En Sıcak Konular

DOMUZ GRİBİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

4 Mayıs 2009 22:25 tsi
DOMUZ GRİBİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER Domuz gribine çare olarak gösterilen Tamiflu'yu üreten firmadaki tanıdık bir isim kafaları karıştırdı.Türkiye'de Domuz gribi var mı?Hangi ülkede kaç Kişi bu virüsü taşıyor.Önlem olarak neler yapılmalı?...

Bütün gripler onları zengin ediyor

Domuz gribine çare olarak gösterilen Tamiflu'yu üreten firmadaki tanıdık bir isim kafaları karıştırdı. Üretici şirkette eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in hisselerinin bulunduğu ortaya çıktı.

Her yol ABD'ye çıkıyor

Dünyayı saran domuz gribine çare olarak gösterilen Tamiflu'nun telif hakkına sahip firmada eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'nin hisselerinin bulunması spekülasyona yol açtı. Dünya genelinde şu ana kadar 615 kişiye bulaştığı kesinleşen ve 17 kişinin ölümüne sebep olan domuz gribi yayılmaya devam ediyor. Hastalığa sebep olan H1N1A virüsüne karşı etkili olduğu belirtilen Tamiflu adlı ilaç ise pek çok ülke tarafından Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesiyle, tıpkı kuş gribi ve SARS salgınları sırasında olduğu gibi, büyük miktarda stoklanıyor.

Salgın hastalıklar onlara yarıyor

İlacı keşfeden ve daha sonra haklarını İsviçreli Roche firmasına satan Amerikan Gilead firması ise satılan her ilaçtan telif ücreti alıyor. Ancak Bush dönemindeki ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in geçmişte Gilead'ın yönetim kurulu başkanlığını yapmış olması ve halen şirketteki hisseleri sayesinde satışlardan büyük kar etmesi kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Kuş gribi salgını sırasında 2 milyar dolarlık satış oranı yakalayan Tamiflu sayesinde Rumsfeld'in yaklaşık 5 milyon dolar kar ettiği belirtiliyor. Domuz gribine çare olabilecek iki ilaçtan biri olan Relenza'nın adının arka planda kalması ise 'Rumsfeld hissedarı olduğu şirketten bu krizde de cebini mi dolduruyor' şeklinde spekülasyonlara yol açtı.[1]

Domuz Gribi Türkiye'de mi ?

Meksika'da başlayan ve hızla salgın haline gelen Domuz gribi kâbusu tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Domuz Gribi nedeniyle 1968 yılında sadece Hong Kong'da bir milyondan fazla kişinin ölmesi, tüm dünyada tedirginliği artırdı.

 Geçtiğimiz yıllarda Sars ve Kuş Gribi'nin dünyayı etkisi altına almasından sonra 2009 yılına Domuz Gribi felaketi ile girdik. Grip hastalığının kitleselleşmesi ve risk alanının tüm dünyayı sarması hastalığın pandemik, yani kıtalararası salgına dönüşebilmesinden kaynaklanıyor.

17 Nisan'da Meksika'da domuz gribi hastalığının ilk duyurusunun yapılmasının ardından 200'den fazla insanın hayatını kaybetmesi ve binlerce insanın virüse yakalandığının duyurulması, başta Meksika, Kanada ve Amerika olmak üzere Avrupa ülkeleri de dahil tüm dünyada endişe ve panik meydana getirdi. Meksika Başkanı Felipe Calderon 100'e yakın ölümün salgından kaynaklandığından şüphelenildiğini ve halen binlerce kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirdi. 26 Nisan2009'da ABD'de doğrulanan virüsle ilgili onlarca vaka bildirildi.  Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde şüpheli vakaların görülmesi, Almanya ve İspanya'da hastalığa yakalanan vakaların bildirilmesi, domuzdan insana geçen ve şimdi de ilk defa insandan insana geçiş eğilimi gösteren Domuz Gribi virüsü konusundaki korkuları artırdı. Belirli aralıklarla görülen kıtalar arası ölümcül pandemik salgınların bazıları, halen insanlığın hafızasındaki yerini koruyor.

