En Sıcak Konular

MEDENİYETİN TEMELİ ''HAYRAT''

2 Mayıs 2009 19:33 tsi
MEDENİYETİN TEMELİ ''HAYRAT'' TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, "hayrat"ın, Türk kültürünün mayası olduğunu belirtti.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, ‘’hayrat’’ın, Türk kültürünün mayası olduğunu belirterek, ‘’Hayrat yapabilmek için çalışmalı ve üretmeliyiz. Kazandığımızla kendimizi iyi şekilde yaşatmalı, ancak toplum için de birşeyler yapmalıyız’’ dedi.

Bahaeddin Yediyıldız, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğumunun 514. yıl dönümü dolayısıyla kutlanan Kanuni Haftası faaliyetleri kapsamında, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde ‘’Bir Kelimeden Bir Medeniyete, Kanuni ve İyilikler Sitesi’’ konulu konferans verdi. Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman’ın, 26 yaşında tahta çıktığını ve onun döneminde Osmanlı egemenliğinin doruk noktaya ulaştığını aktaran Yediyıldız, bu dönemin, vakıf eserleri bakımından da zengin bir dönem olduğunu söyledi.

Vakıfların şehirleşme ve devletleşmede önemli rol oynadığını belirten Yediyıldız, ‘’Vakıflar, Türk medeniyetinde, hayratların yanı sıra çok önemli bir yere sahiptirler.‘’ dedi. Yediyıldız, hayratın Türk kültürünün mayası olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’İslâmî dönem Türk medeniyetinin temelinde hayrat sistemi yatar. Osmanlı devletini ve toplumu ayakta tutan hayrat sistemidir. Hayır yapmak anlamına gelen hayratın, Türk toplumlarına bakıldığı zaman, hayat felsefesi olduğunu görmekteyiz. Hayrat sistemindeki temel, bütün canlıların sevilmesi, hoşgörülü olunması ve bunlardan karşılık beklenmemesi olarak görülmektedir. Türk medeniyetine bu bakımdan, iyilik medeniyeti de denilmekte’’ diye konuştu.

Türk şehirlerinin temelinin, insanların içindeki iyilik ve hayırların dışarıya yansıtılması biçiminde yorumlandığına dikkati çeken Yediyıldız, ‘’Vakıf, hayrat kurumunun hukukî işlemidir. Hayratın arkasında mecburiyet veya zorlama yoktur. İnsana karşı ferdi sorumluluk, vicdani hizmet duygusu yatar. Hayrat yapabilmek için çalışıp üretmeliyiz. Kazandığımızla kendimizi iyi şekilde yaşatmalı, ancak toplum için de birşeyler yapmalıyız’’ dedi.

Yediyıldız, katılımcılara slaytlar eşliğinde Osmanlı döneminde vakıflar vasıtasıyla yaşama geçirilen eserlerle ilgili bilgi verdi ve soruları cevapladı.

Kaynak: Yeni Asya,http://www.yeniasya.com.tr/2009/05/02/haber/h32.htm



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs