En Sıcak Konular

PROVOKATÖRLERE RAĞMEN ÇOK ŞÜKÜR KAN AKMADI

2 Mayıs 2009 07:39 tsi
PROVOKATÖRLERE RAĞMEN ÇOK ŞÜKÜR KAN AKMADI İşçiler, Taksim ve Kadıköy Meydanı'nda sükunet içerisinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nı kutlarken, provokatörler ara sokaklarda tozu dumana kattı.

ÇOK ŞÜKÜR KAN AKMADI

İşçiler, Taksim ve Kadıköy Meydanı'nda sükunet içerisinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nı kutlarken, provokatörler ara sokaklarda tozu dumana kattı.  1977'de yaşanan kanlı olaylardan 32 yıl sonra DİSK ve KESK üyesi yaklaşık 5 bin işçinin Taksim meydanındaki eylemi olaysız geçti. Ancak işçilerin bu sağduyulu tavrına karşın işçi olmayan marjinal sol grupların taş ve molotof kokteylleri ile olay çıkarmasına işçiler de tepki gösterdi.

Milli Gazete'nin haberine göre,Taksim'e çevre yollardan çıkmak isteyen ve polis tarafından engellenen yasadışı marjinal sol gruplara bağlı provokatörler, her sene olduğu gibi bu sene de yasadışı sloganlar atarak, polisi taşlayarak ve çevredeki araç ve işyerlerine zarar vererek taşkınlık yaptı. Bu grupların Taksim'e çıkmasını engellemek için barikatlar kuran polis grupları dağıtmak için de gaz bombaları kullandı.

Pangaltı, Cihangir ve Tarlabaşı'ndan Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale eden polise molotof kokteyli atıldı. Polis göstericilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Çıkan arbede de bir polis yaralandı. Yüzleri maskeli göstericiler, güvenlik güçlerine taşlarla saldırıp, çevredeki tüm bankaların camlarını kırdı. Bazı göstericiler de söktükleri kaldırım taşları ile polisi hedef aldı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta kutlandı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'in öncülüğündeki sendikalarla, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin ayrı ayrı gerçekleştirdiği anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında Taksim Meydanı'nda güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartıldı. İl Emniyet Müdürlüğü'nde kriz merkezi kuruldu.  Şişli'de, DİSK Genel Merkezi yakınındaki bir gruba polis müdahale etti. Polis, gruba panzerlerle su sıkarak müdahalede bulundu ve gözaltına alınanlar oldu. Pangaltı'dan yola çıkan DİSK korteji, 29 yıldan sonra ilk kez Taksim Meydanı'na geldi. Ara sokaklardan korteje katılmak isteyenlere izin verilmedi.

Yine polisle çatıştılar

Bir basın açıklaması yapan İstanbul Valisi Muammer Güler ise, "İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında bazı yerlerde iş yerlerinin tahrip edildiği, araçlara saldırıldığı, polise taş, molotofkokteyli, çelik bilye atan sapanlar ve sopalarla saldırıldığını görüyoruz. Polisimiz, son derece duyarlı, sonuna kadar sabırla sükûnetle bekliyor ama tabii ki kanuni gereğini de yapmak görevimiz" dedi. Taksim ve çevresinde güvenlik önlemleri alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Cihangir ve Kurtuluş'ta yüzleri maskeli gruplara müdahale etti. Cihangir Firuzağa Camisi civarında toplanan yüzleri maskeyle kapalı bir grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırmaya başladı. Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri de taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dalarak kaçmaya çalıştı.

Arabaların, dükkânların ve bankaların camları kırıldı

Kurtuluş'ta da yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Polisten kaçan gruptakiler, bir markete molotofkokteylili saldırıda bulundu, çevrede duran bazı otomobillere de zarar verdi. Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen yasa dışı gruplara, polis Tarlabaşı'nda müdahale etti. Ara sokaklarda toplanarak Tarlabaşı'nı takiben meydana ulaşmak isteyen gruplar, polis engeliyle karşılaştı. Güvenlik güçlerine taş, sopa ve molotofkokteyli ile saldıran göstericilere polis, gaz bombası ile karşılık verdi. Göstericilerin attığı molotofkokteyli, bir binanın duvarındaki klimaya isabet etti. Çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye tarafından söndürüldü. Olaylar sırasında bölgeden silah sesleri de duyuldu. Polisin göstericilere müdahalesi sürüyor. Bu arada, polis ekipleri müdahale yapılan yerin yakınındaki bir sokakta atılan gazdan etkilenen vatandaşlara su verdi. Polis helikopteri de sokak üzerinde, yerdeki ekiplere destek veriyor. Öte yandan, Dolapdere'de barikat kuran 150-200 kişilik bir grup, polis ekiplerine taş ve tuğla parçaları ile saldırdı. Polis, gruptakilere, gaz bombası ve panzerden tazyikli su sıkarak müdahalede bulundu.

1 Mayıs'ı bahane ettiler

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bahane ederek yasa dışı gösterilere karıştıkları öne sürülen 21 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Tarlabaşı'nda polis ekiplerine direndiği iddia edilen 9'u kadın 21 kişi, bir otobüsle Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Polisin müdahalesi sonrası ara sokaklara kaçan küçük gruplar taşkınlığa devam etti. Taş atan grup bir polisin başından yaralanmasına neden oldu. Halaskargazi Ebe Kızı Sokak'ta toplanan grup polise taşla saldırdı. Yanlarında biber gazı bulunmayan polis de gruba taşla karşılık verdi. Yaşanan olaylar sırasında göstericilerin attığı taş bir polisin başına isabet etti. Kanlar içerisinde kalan polis arkadaşlarının yardımıyla olay yerine gelen TOMA'ya alındı. Cihangir'in ara sokaklarında da polise taş atan göstericilerden 9'u gözaltına alındı. Taksim Sıraselviler'de toplanan maskeli gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Çevredeki dükkânların yanı sıra bankamatiklere de taşlarla saldıran göstericiler, polise zor anlar yaşattı. Yüzlerinde maskelerle Sıraselvi'de toplanarak kaldırım taşlarını söken göstericilerin, taşlar ve büyük saksılardan oluşturdukları barikat polis panzeriyle yıkıldı. Çevredeki dükkânların yanı sıra, bankamatiklere de taşlarla saldıran göstericiler, polise zor anlar yaşattı.

1 Mayıs bir muharebe, savaş günü değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgi "1 Mayıs bir muharebe, savaş günü değil" dedi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören işçileri ziyaret etti. 1 Mayıs'ın bir korku günü olmaktan çıkarılması, amacına uygun şekilde kutlanması konusunda çaba gösteren tüm kesimlere, emekçilere teşekkür eden Çelik, bir dayanışma günü olsun, emeğin sorunları tartışılsın, emekçinin problemleri konuşulsun diye 1 Mayıs'ı tatil günü ilan ettiklerini vurguladı. Çelik, şöyle konuştu: "1 Mayıs bir muharebe, savaş günü değil. Bugün az sayıda da olsa Türkiye'deki demokratik açılımlardan rahatsız olanlar, demokratik açılımlar konusundaki samimiyetimizi ortaya koymamıza rağmen bunu anlamakta direnen bazı kesimlerin iş yerlerine, caddeleri, marketleri tahrip ettiğini sabahleyin izledim. Çok az sayıdaki marjinal gruplar diye değerlendiriyorum."

Türk-İş'ten çelenk

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve beraberindeki grup Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Yaklaşık 500 kişilik grup, Kadıköy'de gerçekleştirilecek mitinge katılmak üzere  Kadıköy'e hareket etti. Hak-İş de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakarak andı.

Renkli suyla müdahale

Tarlabaşı Bulvarı'ndan Taksim Meydanı'na girmek isteyen marjinal gruplara panzerden kırmızı renkli su sıkılarak müdahale edildi. Ara sokaklara kaçan göstericiler polisi taş yağmuruna tuttu. Grubun taşla karşılık vermesi üzerine çevik kuvvet panzeri üzerlerine doğru hareket etti. Panzerden sıkılan kırmızı tazyikli su ile grup dağıtıldı. Çevredeki binaların bodrum katlarına sığınan göstericiler polisten kaçamadı.

Vali Güler: 108 kişi gözaltında, 21 polis yaralı
İstanbul Valisi Muammer Güler,  kutlamalar sırasında108 kişinin gözaltına alındığını, 21 polisin yaralandığını belirterek, "Sivil vatandaşlarımızdan 20'ye yakın kişinin  hastanelere ayakta tedavi edilmek üzere müracaatı olduğunu da biliyoruz" dedi.

İş yerlerine ve araçlara zarar veren, yasa dışı toplantı için zorlamak suretiyle alanlara gelmek isteyen gruplara, değişik noktalarda polisin zor kullanmak durumunda kaldığını ifade eden Güler, "Zor kullanmanın şartlarını polisimiz sabırla uyguladı. Çok az yerde gaz kullanılması söz konusu oldu ama gerekli olan kuvvetin de kullanılması zorunluluğu tabii ki doğdu" dedi.

"İnsanca olan bu"

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, "Birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutluyoruz. Bayramımızı en güzel şekilde kutluyoruz. Burada yitirdiğimiz canlarımızı bağrımıza basacağız. Herkes elini vicdanına koyup söylesin. Makul olan bu değil miydi?" dedi.

"Özlem büyüyor"

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1977 Taksim olaylarının herkesi derinden etkilediğini vurgulayarak, bu nedenle Taksim'in coşkulu kutlamalarla hatırlanacağı günlere özlemin giderek büyüdüğünü söyledi. Kumlu, "1 Mayıs'ın 30 yıl aradan sonra tatil edilmesi bugünlere giderek yaklaştığımızın habercisidir" dedi.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/cok-sukur-kan-akmadi-124576.htm



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,460 µs