Örnek vermek gerekirse, 1918-1919 yılları arasında ortaya çıkan İspanyol gribi, 50 ila 100 milyon kişinin ölümüne, 1957 yılındaki Asya gribi 1 milyon kişinin ölümüne, 1968 yılındaki Hong kong Gribi de 750 bin kişinin ölümüne sebep olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda herkesi korkutan ve ülkemizde de görülen Asya menşe'li Kuş Gribi (H5n1) virüsü'nün de hızla bir pandemiye dönüşmesi, Domuz Gribi'nin meydana getirdiği paniği artırdı.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi akut solunum yoluyla domuzları etkileyen A tipi bir bulaşıcı hastalık. Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro-organizma olan influenza tip A virusunun insanlarda oluşturduğu bu solunum yolu hastalığı, domuzlar arasında direk ya da dolaylı etkileşim yoluyla bulaşıyor. Bu hastalık vakaları kış ve bahar aylarında artış gösteriyor ancak bütün yıl boyunca da devam ediyor. Domuz gribi normalde sadece domuzları etkiliyor. Fakat bu virüs bazen tür bariyerini aşarak insanı da etkileyebiliyor. Domuz gribi belirtileri dönemsel zatürre ile çok benzerlik gösteriyor ve ölümlere bile neden olabiliyor. Bu belirtiler arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, yorgunluk, ishal ve kusma gibi belirtiler sayılabilir. Bu virüs ayrıca zaten bireyde var olan kronik hastalıkları daha da kötüleştirebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda belirtiler:

- Hızlı solunum veya sorunlu nefes alma.

- Mavimsi cilt rengi

- Yeterli sıvı tüketmeme.

- Uykudan zor uyanma ve insanlarla iletişim kuramama

- Huysuzluk ve sinir bozukluğu

- Çeşitli nezle-belirtileri görülüp ve daha sonra bu belirtiler gelişerek yüksek ateş ve öksürüğe dönüşmesi.

- Yüksek ateş

Yetişkinlerde belirtiler:

- Nefes alma zorluğu ve nefes darlığı

- Karın ve göğüste basınç ve ağrı

- Ani baş dönmesi

- Şiddetli veya devamlı kusma

ALARM SEVİYESİ 5

İnsanlik tarihi en büyük salgın hastalıklardan biriyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) alarm seviyesini önceki gün 5'e çıkardı. 41 yıl sonra ilk kez en üst seviye olan ve 'Küresel salgın' anlamına gelen 6. seviyeye sadece bir adım kaldı. Örgütün hastalık ile ilgili alarm düzeyini yakın zamanda en yükseğe çekerek, 'küresel salgın'  (pandemic) alarmı vermesi bekleniyor. Bunun için hastalığın Amerika kıtası dışında da insandan insana bulaştığının kanıtlanması gerekiyor. Dünyada 6. seviye alarm 41 yıl önce 1 milyon kişinin ölümüne yol açan Hong Kong gribi salgınına karşı verilmişti.

ERVE 1: Hayvanlar arasında bulaşan ama insanlara bulaşmayan virüsler.

ERVE 2: Hayvanlardan insanlara bulaşan grip virüsü. Potansiyel salgın tehdidi.

ERVE 3: Belirgin bir biçimde insandan insana geçmeyen, bölge ve insanlarda rastlanan grip türü.

ERVE 4: İnsandan insan geçtiği doğrulanmış ve toplumsal düzeyde yayılabilen vakalar. Salgın riskinde belirgin bir artış.

ERVE 5: En az iki ülkede görülen, insandan insana bulaşan vakalar. Güçlü ve yakın bir salgın tehlikesi uyarısı.

ERVE 6: Virüsün başka bir ülkede ortaya çıkıp yayılması. Sürmekte olan küresel bir salgın.

