En Sıcak Konular

DİYANET'İ KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK TASLAK

1 Mayıs 2009 10:21 tsi
DİYANET'İ KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK TASLAK Anayasal bir kurum olmasına rağmen yaklaşık 30 yıldır teşkilat yasası olmadan hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yasal altyapısının bulunmaması; bu alanda örgütlü sendikaları harekete geçirdi.

Türk Diyanet VakıfSen’in hazırladığı teşkilat kanunu taslağı, birçok yenilik içeriyor

Taslağa göre; Başkan, 5 yıllık süre için bir kereye mahsus atanacak.  Ayrıca cami görevlileri hafta sonu ve resmi tatil günlerinde izinli sayılacak. Çalışmak zorunda kalan görevlilere ise, hafta sonu  ve resmi tatiller için mesai ücreti ödenecek.

Milli Gazete'nin haberine göre,Anayasal bir kurum olmasına rağmen yaklaşık 30 yıldır teşkilat yasası olmadan hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yasal altyapısının bulunmaması; bu alanda örgütlü sendikaları harekete geçirdi.  Kamusen'e bağlı Türk Diyanet Vakıf-Sen, Anayasal bir kurum olan Diyanet için kanun taslağı hazırladı. Mevcut 633 sayılı kanun, Devlet Bakanı Said Yazıcoğlu'na bağlı bakanlığın hazırladığı taslak ile karşılaştırmalı olarak hazırlanan taslakta, Diyanet'i baştan sona değiştirecek öneriler yer alıyor. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan taslağa; hukukçu, ilahiyatçı, müftü, vaiz ve imam-hatip olan birçok uzman fiili olarak katkı sağladı. Yaklaşık 7 ay süren çalışma sonucunda, 30 yıldır 'kanunsuz' hizmet veren Diyanet'i bir teşkilat yasasına kavuşturmayı hedefliyor.

Başkan 5 yıllığına seçilecek

Peki, hangi değişiklikler yer alıyor? Öncelikle Diyanet İşleri Başkanı'nın seçimine ilişkin önemli bir teklif yer alıyor. Buna göre Başkan, Bakanlar Kurulu tarafından 5 yıllık süre için bir kereye mahsus atanacak. Teşkilatta il müftülüğü yapmış veya teşkilatta 5 yıl çalışmış ve ilahiyat alanında en az doçentlik unvanına sahip olacak. Ayrıca bir kimse ikinci kez başkan atanamayacak. Başkan yardımcılarının sayısı da en az dört olarak öneriliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun üye sayısı 16'dan 21'e çıkarılırken, yetkileri de oldukça genişletiliyor. Dini konularda araştırma yapma, başkanlığın kısa ve uzun vadeli ana hizmet politikasını tespit etme, başkanlıkça yayınlanması istenen basılı, sesli ve görüntülü eserleri inceleyerek son kararı verme, dini soruları cevaplandırma, teşkilatı ilgilendiren kanun, tüzük, yönetmelik, plan ve programları inceleyerek görüş bildirme ve Din Şurası çalışması gibi çok önemli görevleri üstlenecek.

Ayrıca 5 genel müdürlük ihdas edilecek. Din Hizmetleri, Yaygın Eğitim, Yurt Dışı İlişkiler, İnsan Kaynakları ve Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü olacak.

Hac faaliyetleri, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü içindeki bir daire başkanlığı tarafından organize edilecek. Ancak mali boyutuyla ilgili olarak ilk kez Hac ve Umre Döner Sermaye İşletmesi oluşturuluyor. Ana sermayesi 500 milyon TL olan döner sermaye, hac ve umre hizmetlerinin alım-satım, ulaşım, ihale, muhasebe ve mali işlemleri ile her türlü ithalat ve ihracat işlerini yapacak. Artık başkanlığın Hac ve Umre hesabı olacak. Öte yandan, mali işler 1979 yılından bu yana Türkiye Diyanet Vakfı adına açılan özel hesap üzerinden yapılıyor.

Kariyer sistemi

Vaiz ve imam-hatiplikte, kademelendirme sistemine geçiliyor. Adaylık döneminden sonra vaiz, uzman vaiz ve baş vaiz; imam-hatip, uzman imam-hatip ve baş imam-hatip; müezzinlik ise müezzin ve baş müezzin diye kariyer basamaklarına ayrılacak.  Ayrıca ilahiyat mezunlardan atanacak yeni Diyanet Uzmanlığı, Eğitim Merkezi Öğretmenliği, Kur'an Öğretmeni ve Kur'an Kursu Öğreticiliği de ihdas ediliyor. Kur'an Kursu öğreticileri bundan sonra eğitim öğretim hizmetleri sınıfında yer alacak. Başka çok önemli bir teklif de, bugüne kadar memurun Muhakemat Yasası'na tabi olmayan din görevlilerinin bu kapsama alınıp yargı önüne çıkarılması öneriliyor.  Mevcut yasaya göre, din görevlisi doğrudan mahkeme önüne çıkarılabiliyor. Yeni öneriye göre, Diyanet'teki din görevlileri; işledikleri suçlar dolayısıyla, Kamu Görevlisi statüsünde 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine tabi tutulacak. Bu düzenleme nedeniyle; sadece din görevlileri için özel yasak ve hükümler içeren Siyasetle İlgilenme yasağı, taslakta tamamen kaldırılıyor.

Hafta sonu tatil

Taslakta; imam-hatipleri çok yakından ilgilendiren başka bir konu da dile getiriliyor. Buna göre, cami görevlileri hafta sonu ve resmi tatil günlerinde izinli sayılacak. Çalışmak zorunda kalan görevlilerine ise, hafta sonu ve resmi tatiller için mesai ücreti ödenecek. Ayrıca personel rejiminde personelin kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirilmesi, tazminat oranlarının artırılması, ek göstergenin 8.dereceden başlatılması, murakıpların il müfettişi kadrolarına atanmaları, 4/B'li sözleşmeli personel ile halen vekil imam hatip olarak görev yapan personelin bir defaya mahsus çıkarılacak yasada kadroya geçirilmesi, daha önce vekil olarak görev yapan personelin bu hizmetlerinin intibaklarında değerlendirilmesi taslakta yer alıyor.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/diyanet-i-kokten-degistirecek-taslak-124444.htm



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,802 µs