En Sıcak Konular

İMF'DEN KAZIK TARİFE

27 Nisan 2009 18:48 tsi
İMF'DEN KAZIK TARİFE Türkiye ile IMF arasındaki ‘görüşmelerin’ faiz oranlarında düğümlendiği öne sürüldü. IMF’nin talep ettiği faizin yüksek olduğu dile getiriliyor.

Türkiye ile IMF arasındaki ‘görüşmelerin’ faiz oranlarında düğümlendiği öne sürüldü. IMF’nin talep ettiği faizin yüksek olduğu dile getiriliyor. 

Yeni Mesaj Gazetesi'nin haberine göre,IMF ile Stand-by görüşmelerinde bulunan Türkiye, Fon’un Esnek Kredi Hattı imkanını maliyetli olması nedeniyle kabul etmiyor. Türkiye’nin, IMF’nin son enstrümanı Esnek Kredi Hattını kabul etmemesinde maliyet ön plana çıkıyor. IMF’nin yeni benimsediği Esnek Kredi Hattına başvuruların çok olması nedeniyle, Fon, bu kredi faizinde yeni düzenlemelere gitti. Buna göre, bu yeni imkandan faydalanmak isteyen ülkelerin, kotalarının 10 katının üstünde kredi kullanmaları durumunda, faiz üç kat oranında artış gösterecek.

Faiz maliyeti yüksek

Yetkililer, bu yeni kredi imkanından faydalanmak isteyen Meksika ve Polonya’nın, faiz maliyetine katlanmamak için kotalarının 10 katını aşmadığına dikkati çekiyor. Yetkililer, Türkiye’nin, uluslararası piyasalardan, daha az maliyetli kredi bulabileceğini belirtiyor.

IMF’nin Esnek Kredi Hattı

IMF, Esnek Kredi Hattından 47 milyar dolar tutarında kredi isteyen Meksika’nın başvurusunu onaylamıştı. Esnek Kredi Hattı programına Meksika’dan sonra başvuran diğer ülke IMF’den 20,5 milyar dolarla Polonya oldu. Diğer muhtemel adaylar arasında Brezilya, Şili, Kolombiya, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti ile Singapur sayılıyor. IMF’nin Esnek Kredi Hattı 6 aylık ya da 12 aylık bir kredi kullanımına izin veriyor. Bu paket, klasik programların 9 yıllık geri ödeme takviminden farklı olarak 3 ile 5 yıl arasında bir geri ödeme süreci öngörüyor. Bu hattın önceki kredi anlaşmalarından farkı “tedbir amaçlı” olarak da istendiği zaman kullanıma sokulabilmesi. Fon ile yapılacak üç yıllık standard stand-by ise piyasanın altında maliyet imkanı getiriyor. IMF’nin Türkiye’ye kotasının 10 katı düzeyi ile 20 katı düzeyinde yani kredi 20 ile 40 milyar dolar düzeyinde kredi verebileceği belirtiliyor.

Para çabuk geliyor

Türkiye’nin, Fon ile anlaşmaya varması halinde, “önden yüklemeli” bir program olması nedeniyle, kredinin yarısından fazlasını bir yıl içinde verebileceği vurgulanıyor. Türkiye’nin, 1,2 milyar SDR’lik kotasının, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir karşılığa denk geldiğini vurgulayan yetkililere göre, halen IMF’de 2 milyar dolara karşılık gelen 1,2 milyar SDR’lik kotası bulunan Türkiye’nin, kotasının yüzde 1000’i oranındaki kredi talebi durumunda 20 milyar dolar, 2001 krizindeki gibi yüzde 1600 oranındaki kredi talebinin kabul edilmesi halinde ise 32 milyar dolar kredi kullanabilecek.
Macaristan’ın kullandığı gibi yüzde 2000 oranında kredi talebinin kabulü halinde Türkiye’nin kullanacağı kredi miktarı 40 milyar dolara çıkabilecek.

Kaynak.Yeni Mesaj,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=9003720&tarih=2009-04-27

 

 



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,610 µs