HASTALIKTAN KORUNMA YOLU

Dünya Sağlık Örgütü, seyahatin ya da ticaretin kısıtlanması gerekmediğini, genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Hastalığa yakalanmış insanlarla direk temastan kaçınmak gerekiyor. Virüs ellerinizle ve başka kişilerle tokalaşma yoluyla da bulaşabildiğinden, hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekiyor. Eller özellikle de öksürdükten ve hapşırdıktan sonra sabun ve bol su ile yıkanmalı. En az 15 ila 20 saniye yıkama öneriliyor. Özellikle de hapşırırken ve öksürürken mendil kullanmak ve bu mendili hemen atmak gerekiyor. Eğer size virüs bulaştıysa evden çıkmayın ve diğer insanlarla direk temastan kaçının. Hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek için elinizi gözünüze, burnunuza ve ağzınıza temas ettirmeyin. Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemi. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.

Virüse nasıl yakalanılıyor?

İnsanlar bu virüse genellikle domuzlarla direk temas kurduklarında ve virüs bulaşmış yerlerde bulundukları zaman yakalanırlar. İnsan insana temas da bu virüsün bulaşmasının bir diğer yoludur. Ayrıca virüs tıpkı diğer mevsimlik gripler gibi solunum yolu ile de bulaşmaktadır.

Virüslü biri başkasına 7 günde bulaştırır

Eğer şahıs bu hastalığın belirtilerini üzerinde taşıyacak şekilde hastalığa yakalanmışsa bu kişinin bu hastalığı bulaştırması en fazla 7 gün sürer. Bu zaman dilimi çocuklarda daha kısadır.

Domuz gribinin tedavisi var mı?

Bazı anti virüs ilaçları virüsün üremesini durdurabiliyor. Bu ilaçlar hastanın rahatlamasına ve hastalığın etkisinin kırılmasına yarıyor. Bu ilaçlar ayrıca ciddi olumsuz etkilerini de ortadan kaldırıyor. Bu anti virüs ne kadar erken alınırsa o kadar iyi sonuçlar gösteriyor. Domuz gribini engelleyecek bir aşı ise henüz bulunmadı. Bu virüsün çeşitli aşılara çok seri uyum sağlamasından kaynaklanıyor. Virüsün bu kabiliyeti yeterli ve etkili bir aşı üretilmesini maalesef engelliyor. Hali hazırda dünya sağlık örgütünün tavsiye ettiği aşılar arasında bu virüsle alakalı herhangi bir aşı yoktur. Ancak önümüzdeki aylarda bir aşısının bulunabileceği belirtiliyor.

ALO 184

Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribi konusunda bir açıklama yaparak, şu an için vatandaşları tehdit eden bir durumun olmadığını ancak konu hakkında tedirginlik duyanların ve soruları olanların bakanlık adına kurulan 184 numaralı hattan bilgi alabileceğini bildirdi.

Kuş Gribi'nden farkı ne?

Kuş gribi, kuşlardan insana bulaşan bir hastalık. İnsandan insana bulaşma vakası görülmemiş. H1N1, kış aylarında görülen grip etkeni ile benzer özelliklere sahip. Hastalığın bulaşma yolu ve belirtileri de benzerlik gösteriyor. Ancak, yeni H1N1 tipinde virüs, insanları, kuşları ve domuzları etkileyen bir genetik özelliğe sahiptir.  Domuz gribinde hem domuzlardan insana, hem de insandan insana bulaşma vakaları tespit edilmiş durumda.

FIRÇALAR, DOMUZ KILINDAN

- Türkiye, 2007'de 103 ton domuz yağı ve 525 ton domuz kılı ithal etti.

- Türkiye son 3 yılda 226 bin 680 kilogram katı domuz yağı ithal etti.

- 'Domuz yağı seratini, sıvı domuz yağı ve sıvı don yağı' tanımıyla yapılan domuz yağı ithalatı ise 2001 yılından bu yana 66 bin 630 kg.

