En Sıcak Konular

İLAÇLI SEBZE VE MEYVE İÇ PAZARA MI SÜRÜLDÜ

3 Mayıs 2009 11:24 tsi
İLAÇLI SEBZE VE MEYVE İÇ PAZARA MI SÜRÜLDÜ TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, ilâç kalıntısı yüzünden Rusya ve diğer bazı ülkelerin ambargosu sonucu, ihraç edilemeyen meyve ve sebzelerin kontrolsüz şekilde iç piyasaya sürüldüğünü iddia etti.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, ilâç kalıntısı yüzünden Rusya ve diğer bazı ülkelerin ambargosu sonucu, ihraç edilemeyen meyve ve sebzelerin kontrolsüz şekilde iç piyasaya sürüldüğünü iddia etti.

Çakman, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Rusya ile imzalanan, sebze ve meyve ihracatında bir sorun yaşanması durumunda ülkeye değil, hata yapan firmaya yaptırım uygulanmasına ilişkin, ek memorandumun üreticiler açısından çok sevindirici olduğunu belirtti.

Meyve ve sebzelerin ilâç kalıntılı olmaması için, ilaçlamadan en erken 2 gün sonra toplanması gerektiğine dikkati çeken Çakman, ancak bazı ihracatçı firmaların, gelen yoğun talep üzerine üreticiyi ‘’erken toplama’’ konusunda zorladığını kaydetti. Çakman, Rusya ile son yıllarda yaşanan ilâç kalıntılı ürünlere yönelik boykotun ardından, bu ürünlerin iç piyasaya verildiğini dile getirerek, ‘’Yabancıların, ‘insan sağlığına zararlı’ diye ülkelerine sokmadığı ilaç katkılı meyve ve sebzeler, hiçbir kontrole tabi tutulmadan Türk halkına satılıyor. Türk insanının hayatı, yabancılardan daha az mı değerli?’’ dedi.

‘’HALLERDE KONTROL MERKEZLERİ KURULMALI’’

Vakit geçirmeden tüm şehirlerdeki hallerde kontrol merkezleri kurulması gerektiğini vurgulayan Çakman, ihracatta olduğu gibi iç piyasaya ilâç kalıntılı mallar veren üreticilere de ihtar ve değişik cezalar verilmesi gerektiğini belirtti. Çakman, bu konuda özellikle ziraat odalarına büyük görev düştüğüne işaret ederek, ‘’Birçok ürün ‘Nasıl olsa denetim yok’ düşüncesiyle iç piyasaya veriliyor. İç piyasaya verilen veya ihraç edilen ürünler sıkı bir şekilde denetlenmeli. Bu denetim sağlanırsa, herkes sağlıklı gıdalar yer. Hem bu sayede herkes birbirini denetler’’ diye konuştu.

Türkiye’de üreticilerin düşük fiyat, tüketicilerin ise hormonlu ve ilâç kalıntılı sebze-meyve tüketiminden şikâyetçi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Tarım üretimi bir programa bağlanmalı. Bu programı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapmalı. Türkiye’nin neresinde hangi ürün, ne rekoltede üretilecek, bunlar belirlenmeli. Tarım il müdürlükleri ve ziraat odaları da çiftçiyi üretim konusunda bilinçlendirmeli. Ekim, ilâçlama, hasat toplama gibi konularda üreticilere uzmanlar tarafından bilgiler verilmeli. Eğer bu sağlanırsa, ilâç kalıntılı ve hormonlu gıdalar dahil tüm sorunlar çözülmüş olur. Üretici malını kazanç sağlayacağı şekilde satar, tüketici de meyve ve sebzeyi güvenle yiyebilir.’’

Kaynak: Yeni Asya Gazetesi,http://www.yeniasya.com.tr/2009/05/03/ekonomi/h1.htm

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,383 µs