En Sıcak Konular

HÜKÜMET OYUNA GELİYOR

8 Mayıs 2009 18:53 tsi
HÜKÜMET OYUNA GELİYOR Başbakan Yardımcısı Çiçek, Mardin’daki katliam sonrası koruculuğun kalkabileceğini savundu. PKK ve siyasi uzantıları da koruculuk sisteminin bir an önce kaldırılmasını talep ediyor!

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Mardin’daki katliam sonrası koruculuğun kalkabileceğini savundu. PKK ve siyasi uzantıları da koruculuk sisteminin bir an önce kaldırılmasını talep ediyor!
 
Mardin’de 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından başlayan koruculuk sistemiyle ilgili tartışmalara Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten cevap geldi. Çiçek, koruculuk sistemin kaldırılabileceğini yada ıslah edilebileceğini söyledi.
Koruculuk sisteminin ıslah edilebileceğini yada kaldırılabileceğini söyleyen Çiçek,  “Ancak tepkisel karar vermemek gerekir” dedi.
Korucular içinde yanlış yapanların olabileceğini fakat kişisel değerlendirmelerden uzak durulması gerektiğini belirten Çiçek, 50 bin civarında köy korucusunun kamu yararına görev yaptığını, hepsinin aynı şekilde değerlendirilemeyeceğini vurguladı.

Silahlar koruculara ait

Mardin’deki katliamın ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katliamda kullanılan silahların tümünün koruculara ait olduğunu söyleyerek konuya dikkat çekmişti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yaklaşık 71 bin korucu bulunuyor.

23 yıllık sistem

Koruculuk sistemi, 27 Eylül 1986 yılında devreye sokuldu. İlgili kanun maddesi, “Köy sınırı içinde herkesin ırzını, canını ve malını korumak için köy korucuları bulundurulur” diyor. Köy korucuları, terörle mücadele TSK’ya önemli katkıda bulunmanın yanı sıra bölgede ekonominin ayakta kalmasını da sağlıyorlar. Köy korucuları sayesinde kırsal kesimde halkın PKK’ya desteği ve katılımı ciddi ölçüde azaltılırken, devlet bölücü örgüte karşı kırsal kesimde önemli bir tabana kavuştu. Nitekim bölgede koruculuk sisteminin etkili uygulandığı kırsal alanda bölücü terör örgütüne ve yandaşlarına destek sınırlı iken, şehirlerde bu oran 29 Mart yerel seçimlerde görüldüğü gibi oldukça yüksek.

Suça bulaşanlar da var

Korucular arasında suça bulaşma oranları da dikkat çekiyor. 1996 yılında ‘Hizmete Özel’ İçişleri Bakanlığı belgeleri, her üç köy korucusundan birinin suç işlediğini gösteriyordu. Sadece 1996 yılına kadar 23 bin 222 geçici köy korucusunun görevine işledikleri çeşitli suçlar nedeniyle son verilmişti. 1996’da dönemin Başbakanı Erbakan, “MİT raporunu kaynak göstererek, Güneydoğu’da koruculuk sistemi adeta eroin şebekeleri gibi çalışıyor” diyordu. Çok sayıda korucu geçmişte kız kaçırma; insanların topraklarını, evlerini, mallarını gasp etme; haraca bağlama gibi suçları işlediklerinden yargılanıp cezalandırıldılar.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9004009&tarih=2009-05-08

 



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,490 µs