- Türkiye, son 5 yılda domuz kılının da bulunduğu fırça yapımında kullanılan kıllardan yaklaşık 2 bin 500 ton kıl ithal etti. Bunlar için ödenen para ise 4 milyon dolar.

Türkiye'deki domuz çiftlikleri

"DOMUZ GRİBİ" Türkiye'de çarpıcı bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Türkiye'de domuz üretim çiftliği hem var hem de yok. Ruhsatlı çiftlik yok ama ruhsatsız var. Tarım Bakanlığı yetkililerine göre Türkiye'de 'ruhsatlı' domuz çiftliği yok. Ancak ruhsat almamış 5 çiftlikte 2  bin 252 domuz var. Bu çiftliklerin dağılımı ise şöyle; İzmir'de iki çiftlikte bin 600; Mersin, Antalya ve Kırklareli'ndeki birer çiftlikte ise toplam 652 domuz bulunuyor. Söz konusu çiftliklerin hiçbirinin ruhsatının olmadığını zaten çiftlik sahiplerinin bunları eritmek için çaba sarf ettiklerini söyledi. İddialara göre Türkiye'de 80 civarında kaçak çiftlikte yılda bir milyon civarında domuz üretiliyor ve bunlar kaçak olarak normal kesimhanelerde kesiliyor. İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz'ın hazırladığı Türkiye'de 'Domuz Gerçeği' kitabında da 24 il ve ilçede 87 domuz çiftliği bulunduğu ileri sürülüyor. Kitaptaki bilgilere göre çiftliklerin yüzde 56'sı İstanbul, Tekirdağ ve Eskişehir'de yer alıyor. Ayrıca İsrail'de domuz eti satımı kanunen yasak. İsrail'de domuz eti satarken yakalanan bir kişiye 12 ile 16 yıl arasında hapis cezası veriliyor

Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Başkanı Kemal Özer:

Jelatin içeren yiyecek tüketmeyin

Tarım Bakanlığı sessizliğini acilen bozmalı. Türkiye'de domuz eti ile ilgili durumun ne olduğu tam bilinmemektedir. Bakanlık ruhsatlı ve ruhsatsız domuz çiftliklerinin buralarda üretilen domuzları domuzlardan elde edilen et, deri ve diğer yan mamullerin nerelere satıldığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmalı. Domuz ürünü satış izni almış kasap ve marketler ilan edilmeli ki tüketiciler buralarda et alışverişi yapmasın. Hastalık şüphesi olanları yapması gerekenler ile toplumun alması gereken önlemler hiçbir siyasi, ekonomik endişeye mahal bırakmadan açıklanmalı. Havayolu şirketleri, hava meydanı işletmeleri, tren yolları, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı üst düzey önlemler almalı. Türkiye, üst düzey önlemler almak için domuz gribinin birilerine bulaşmasını ya da ölmesini beklememeli. Bu virüse karşı herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Domuz eti satan ya da satma ihtimali olan kasap ve marketlerden et ve et ürünleri alınmamalı. Özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'dan gelen gıdalar tüketilmemeli. Jelâtin içeren: Şeker, çikolata, kek, jöle, pasta, endüstriyel yoğurt, hazır çorba, et suyu, salam, sosis, sucuk, lokum, koz helvası, bazı dondurma türleri, pudingler, krem peynirler, toz içecekler, sakızlar gibi ürünler tüketilmemeli. Domuz kılından yapılma ihtimali taşıyan diş fırçalarından uzak durulmalı ve doğal fırça olan misvak tercih edilmeli. (timeturk.com)

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk:

Grip mevsiminde olmamamız şans

Sonbahar ve kış ayları tam bir grip mevsimidir. Havaların ısınması ise büyük bir şans. Türkiye, şu anda Dünya Sağlık Örgütü ile çok iyi bir işbirliği yaparak gereken önlemleri almaya çalışıyor. Hazırlıklar hemen hemen tamamlanmış durumda. Konuyla ilgili bütün tedbirler alındı diyebiliriz. Havaalanları termal kameralarla taranıyor. Sars ve Kuş Gribi'nden bu yana Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) de takdirini kazanmış durumda. Risk yok diyemeyiz tabii. Ama grip mevsiminde olmamamız büyük bir şans. Dünya ve Türkiye çapında gerekli önlemler alınıyor.  2 ilaç, Domuz Gribi konusunda çok etkili. Aşı çalışmaları da ancak 3 aylık bir süreden sonra bulunabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin:

Çok kolay yayılıyor!

