En Sıcak Konular

SADR: ''IRAKTA İSTİKRARI TÜRKİYE SAĞLAR''

3 Mayıs 2009 09:37 tsi
SADR: ''IRAKTA İSTİKRARI TÜRKİYE SAĞLAR'' Çok gizli bir operasyonla İran'dan Türkiye'ye getirilen Şii lider Sadr, önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Irak'ta istikrarı Türkiye sağlar

Şii lider Mukteda es Sadr İstanbul'da Iraklı milletvekilleriyle biraraya geldi. Es Sadr ve heyeti, Iraklı milletvekilleri ve bazı temsilcilerle basına kapalı bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Sadr adına açıklama yapan sözcüsü, “Türkiye'yi barışa aracılık yapan bir ülke olarak görüyoruz. Bu yönde bir talepte bulunmadık, ama gerekirse olabilir” dedi.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre,Irak'ta işgale direnişin sembol ismi Mukteda es-Sadr, Ankara'daki temaslarında “Türkiye'nin bölgede üstlendiği rolü beğeniyle karşılıyoruz. Bu konulara daha fazla el uzatmanızı bekliyoruz” mesajını verdi. Bugüne kadar Irak'taki Sünni, Kürt ve Türkmen grupların temsilcilerini ağırlayan Ankara, önceki gün Şii lider es Sadr'ı konuk etti.
Çok gizli bir operasyonla İran'dan Türkiye'ye getirilen Şii lider Sadr, önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ankara'da El-Sadr'a gösterilen bu “üst düzey” ilgiyle dünyaya “Irak'taki bütün katmanların temsilcileriyle görüşüyoruz” mesajı iletildi.

TÜRKİYE BİZİ BİRLEŞTİRİR

Ankara'daki temaslarında es Sadr'ın, Türkiye'nin bölgede üstlendiği rolü herkesin beğeniyle karşıladığını belirterek, “Bu konulara daha fazla el uzatmanızı bekliyoruz” temennisinde bulunduğu ifade edildi. Bu isteği olumlu karşılayan Cumhurbaşkanı Gül'ün ise, “Irak'ın birliğine ve toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Irak'taki bütün gruplara eşit mesafedeyiz. Eğer talep edilirse Irak'ta huzur, barış ve refahın temini için memnuniyetle elimizi uzatırız” diye yanıt verdiği bildirildi.

BASININ KARŞISINA ÇIKMADI

Sadr ve heyeti, Iraklı milletvekilleri ve bazı temsilcilerle kapalı bir toplantı yaptı. Toplantının ardından Mukteda es Sadr, basın mensuplarının karşısına çıkmadı. Sadr adına basın toplantısı düzenleyen sözcüsü Sallah el Ubeydi, Şii liderin 2 gün daha İstanbul'da kalacağını ve Iraklı milletvekilleriyle bölge halkının nasıl daha iyi bir hizmet alabileceğine dair görüşmelerde bulunulduğunu söyledi. Ubeydi, “Bölgede her türlü ekonomik, siyasi ve kültür direnişi var. Sadr'ın kararıyla silahlı direnişimizi bıraktık. Irak askerine kesinlikle namlu uzatmayacağız, ama direnişimiz sürecek. Türkiye'yi barışa aracılık yapan bir ülke olarak görüyoruz. Bu yönde bir talepte bulunmadık, ama gerekirse olabilir”dedi.

Şii lider vekilleri Ramada'da topladı

Ankara'daki temaslarının ardından önceki gece İstanbul'a gelen Şii lider Sadr, geceyi Conrad Otel'de geçirdi. Mukteda es Sadr, dün sabah erken saatlerde Irak parlamentosundaki 30 milletvekili ile Kaya Ramada Otel'nde toplantı gerçekleştirdi. Toplantının içeriği konusunda bir açıklama yapılmazken, Sadr'ın sözcüsü el Ubeydi söz konusu toplantı için en uygun yer olarak İstanbul'u gördüğünü ifade ederek, “Amacımız millete hizmet vermek. Türkiye iyi dostumuz. Ona güvenerek, çekinmeden Türkiye'de dolaşıyor” diye konuştu. Sözcü, daha çok ABD'li misafirlerin konakladığı bir otel olan Conrad'ı neden seçtiklerinin sorulması üzerine, “Orası bir Türk oteli, Türkiye'nin oteli. Zaten Türkiye'ye ilk gelişimiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye eski dostumuz”

Basının sorularını yanıtlayarak sözlerine devam eden Sallah el Ubeydi, “Mukteda es Sadr şu anda Irak'ta ölüm kararıyla aranıyor. Fakat şu anda Türkiye'de istediği gibi yaşamını sürdürüyor. Türkiye bizim çok eski dostumuzdur. Bu yüzden de hiçbir kuşkumuz yok” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak,http://yenisafak.com.tr/Politika/?t=03.05.2009&c=2&i=184217

 

 

 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,022 µs