En Sıcak Konular

BOMBA TANIDIK ÇIKTI

1 Mayıs 2009 21:59 tsi
BOMBA TANIDIK ÇIKTI Abalı köyü yakınlarında 2’si uzman çavuş 7’si er 9 askerin şehit olmasına yol açan hain tuzakta kullanılan bomba tanıdık çıktı!

YİNE O BOMBA

Abalı köyü yakınlarında 2’si uzman çavuş 7’si er 9 askerin şehit olmasına yol açan hain tuzakta kullanılan bomba tanıdık çıktı! Patlayıcının ABD tarafından Irak’ta kullanılan ve 342 tonunun depolardan çalındığı iddia edilen A4 olduğu açıklandı. C4’e oranla daha etkili olan A4, Ankara’da Anafartalar Çarşısı ile Mersin, İzmir ve İstanbul Kocamustafapaşa, Bayrampaşa, Beylikdüzü’ndeki saldırılarda da kullanılmıştı. 

Terörist yatakçıları sorguda

Bombanın bölgeye nasıl getirildiği konusunda araştırma yapan uzmanlar, teröristlere yardım ve yataklık eden 3 kişiyi gözaltına aldı.

2 metrelik çukur

Öte yandan olay yerini inceleyen yetkililer, patlamanın etkisiyle 2 metre derinliğinde bir çukur oluştuğunu tespit ettiler.

Tunceli’de hain pusu: 2 yaralı

Eğriyamaç Köyü’nde sürdürülen operasyon sırasında, teröristlerin yerleştirdiği bombayı patlatması sonucu 2 uzman çavuş yaralandı.

Tuzakta ABD izleri!

Diyarbakır’daki kahpe tuzağın 100 kilo A-4 patlayıcı ile hazırlandığı açıklandı. Türkiye,
ABD yapımı patlayıcıyı, Anafartalar ve Kocamustafapaşa’daki kanlı olaylardan hatırlıyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Abalı köyü yakınlarında 2’si uzman çavuş 7’si er 9 askerin şehit olmasına yol açan patlamayla ilgili olarak PKK’ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle 3 kişi yakalandı. Gözaltına alınan 3 kişinin sorgusu sürüyor. Bu arada, terör örgütü PKK’nın döşediği patlayıcının infilak ettirildiği olay bölgesindeki inceleme tamamlandı. İncelemede, patlamanın etkisiyle olay yerinde 40 metrekarelik alanda ve 2 metre derinliğinde çukur oluştuğu tespit edildi. İncelemelerde patlamada, amonyum nitratla desteklenmiş yaklaşık 100 kilo A-4 patlayıcı kullanıldığının tahmin edildiği ve uzaktan kumanda ile patlamanın gerçekleştirildiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

PKK’ya nasıl geçti!

Yeniçağ Gazetesi'nin haberine göre,9 askerin şehit olmasına neden olan saldırıda kullanılan bombaların yıkıcı sonuçları gözleri patlamalara neden olan  A-4 tipi patlayıcılara çevirdi. Türkiye, A-4 tipi patlayıcılarla ABD’nin Irak işgalinden sonra tanıştı. C-4’lere göre oldukça etkili olan A-4 tipi patlayıcılar, ağırlıklı olarak ABD tarafından üretiliyor. Irak’ta kaybolan 190 bine yakın silah ve patlayıcı arasında yüzlerce ton A-4 de bulunuyor. Kaybolan A4’ün miktarı ise, 342 ton civarında olduğu tahmin ediliyor. ABD yapımı kayıp silahların ve patlayıcıların PKK tarafından kullanılması, akıllara onlarca soru işareti getirdi. A-4 patlayıcıları Başkent’i kana bulayan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Anafartalar Çarşısı önündeki saldırı da kullanıldı. Ayrıca, Mersin, İzmir, İstanbul’daki Kocamustafapaşa, Bayrampaşa ve Beylikdüzü’ndeki saldırılarda da aynı patlayıcıya rastlanıldı. PKK 2004’ten sonra taktik değiştirdi. Baskın ve silahlı saldırı yerine, araba altlarına bomba koyma, mayınlı bombalama gibi eylemlere girişti. Terör örgütünün 2004’te taktik değiştirmesinden sonra Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sokulan patlayıcı miktarında da büyük artış oldu. 2005’te tam 346 kilo plastik patlayıcı ele geçirildi. Bu rakam 2002’de sadece 5 kilo 800, 2003’te 55,9 kilo, 2004’te 231 olarak gerçekleşti. Bu arada, Irak’ta kaybolan 342 ton A-4’ten haber alınamıyor. Öte yandan, askeri amaçlarla kullanmak üzere üretilen A-4 patlayıcıların Irak’taki otorite boşluğu nedeniyle PKK’nın eline geçtiği aylar öncesinden basına sızdı. Bunların Türkiye’ye sokulmasına yönelik girişimler ise, istihbarat kaynaklarınca da doğrulandı. Terör örgütünün son yıllardaki saldırılarda C-4 yerine A-4’ü kullanmaya başlaması; yıkım ve etkisinin daha fazla olmasından kaynaklanıyor.

15 yıl bozulmuyor

A-4, piyasadaki en güçlü patlayıcı olma ve her şekle girme özelliğine sahip. Küçük bir pilin vereceği akımla bile patlatılabiliyor. Kirli beyaz renkte, macun kıvamında ve kokusuz bir madde olan A-4 patlayıcı, patladığında 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük basınç meydana getiriyor.  A-4, TNT ve C-4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı. 5 gramı 20 gramlık bir C-4’ün yapacağı etkiyi yaratıyor. Hem toprak, hem asfalt yolda kamufle olabiliyor. Uzaktan kumandalı fünye ve mayın güçlendirme amacıyla kullanılıyor. 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor. 

Ülkeye gümrükten giriyor

Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt da Genelkurmay Başkanlığı döneminde plastik patlayıcılara ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. 27 Haziran 2007’de Eğirdir Dağ Komando Tugayı’nda Basın Toplantısı Düzenleyen Büyükanıt, şunları kaydetmişti: “El yapımı plastik patlayıcılar sadece teröristler tarafından değil işbirlikçileri tarafından da yollara ve yamaçlara döşeniyor. Plastik patlayıcılar hudutlardan ve büyük bölümü gümrük kapılarından giriyor. El yapımı plastik patlayıcıların hammaddesi amonyum-nitrat gübre.”

Yola döşediler

Bölgede teröristlerin yerleştirdiği 25 kiloluk ikinci bomba bulundu. Pülümür’de de yine yola döşenen bir bomba imha edildi.

Tunceli’de hain pusu

Tunceli’de PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için sürdürülen ’Bahar operasyonu’kapsamında merkez Eğriyamaç Köyü kırsalında 10 kişilik PKK’lı terörist grubu tespit edildi. Bölgeye Sikorsky helikopterlerle indirilen Jandarma Özel Harekat Timleri, derin vadiler ve sarp kayalıklarda kaçmaya çalışan teröristleri takibe aldı. Teröristler, kaçarken araziye bombalı tuzaklar yerleştirdi. El yapımı uzaktan kumandalı bombalardan biri askerlerin geçisi sırasında patlatıldı. Patlamada 2 uzman çavuş yaralandı.

25 kiloluk bomba

Yaralılar helikopterle Elazığ Asker Hastanesi’ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Güvenlik güçleri, aynı bölgede yaptıkları aramada amonyum nitrat ve kısmen plastik patlayıcılarla güçlendirilen 25 kiloluk ikinci bir el yapımı uzaktan kumandalı bombayı tesbit ederek etkisiz hale getirdi. Bölgede kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için operasyonlar sürüyor.(Haber:  Selda Öztürk KAY)

Kaynak: Yeniçağ,http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=15452



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,016 µs