En Sıcak Konular

HALAÇOĞLU: ''AZERBAYCAN YANLIŞ YAPIYOR''

26 Nisan 2009 22:37 tsi
HALAÇOĞLU: ''AZERBAYCAN YANLIŞ YAPIYOR'' Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermenistan`la sınır kapılarının açılması konusunda yapılan çalışmaların son derece olumlu olduğunu ve normalleşmenin sağlanmasının kimseye zarar vermeyeceğini ifade etti.

Halaçoğlu daha önce kendisini "Soykırım yoktur" dediği için İsviçre`nin tutukladığını belirterek, "Böyle bir konuda aracı olacak olan ülkenin tarafsız olması gerekmez mi" diye konuştu. Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak Türkiye`de en büyük mücadeleleri vermiş isimlerden birisi olan Yusuf Halaçoğlu, Ermenistan`la başlatılan diyalog çalışmalarının ve ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olarak atılan adımların olumlu olduğunu söyledi. Halaçoğlu bu gün ABD Temsilciler Meclisinde"Sözde Ermeni Soykırımı iddiaları" nın kabul edilmesiyle ilgili olarak yapılacak olan görüşmeleri ise çok ciddiye almamak gerektiğini ifade etti.

Halaçoğlu, "Bu devamlı olarak bir çok ülkenin meclisinde senatosunda karşımıza çıkan bir durum.Bir tehdit olarak devamlı önümüze konuyor. Ben ciddiye almamak gerektiğini düşünüyorum. Zaten ne sonuç çıkarsa çıksın bunun hukuksal bir yaptırımı da yok. Önemli olan Türkiye olarak bizim sağlam durmamız. Bunun iç politika malzemesi yapılmaması. Biz sağlam durursak isteyen istediği kararı alabilir mahsuru yok" diye konuştu.

İSVİÇRE BU KONUDA TARAF

Halaçoğlu, Ermenistan`la ilişkilerin normalleşmesi konusunda yapılan çalışmaları olumlu bulmakla beraber bazı çekincelerinin olduğunu da ifade etti. Halaçoğlu, "Öncelikle neyin ne olduğunu tam olarak bilemiyoruz, görüşmelerin gizli yürütülmesine gerek var mı bilemiyorum ama bu durumda üzerinde konuşmak ya da yorum yapmak çok koılay olmuyor tabii. İkincisi görüşmelerde İsviçre`nin aracılık etmesini doğru bulmuyorum. Bir kere İsviçre soykırımı tanıyan bir ülke daha da ötesi soykırım yoktur demeyi de suç sayan bir ülke. Hatta beni `Soykırım yoktur` dediğim için tutuklamışlardı. Bu denli taraf olmuş bir ülkenin arabulucuğunda gerçekleştirilecek bir müzakereden şüphe etmek gerekir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Dağlık Karabağ bölgesinde durum iyileşmezse bizim de sınırları açmamız söz konusu olamaz şeklindeki açıklamasını da çok olumlu bulduğunu belirten Halaçoğlu, bu konuda da uyarılarda bulundu. "Tıpkı ABD alınabilecek bir soykırım tanıma meselesi gibi devletrlerarası ilişkilerde de varılacak mutabakatların hukuksal yaptırımları yeterli değil. Ekonomik gücünüz varsa uygulatabiliyorsunuz ancak. İyiniyete dayalı bir anlaşma yapmak yanlış olur diye düşünüyorum. Güven esaslı bir adım atmamak gerekir. Biz ilişkileri normalleştirmek adına adımlar atacaksak karşı taraftan da aynı anda adımlar gelmeli sonraya bırakılırsa olmaz örnekleri var. Bakın K.K.T.C`de herşey çok iyi gidiyor demişlerdi. O dönemde Kıbrıs Türk halkı referanduma da evet dedi. Siz imzalayın tecrit kalkacak ambargo uygulanmayacak, limanlar açılacak dediler. Hala bir şey yok ortada. O nedenle bu tip ilişkiler asla sonraya bırakılmamalı diyorum "

Bu gün Ermenistan`da Türk bayrağının yakılması eylemini ise fevri davranışlar olarak görmek gerektiğini belirten Halaçoğlu, "Her iki tarafta da bunlar olabilir olacaktır. Çünkü insanlar öldü. O acıları yaşatan insanlar olabilir. Bunu top yekün bir hareket olarak görmemek lazım" dedi.

Halaçoğlu Ermenistan`la ilk diyalog görüşmelerini de 16 Temmuz 2005`de Viyana`da kendisinin başlattığını ancak `Ermeni soy kırım iddialarını` tanıma şartını önlerine getirdikleri için bu görüşmelerin devam edemediğini belirtti. Halaçoğlu, "Böyle bir risk yine var. Açıkçası çabaları onaylıyorum ama tek taraflı bir hal almasından dolayı da endişe ediyorum. Şu anki yaklaşım güzel, yine de temkinli olmakta fayda var" dedi.

AZERBAYCAN DOĞRU YAPMIYOR

Ermenistan`la görüşmelerin ilk başladığı döenmlerde Azerbaycan`ın Türkiye ile masaya oturmasının gerektiğini söyleyen Halaçoğlu, şu an verilen tepkilerin çok manalı olmadığını da söyledi. Halaçoğluı, "Bu durum bu gün ortaya çıkmış değil ki. İlk kez ortaya çıktığı döenemlerde tepkileri ne ise nelerden endişe ediyorlarsa ortaya koymalıydılar. O zaman Türkiye ile konuşmaları gerekirdi. Şimdi belli bir noktaya gelmiş görüşmeler, itiraz ediyorlar. Davranışlarını garip buluyorum Ermenistan`la savaşı göze alamazlar. Çünkü Ermenistan`la savaş Rusya`yla savaş demek. Bizim de böyle bir şeyin içine çekilmemiz mümkün değil. Bence uluslararası politikada daha gerçekçi olmak lazım" diye konuştu.( İnanç UYSAL-Ankara)

Kaynak: Tümgazeteler.com,http://www.tumgazeteler.com/?a=4994201

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,360 µs