En Sıcak Konular

TUZ GÖLÜ KENDİNE GELDİ

26 Nisan 2009 21:29 tsi
TUZ GÖLÜ KENDİNE GELDİ Konya’da kuraklık, bilinçsiz sulama ve kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Tuz Gölü, alınan önlemler ve bu yıl yağışların bol olması sebebiyle kendine geldi.

Konya’da kuraklık, bilinçsiz sulama ve kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Tuz Gölü, alınan önlemler ve bu yıl yağışların bol olması sebebiyle kendine geldi. 

Tuz Gölü’nün bulunduğu Cihanbeyli İlçesi’nde bu dönem metrekareye 340 kilogram yağış düştü. Gölün çevresinde ise tarımda damla sulama sistemine geçildi. Böylelikle, gölün su seviyesi de yükseldi. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Cihanbeyli ve çevresindeki diğer belediyelerin arıtma tesislerini faaliyete geçirmesiyle kirlilik de azaldı. Geçtiğimiz yıllarda Tuz Gölü’nün kurtulmasına dikkat çekmek için çalışmalar yapan TEMA Vakfı, bu kez de 27 ilden gelen toplam 136 öğrenci ile gölün son halinin korunmasına dikkat çekmek için göle gitti.

TEMA Vakfı etkili oldu

Yüzölçümü 1600 kilometrekare olan Tuz Gölü, küresel ısınma ve bilinçsiz sulama sonucu bin 260 kilometrekareye kadar küçüldü. Bunun üzerine geçtiğimiz yıllırda TEMA Vakfı, Tuz Gölü’nün kurtulmasına dikkat çekmek için çalışmalar yapmıştı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Konya’da düzenlenen Yavru Tema Şöleni için, 27 ilden Konya’ya gelen toplam 136 ilköğretim okulu öğrencisi, yine Tuz Gölü’ne dikkat çekmek için gölü ziyaret etti. Alınan önlemlerin olumlu yansımasını bire bir gören Yavru Temacılar, önlemlerin devam etmesi ve kendilerinden sonra gelecek nesile de Tuz Gölü’nün miras kalmasını istediklerini söyledi. Gölde incelemede bulunan küçükler, ‘Susma, sustukca susuz kalırsın’, ‘Türkiye Çöl olmasın’ sloganları attı.

500 bin ton tuz çıkarılıyor

Tuz Gölü’nün Türkiye’nin tuz ihtiyaçının yüzde 70’ini karşıladığını belirten Cihanbeyli Madencilik Tuz A.Ş. Genel Müdürü Nuri Ünal, “Tuz Gölü’nün bünyesinde 3 tane tuzla var. Bir tanesi Cihanbeyli İlçesi’ndeki şu an bulunduğumuz Yavşan Tuzlası, diğer iki tanesi de Şereflikoçhisar da bulunuyor. Tuz Gölü’nden ilk tuz üretimi 1862 yılında başlamış, 2006 yılına kadar da göldeki tuz üretimini devlet kendi imkanları ile yapıyordu. Özelleştirildikten sonra Yavşan Havzası’nı 27 yıllığına biz kiraladık. Bize tahsis edilen alan 24 milyon metrekaredir. Havuzlarımızda kullandığımız alanda 9 milyon metrekaredir. Tuz üretimini havuzlarda yapıyoruz. İrili ufaklı çok sayıda havuzumuz var. Geçen yıl 525 bin ton çıkarttık. Bunun 477 bin tonunu sattık. Bu yılda 500 bin ton çıkartmayı hedefliyoruz. Tuz, bilindiği gibi sadece gıda da değil, sanayi de de kullanılıyor. Zaten ürettiğimiz tuzun gıdada kullanılan bölümü yüzde 15’i geçmez” dedi.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=9003703&tarih=2009-04-26

 



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,100 µs