En Sıcak Konular

ABD MENGENEYE ALDI

3 Mayıs 2009 13:07 tsi
ABD MENGENEYE ALDI ABD, Obama’nın başkan olmasıyla birlikte Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya başladı.Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Türkiye’den taviz üstüne taviz istiyor.

ABD, Obama’nın başkan olmasıyla birlikte Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya başladı. Kongre destekli ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Türkiye’den taviz üstüne taviz istiyor. 
 
Yeni Mesaj Gazetesi'nin haberine göre,Amerikan Kongresi tarafından desteklenen ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, bu yılki raporunda Türkiye’yi ilk defa ‘izleme listesine’ aldı. Komisyon’un raporuna göre, Türkiye ve Rusya’da dini özgürlükler geçen yıl içinde kötüleşti.

Yaptırım uygulanabiliyor

Raporda, özel endişe uyandıran ülkeler listesi de bulunuyor ve komisyonun tavsiyesini dikkate alırsa ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bu listede yer alan ülkelere belli yaptırımlar uygulanabiliyor. Türkiye ve Rusya’nın da dahil edildiği izleme listesi ise insanların istediği gibi ibadet etme hakkının riskli olduğu ülkelere işaret ediyor ve bir çeşit uyarı niteliği taşıyor.

Türkiye’nin yeri

Geçen yıl izleme listesinde olan Bangladeş, ülkedeki iyileşmeler göz önüne alınarak bu yıl listeden çıkarıldı. İzleme listesinde Türkiye, Rusya, Laos, Somali, Tacikistan, Venezuela, Afganistan, Belarus, Küba ve Mısır bulunuyor.

Endişe uyandıran ülkeler

Özel endişe uyandıran ülkeler listesinde ise Nijerya, Myanmar, Çin, Eritre, İran, Irak, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam yer alıyor.

Dini azınlıklara baskı varmış!

Türkiye’nin izleme listesine ‘laikliği yorumlama şekli’ çerçevesinde girdiği raporda yer alırken, “bu durumun dini özgürlük ihlalleriyle sonuçlandığı” ifadesi kullanıldı.
Raporda, üniversitelerde türban takılmasına izin verilmesi yönündeki hükümet çabasının Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrildiği de yer aldı. Raporda ayrıca, “hükümetin, dini azınlıkları yasal varlıklar olarak tanımayı reddettiği ve polisin Müslüman olmayan toplulukların yasal ve dini haklarını etkili bir biçimde bastırdığı” iddia edildi. “Dini azınlıkların mal sahibi olma, kendi din adamlarını yetiştirme, dini eğitim verme haklarının kısıtlandığı” ileri sürülen raporda, Türk devletinin laikliği yorumlama şeklinin, bazı dini özgürlük ihlalleriyle sonuçlandığı, bu durumdan hem dini çoğunluğun hem de dini azınlıkların payını aldığı bildirildi. Komisyon’un, dini özgürlükler konusundaki kısıtlamaların devam etmesi nedeniyle Türkiye’yi bu yıl izleme listesine almaya karar verdiği de raporda vurgulandı. Raporda, Komisyon üyelerinin 2006 yılında Türkiye’yi ziyaret ettiği ve dini liderlerle yapılan görüşmelerde, özellikle son 10 yılda dini özgürlükler konusundaki ilerlemeleri dile getirdiklerine işaret edildi. Ancak raporda, “Sünni Müslüman toplum ile Alevilerin ve Hristiyanların durumuna bakıldığında” dini özgürlükler konusundaki endişelerin devam ettiği savunuldu.
Komisyon raporunda, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden, uluslararası dini özgürlüklerden sorumlu bir özel temsilci atamasını da talep edildi.
Komisyon raporunda, “Türkiye’nin laiklik anlayışının Amerikan sisteminden farklılık gösterdiği ve Türk anlayışına göre kamu hayatındaki dini faaliyetler üzerinde devlet kontrolünü temsil ettiği” ileri sürüldü.

Yahudi karşıtlığı da raporda

Türkiye’deki Musevilerin diğer Müslüman nüfuslu ülkelere kıyasla çok daha iyi koşullarda bulunduğu belirtilen raporda, ABD’nin Irak Savaşı sırasında Türk medyasında ve toplumunda “Yahudi karşıtı” yaklaşımların yoğunlaştığı ve bu yıl İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları sırasında da aynı yaklaşımın tekrarladığı savunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Davos’taki paneli terk etmesi de raporda yer aldı. Raporda “Ergenekon” soruşturması kapsamında ortaya atılan iddialara ilişkin değerlendirmelere de atıfta bulunuldu.

Patrikhane konusu

Komisyon raporunun Türkiye bölümünde, Amerikan hükümetinin Türkiye’yi dini özgürlükleri ilerletme konusunda yasal reformlar yapmaya davet etmesi istendi. Türk hükümetinin, Fener Rum Patrikhanesi’nin “ekümenik” statüsünü tanıması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu yeniden açılması konusuna da dikkat çekilen Komisyon raporunda, Ermeni Patriği’nin bir Türk devlet üniversitesinde Ermeni dilinde fakülte açılması yönündeki talebinin karşılanması da yer aldı. Başbakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Alevi toplumuyla yakın çalışmaya cesaretlendirilmesi, kişinin hangi dine mensup olduğunun nüfus kağıtlarından kaldırılması da tavsiye edildi.

Kaynak: Yeni Mesaj,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9003859&tarih=2009-05-03

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,068 µs