En Sıcak Konular

KKTC'YE RUM KUMPASI

6 Mayıs 2009 11:12 tsi
KKTC'YE RUM KUMPASI KKTC’de yabancı üyelerin de görev yaptığı Taşınmaz Mal Komisyonu’na 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs’ta kalan malları için Rumların başvuru sayısı 390’a ulaştı.

KKTC’de yabancı üyelerin de görev yaptığı Taşınmaz Mal Komisyonu’na 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs’ta kalan malları için Rumların başvuru sayısı 390’a ulaştı. 

Yeni Mesaj Gazetesi'nin haberine göre,Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa “iç hukuk” oluşturma amacıyla KKTC’de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’na Rumların başvuruları sürüyor. Rumların, 1974 öncesinde Kuzey’de kalan malları için Komisyon’a başvuru sayısı 390’a ulaştı.

Yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki Komisyon, başvuru dosyalarından 59’unu sonuçlandırdı. Bu dosyalardan 52’si tazminatla karara bağlanırken, 2 başvuru için tazminat ve takas, 4’ü için iade ve tazminat, biri için çözümden sonra iade kararı alındı. Dosyalardan tümü tarafların karşılıklı anlaşmasıyla karara bağlanırken, takas formülüyle karara bağlanan 4 dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gündeminde başvurusu bulunan 2 Rum’a ait. Bu kapsamda geçen yıl AİHM’de başvurusu bulunan Mike Timvios’la uzlaşmaya varan Komisyon, geçen aylarda da 2 ayrı dosya için yine AİHM gündeminde başvurusu bulunan Andromachi Alexandru adlı Rum ile takas konusunda anlaşma yaptı. Komisyon yetkilileri, tazminat miktarları hakkında bilgi vermezken, iade kapsamındaki taşınmazların arazi ve arsa niteliğinde olduğuna dikkati çektiler.

Güneydeki Türk malları ne olacak?
Güney Kıbrıs’taki Tük malları konusunda Rum tarafı ayak diremeye devam ediyor. Uzun tartışmaların ardından KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanan Mülkiyet Yasası uyarınca, mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan; konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamına alındı. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallar ise iade kapsamı dışında bırkıldı. Aynı yasaya göre tazminata karar verilmesi halinde, bu miktar devlet adına İçişleri Bakanlığı tarafından ödeniyor. Tazminat alan Rum’un mülkiyet hakkı da ortadan kalkıyor. Taşınmaz Mal Komisyonu, Kıbrıs sorununun kilit noktalarından mülkiyet sorunu konusunda iç hukuk oluşturma hedefiyle uzun tartışmaların ardından 19 Aralık 2005’te yasalaşarak uygulamaya giren Mülkiyet Yasası uyarınca oluşturulmuştu.

KKTC Anayasası’nın 159’uncu maddesine göre hazırlanan “Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi” adlı yasayla oluşturulan Komisyon, Kuzey Kıbrıs’ta kalan Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü bulunuyor. 
KKTC Birinci Cumhurbaşkani Rauf Denktaş 2005 yılında, “Türkiye`yi AİHM’den kurtarmak için çıkarılan bu yasa, Kıbrıslı Türkleri çulsuz bir halk yapar. Çözüm olmadan böyle bir karar alınmamalı” uyarısında bulunmuştu. Rum mülkleriyle ilgili oluşturulan komisyona tazminat ve takasın yanı sıra iade yetkisini de veren yasa, KKTC halkında endişeye neden oldu. Özellikle turistik Girne olmak üzere KKTC mülklerinin yüzde 80’inin 1974 öncesinde Rum tapulu olması endişenin en büyük nedeni.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9003953&tarih=2009-05-06

 



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs