edecekler, ’Benim telefonum dinleniliyor’ diyecekler. Hakkımızı aramıyoruz. Genelkurmay eski Başkanı da böyle bir endişe yaşıyorduysa bunun gereğini yapmalıydı” diye konuştu.

Geçmişte kontrolsüzdü

Telefon dinleme veya izlemeyi eskiden jandarma, emniyet ve MİT’in ayrı ayrı yaptığını hatırlatan Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kurulmasının ardından dinleme ve
izleme taleplerinin tek elde toplandığını anlattı. TİB’e gelen dileme taleplerinin yasaya uygun olup olmadığının değerlendirildiğini dile getiren Yıldırım, “Geçmişte dinlemelerde yaşanan kontrolsüzlük ve disiplinsizlik, kontrol altına alınıyor” dedi.

Eskiden suç değildi

“Yasal olmayan dinleme yapmak mümkün, ancak teknolojik açıdan bunun önüne geçmek mümkün değil” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden dinleme yapmak suç değildi. Biz yasal düzenlemeyle suç haline getirdik. Vatandaşın bu hakkını bilmesi lazım. Dinleme işi ne AKP iktidarı ile başlamıştır ne de gelecekte bitecektir.
Bu, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri var. Haberleşmenin gizliliğini, özel hayatı mahvedici boyuta gelirse tehlike buradadır.”

Konunun takipçisi olma görevindeydi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Şandır “Bazı insanların konuşmak hakkı yoktur, onlar yapmak sorumlusudur. Sayın Genelkurmay eski Başkanı çok önemli şeyler söyledi. Ama dün görevlisiydi, bu konuların takipçisi olma görevlisiydi. O zaman sorarlar acaba ’görevinizi yapmadınız mı’diye? Dolayısıyla biz Sayın Büyükanıt’ın söylediklerini değerlendirmekten çok tavrını doğru bulmuyoruz” dedi.

Münferit bir yazı

MHP’nin asker kökenli milletvekillerinden Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ise Büyükanıt’ın ’27 Nisan bildirisiyle ilgili ’ben yazdım’dediğini hatırlatarak “Münferit yazdığı belli oluyor. Silahlı Kuvvetler’de genelde münferit olarak bir olay Genelkurmay Başkanı da olsa topluma deklare edilmez. Karargahta, kuvvet komutanlarıyla, olayın önü arkası, ne tür tepkiler ve sonuçlar doğuracağı tartışılır ve ondan sonra topluma deklare edilir. Ama demokratik nizama bu şekilde müdahale etmek de doğru değildi. E-bildiriyi kişisel olarak yaptıysa da yanlıştır, özünde de yanlıştır. Milletin iradesine herkesin saygı duyması gerekir.” (Haber: Fatih ERBOZ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=15762

 



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,232 µs