En Sıcak Konular

ÇUBUKÇU EMİNE HANIM'IN KONTEJANI MI ?

2 Mayıs 2009 13:05 tsi
ÇUBUKÇU EMİNE HANIM'IN KONTEJANI MI ? Milliyet Yazarı Abbas Güçlü,yeni Milli Eğitim Bakanı için, "Çubukçu, olabilecek en iyi isimdi" diye yazdı.Ama başka şeyler de yazdı...

Çubukçu, olabilecek en iyi isimdi

Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna ilk kez bir kadın bakan oturdu. İsabetli bir seçim. Başbakan Erdoğan’ın Çelik’ten sonra Milli Eğitim Bakanlığı konusunda çok titiz davranacağını biliyorduk, bekliyorduk. Nitekim de öyle oldu.
Taşra baskılarına giden bir önceki yazımda Erdoğan’ın telaffuz edilen isimlerden hiçbirini Milli Eğitim Bakanlığı’na atamayacağını ve kabine içinden sürpriz bir ismi bu koltuğa oturtacağını yazmıştım. Aynen çıktı. 
Çubukcu, niye böylesine önemli bir bakanlığa getirildi diye merak edenler vardır. İşte onun cevabı:
Çubukcu, Erdoğan Ailesi’ne çok yakın isimlerden birisi. Özellikle de Emine Hanım’a. Bir anlamda Emine Hanım kontenjanından Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturdu dersek yalan olmaz.
Arkasında böylesine önemli bir desteğin olması, onu bu zorlu görevde güçlü kılacaktır. Dahası, devlet bakanlığı dönemindeki performansı ve aileye yakınlığı nedeniyle de bu görevi fazlasıyla hak etti diyenler de abartılı bir söylem içerisinde olmayacaklardır.
Bakan Çubukçu’nun işi çok zor. Niyesi de işte bakanlar kurulu açıklanmadan yazdığım yazıda. Yazının başlığı “Giderayak kadrolaşmaydı”
Milli Eğitim’de kadrolaşma iddiaları hep vardı. Ama son günlerde iyice ayyuka çıktı. Eğitim sendikalarının ortaya attığı iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Hak, hukuk, adalet, liyakat hak getire diyorlar.
Bakan Çelik’in gitmesi kesinleşti, bu yüzden giderayak ne yaparsan kâr mantığı ile hareket ettiği öne sürülüyor. Yakında CHP de TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verir. Ayrıca sendikaların pek çoğu çoktan yargıya başvurmuş durumda.
Böylesi durumlar ilk kez yaşanmıyor. Son dakikada yangından mal kaçırırcasına yapılan tayinler için de çeşitli önlemler geliştiriliyor.
Bunlardan birisi de son birkaç ay içerisinde gerçekleştirilen tüm tasarrufların iptal edilmesi. Muhtemeldir ki yine aynı durum söz konusu olacaktır.
Aynı partiden de, aynı kabineden de olsalar, yeni bir bakan geldiğinde usulsüz ve tartışmalı tüm icraatları yok sayılıyor. Çünkü daha bakanlık koltuğuna oturur oturmaz başları ağrısın istemiyorlar.

Yeni bakandan beklentiler
Yeni bakan kim olacak sorularının ve yeni bakandan beklentilerin ardı arkası kesilmiyor.
Telaffuz edilen isimler arasına hemen her gün yeni bir isim ekleniyor. Bu hep böyle oluyor. Ama her defasında da en çok konuşulanlar değil farklı isimler koltuğa oturuyor. Hatta Başbakanlık ile Çankaya Köşkü arasında isimlerin birkaç kez değiştiğine de çok fazla şahit olduk. Şimdi yine benzer bir durum söz konusu olabilir.
Peki, yeni bakandan beklentiler neler?
O kadar çok ki! Öğrencisinden öğretmenine, velilerden üniversitelere herkesin beklentisi çok farklı. Özel öğretim kurumları bile adeta kendi bakanları gibi çalışan Çelik yerine yeni bir bakanın sektöre heyecan getireceği inancında. Çünkü fazlasıyla sorunları var.

Bürokrasi çöktü
Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu andaki en önemli sorunu, bürokratik kadroların tümüyle pasifize edilmesi. Bakan Çelik, kendisini o kadar donanımlı ve yeterli görüyor ki, her şeye yetiyor! Bu yüzden de en önemli makamları ve kurumları bile sıradanlaştırdı. Eskiden Milli Eğitim’de öne çıkan hangi bürokratlar var denildiğinde, onlarca isim sayılırdı. Şu anda üç tane bile saymak mümkün değil. Çünkü hemen hepsi ya hak etmedikleri halde o görevlere geldiler ya da Bakan Bey’in gölgesinde kalıyorlar. Talim Terbiye gibi önemli kurumlar ise tümüyle baypas edildi. Oysa siyaset ve bakanlar üstü kurumlardı onlar. Ama dik duramadılar.
İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri de son yıllarda büyük bir erozyona uğradı. Ve bütün bunlar herkesin gözü önünde gerçekleşti. Eğer ortada bir kabahat varsa, bu kabahatin sorumlusu kesinlikle sadece Bakan Çelik değildir. Bu konuda A’dan Z’ye hepimiz suçluyuz.
Özetin özeti: Çubukçu liyakata dayalı bir güçlü kadro kurar ve Çelik’in izlerini silebilirse başarılı olur. Eğitime yabancı değil. Kararlı ve dik durursa, ilk kadın Milli Eğitim Bakanı olmanın ötesinde tarihe çok şeyler bırakabilir.

Kaynak: Milliyet,http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1089866&AuthorID=67&Date=


 



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,928 µs