En Sıcak Konular

DİYANET, ''KUTLU DOĞUM HAFTASI''NA YAPILAN MENFİ YAYINLARI ELEŞTİRDİ

28 Nisan 2009 18:56 tsi
DİYANET, ''KUTLU DOĞUM HAFTASI''NA YAPILAN MENFİ YAYINLARI ELEŞTİRDİ Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili olarak,yazılı ve görsel medyada münferit de olsa yapılan bazı sübjektif değerlendirmeler hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı basın açıklaması yaptı.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili olarak yazılı ve görsel medyada münferit de olsa yapılan bazı sübjektif değerlendirmeler ve yanıltıcı yorumlar hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yazılı basın açıklaması yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan duyuruda şöyle denildi: 

"Toplumu İslam Dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları hakkında doğru bilgi ile aydınlatmakla görevli ve yetkili olan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yasal görevinin bir parçası olarak, 1989 yılından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte Peygamberimizin doğum gününü (miladi 20 Nisan) ihtiva eden haftayı (14-20 Nisan), Hazret-i Peygamberi ve O’nun insanlığa takdim ettiği değerleri doğru ve sahih bilgiler ışığında, seçkin, güvenilir ve alanında ehil şahsiyetlerin katkılarıyla vatandaşlarımıza tanıtmak amacıyla Kutlu Doğum Haftası olarak kutlamaya başlamış ve bu hafta milletimizce de büyük bir teveccühe mazhar olmuştur. Batı’da belli çevrelerin genelde İslam ve Müslümanları özelde ise Hazret-i Peygamberi hedef alarak ileri sürdükleri itham ve eleştiriler, son yıllarda milletimizin bu haftaya olan teveccühünü daha da arttırmıştır.

Her türlü siyasi görüş ve düşüncenin üstünde kalarak halkımızı bilgilendirmeyi amaç edinen Başkanlığımız, düzenlediği etkinliklerin toplumun her kesimini kapsayıcı nitelikte olmasına, amacına uygun olarak düzenlenmesine, siyaset ve şahsiyet yapılmamasına, toplumda kutuplaşmaya sebep olunmamasına, toplumu rahatsız edecek her türlü eylem ve söylemden kaçınılmasına ve halkımızın yüce dini duygularının farklı amaçlar için kullanılmasına fırsat vermemek için de din hizmeti alanında boşluk bırakmamaya özen göstermektedir.

İnsanımızın Yüce dinimizin sonsuzluğa açılan çağrısına kulak vermesi ve Hz. Peygamber sevgisi etrafında buluşması kendimize güveni, diğerine sevgi ve saygıyı, sosyal barışı, kardeşliği, paylaşma ve yardımlaşma duygularımızı güçlendirmekte; din, dil, bölge ve kültür farkı gözetmeksizin insan haklarına ve özgürlüklere sahip çıkma bilincimizi artırmakta, toplumsal bütünleşmemizi ve toplumda karşılıklı saygı ve anlayışın yerleşmesini pekiştirmektedir.

Bununla birlikte, bu etkinliklerle ilgili olarak yazılı ve görsel medyada münferit de olsa zaman zaman bazı sübjektif değerlendirmelerin ve yanıltıcı yorumların yapıldığı da üzüntüyle müşahade edilmiş olup onlar hakkında da kamuoyunu bilgilendirmekte yarar görmekteyiz. 

1- Peygamber Efendimizin doğum tarihi, hicri takvimde 12 Rebiü’l evvel, miladi takvimde ise 20 Nisan olup, 1989 yılında başlayan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri bir dönem hicri tarih, bir dönem de miladi takvim esas alınarak gerçekleştirilmiş, haftanın önceki yıllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapılmasının, Milli Bayramımız olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi bazı yanlış değerlendirmelere yol açması üzerine de, 2007 yılında Başkanlık bir genelge ile Kutlu Doğum etkinliklerinin 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmasını ve bu tarihlerin dışında program düzenlenmemesini karar altına almıştır. Bunun sonucu olarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri Milli Egemenlik Bayramından üç gün önce sona ermektedir. 

Başkanlığımız, dini ve milli değerleri ve kutlamaları biri diğerinin alternatifi ve karşıtı olarak değil, birbirini besleyen ve milletçe birlik ve bütünleşmeyi sağlayan ortak paydanın unsurları olarak değerlendirmektedir. Halkımız da böyle değerlendirdiği ve Peygamber sevgisi etrafında buluşmayı milletçe kardeşlik bağlarımızın güçlenmesine vesile olarak gördüğü için yurt içinde ve yurtdışında Kutlu Doğum programlarına coşkuyla katılmakta, aynı şekilde bir kaç gün sonra da Milli Egemenlik Bayramını sevinçle kutlamaktadır. Mahiyeti, düzenleniş tarzı ve amacı belli ölçüde farklılık arz eden bu iki kutlamayı biri diğerinin alternatifi veya engelleyicisi gibi görmek, sağlıklı olmayan bir bakış açısıdır.

2- Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği bu kutlama programları, İl ve ilçe Müftülerimizin  başkanlığında, ilgili genelge gereği mülki amirlerin onayı alınarak planlanmakta, Başkanlığın web sayfasında önceden liste halinde yayınlanmakta ve bir kamu kurumuna yakışır bir ciddiyet içinde gerçekleşmektedir. Bu etkinliklere kamu kurumları da dahil her kesim destek vermekte, gerektiğinde diğer kamu kurumlarının toplantı salonları da kullanılmaktadır. Bu da yadırganmaması gereken bir durum olup, Başkanlık da birçok kamu kurumunun etkinliğine destek vermekte, gerektiğinde ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yıl, Hz. Peygamber’i daha iyi tanımak ve anlamak, toplumda Peygamber sevgisi etrafında birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmek amacıyla Başkanlığımızın koordine ve öncülüğünde 14-20 Nisan 2009 tarihleri arasında yurt içinde ve dışında düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere, maddi-manevi katkı sağlayanlara ve gösterdikleri yakın ilgi sebebiyle vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 



Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,234 µs