Domuz gribi, insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüstür. Domuz türünde hastalık yapan bir virüs. Bu virüs bazen insanlara da geçebiliyor. Kuşa ait virüsler de domuzlarda enfeksiyon yapabilir. Domuzun vücudunda hem domuz virüsü hem de kuş gribi virüsünün aynı anda bulunması halinde bu virüsler birbirleri arasında genetik alışveriş yaparak başka bir virüs tipi ortaya çıkarabilir. İnsan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs türü denebilir. İnsanda görüldüğü zaman bildiğimiz griple aynı belirtileri gösteriyor. Belirtileri, ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık gibi klasik griple aynı. Ama domuz gribi daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. 2 gün ile 1 hafta arasında kuluçka süresi var. Solunum yoluyla bulaşıyor. Virüsten korunma yöntemi de klasik griple aynı. Türkiye'de, hiç olmayacak demek doğru Türkiye'de, hiç olmayacak demek doğru olmaz. Bilinçli olmak lazım.

Türkiye'de Domuz Gribi şüpheli ilk ölüm

Domuz Gribi Türkiye'ye sıçrar mı, sıçramaz mı tartışmaları sürerken domuz gribi şüphesi ile hastaneye kaldırılan bir vatandaşımız malesef hayatını kaybetti. Hastane karantinaya alındı

Domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan Müjdat Altınbıçak' ın kurtarılamayarak hayatını kaybetmesi üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde karantina uygulaması gündeme geldi. Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Basın muhabirleri hastaneye hücum ederken, ölümün şüpheli olduğu ve domuz gribi adının zikredilmediğine dikkat çekildi.

Domuz Gribi'nden ölmedi açıklaması

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Demir, M.A. adlı bir kişinin gece hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdiğini, bu kişinin ölüm nedeninin henüz belli olmadığını ifade etti.

M.A.'nın ölüm nedeninin ancak otopsi sonrasında tespit edileceğini belirten Demir, şunları kaydetti: ''Kesin ölüm nedeni belli değil. Domuz gribi olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu hastanın yurtdışı seyahati yok, teması yok. Belirtileri de domuz gribi hastalığı belirtilerine uymuyor. 'Domuz gribinden öldü' şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor.''

İbrahim Demir, dünyada domuz gribi vakalarının görülmeye başlamasının ardından hastanede gerekli önlemleri aldıklarını, çalışanlara neler yapılması gerektiğini de anlattıklarını bildirdi.[2]

Hangi ülkede kaç kişi H1N1 taşıyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 16 ülkede kesinleşmiş domuz gribi vaka sayısının 658'e yükseldiğini bildirdi.

 DSÖ'den açıklanan son rakamlara göre hastalığa yakalananların sayısı Meksika'da 397 iken, ABD'de 160'a çıktı. Listedeki diğer ülkeler ve vaka sayıları şöyle:

Avusturya: 1

Kanada: 51

Hong Kong: 1

Kosta Rika: 1

Danimarka: 1

Fransa: 2

Almanya: 6

İsrail: 3

Hollanda: 1

Yeni Zelanda: 4

Güney Kore: 1

İspanya: 13

İsviçre: 1

İngiltere: 15 [3]

 

Kaynak: Milli Gazete

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/butun-gripler-onlari-zengin-ediyor-124826.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/domuz-gribi-turkiye-de-mi--124728.htm

[3].http://www.milligazete.com.tr/haber/hangi-ulkede-kac-kisi-h1n1-tasiyor-124702.htm


 



Bu haber 1,310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,427 µs